Kalle Sällström är verksamhetsledare på Församlingsförbundet.
Kalle Sällström är verksamhetsledare på Församlingsförbundet.

Kyrkorenovering med silkesvantar eller dynamit

Förnyelse.

"Hur skulle vi gå till väga om vi också skulle renovera kyrkan inifrån?"

14.4.2021 kl. 09:00

Ett stort renoveringsprojekt har startat i Johanneskyrkan. Rödtegelfasaden och betongutsmyckningarna kräver uppmärksamhet, liksom en del andra saker på utsidan. Helsingfors kyrkliga samfällighet har bestämt att det är dags för Johanneskyrkans fasader att renoveras. Kyrkan är inplastad och omges av byggnadsställningar i cirka ett och halvt år.

Johanneskyrkan togs i bruk år 1891 och hör till de viktigaste kyrkorna och landmärkena i Helsingfors. I över ett hundra år har de kännspaka dubbeltornen varit en omistlig del av stadens siluett. Även i ett nationellt perspektiv är Johanneskyrkan en viktig byggnad, eftersom den är vår bäst bevarade nygotiska kyrka.

Det är klart att en byggnad med så här stora historiska och arkitektoniska värden inte kan renoveras hur som helst. Museiverket vill säga sitt och det gäller att gå varsamt fram. Vissa betongutsmyckningar kan repareras, medan andra är i så dåligt skick att man får göra dem från början. Men det är ett fint handarbete som behöver göras, byggarbetarna har mera behov av silkesvantar än slägga och dynamit.

Kyrkans insida berörs inte i detta projekt. Men jag undrar – hur skulle vi gå till väga om vi också skulle renovera kyrkan inifrån? Vilka verktyg skulle vi använda? Hur upplevs våra kyrkor och församlingarnas verksamhet av vanliga Helsingforsbor? Har vi låga trösklar och en välkomnande stämning? Finns det utrymme för församlingsmedlemmarnas behov och intressen? Kommunicerar vi så att budskapet når fram?

Jag tror vi behöver både silkesvantar och dynamit när vi bygger kyrka. Vår kärna – budskapet om en Gud som älskar, förlåter och söker varje människa – ska vi vara varsamma med. När det gäller kyrkans strukturer, former, uttryckssätt, förvaltning och regelverk kan det behövas grövre tag. Om vi märker att vi blivit stela eller ytliga, om vi fastnat i våra interna system och tappat fokus, om byråkratin slukar mera resurser än kärnuppdraget, om det inte finns utrymme för församlingsmedlemmarna – då ska vi inte spara på dynamiten!

Kalle Sällström är verksamhetsledare på Församlingsförbundet.

Kalle Sällström