Madeleine och Tommi Dunderlin ordnade bröllopsfest hemma i sin lägenhet. Det begränsade antalet gäster men gjorde planeringen enklare.
Madeleine och Tommi Dunderlin ordnade bröllopsfest hemma i sin lägenhet. Det begränsade antalet gäster men gjorde planeringen enklare.

Bröllop i enklare format

Bröllopsplanering.

Måste man ha en stor och påkostad bröllopsfest när man gifter sig? Det tyckte inte Madeleine Dunderlin och hennes man.

2.1.2020 kl. 13:04

När Madeleine Dunderlin planerade bröllopsfest med sin blivande man Tommi Dunderlin var det två saker som var viktiga för dem: festen skulle inte kosta mycket och inte ta lång tid att fixa.

– Stora fester kräver mycket planering. Jag kände ganska mycket ångest inför det, och tänkte att det inte är värt att stressa över en dag som ska vara rolig och vacker.

Ganska snabbt kom de fram till att de ville ordna festen i sitt eget hem.

– Jag tycker att det är roligt att vara på hemmafest och att gå hem till folk. Vi trivs dessutom bra hemma – vårt hem är vi och vi är mycket hemma. Det hade varit svårare att visa vem vi är om vi inte hade haft festen där.

Dunderlins bor i en lägenhet på 60 kvadratmeter. Valet att ha festen hemma satte gränser både för antalet gäster och festens omfattning. Ungefär 36 personer deltog.

– Det var väldigt trist att vi var tvungna att välja bort så många, men det var helt enkelt något vi måste ta.

Dunderlin tycker inte att man behöver se bröllopsfesten som den enda stora festen i livet, en fest som därför behöver vara maximalt lyckad.

– Om man ångrar sig efter några år och tänker att man borde ha firat större är det ju bara att ordna en ny fest.

Det var viktigt för dem att få fira sitt giftermål med familj och vänner.

– De står oss nära, och min man och jag umgås så mycket på tu man hand att det skulle ha känts som om vi stängt dem ute om vi gift oss utan fest.

Festen beskriver Madeleine Dunderlin som ett mingelparty.

– Det råkade vara en av sommarens varmaste dagar, så vi var mycket ute på höghusområdets innergård. Det var inte så uppstyrt, vi sa till när det serverades mat och när vi bytte till kaffe och tårta.

En vän till paret som nyss utbildat sig till kock stod för matlagningen, och en annan vän som är fotograf skötte fotograferingen. Det här var de enda tjänster de köpte in.

– Vi hade också funderat på att helt enkelt bara köpa en massa pizzor till festen, men det var roligt att få planera menyn tillsammans med min kompis.

Budgeten för bröllopet, inklusive kläder och ringar, gick på knappt 3 000 euro och paret fick hjälp från sina respektive föräldrar med budgeten. De valde att köpa festkläder som de också kan använda i fortsättningen och ringarna köptes second hand. De köpte också extra kärl på loppis och lånade in extra stolar.

– Det är inte så farligt att ändra sig under processen. Om man försöker ha grundinställningen att allt inte behöver vara perfekt är det plötsligt mycket lättare.

Dunderlin berättar att de gifte sig för att manifestera att de hör ihop.

– Det finns ju också andra sätt att visa att det är vi två. Men det finns inte så många andra tillfällen att få stå i en kyrka och lova saker inför en församling.

Att visa att man kan fira sitt giftermål med en enklare bröllopsfest blev under planeringens gång en allt viktigare sak för paret.

– Vi är bland de första i vår vänkrets att gifta oss och vi ville visa att det går att göra på det här sättet.

Planerar du bröllop?

  • Välkommen och diskutera vigsel och bröllop i Kyrkan i Helsingfors montrar på bröllopsmässan ”Mennään naimisiin” 11–12.1 i Gamla Hamnen eller 18–19.1 i Kabelfabriken på ”Love Me Do Winter Fair”.
  • I april ordnas det också en helt svenskspråkig kväll där det finns möjlighet att lyssna på vigselmusik, gå igenom vigselformuläret och provpromenera fram till altaret i Johanneskyrkan: 22.4 kl. 18 på Högbergsgatan 10. Varmt välkommen med alla frågor om vigsel och bröllop!
Erika Rönngård
Att lyssna på samma låt som någon annan kan skapa en känsla av gemenskap – likaså att dela en konsertupplevelse med främlingar.

gemenskap. Våra gemenskaper ser kanske inte längre ut som de gjorde förr, men fortfarande handlar de om att vi ser varandra och delar samma upplevelser. 16.1.2020 kl. 00:01
Björn Månsson är förtroendevald från Petrus församling i gemensamma kyrkofullmäktige åren 2019-2022. Hans favoritplatser i stan är bland andra huset i Mosabacka och släktens ”urhem” Kottby.

Framtidsvision. "Barn och åldringar ska inte tvingas resa långa vägar för gemensam verksamhet, men kanske ungdomar och vuxna gärna gör det?" 15.1.2020 kl. 11:24
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01
Susanna Holmström studerar nordiska språk i Helsingfors.  Hennes favoritplats i stan är grönområden och stränder.

nystart. "Jag vill alltså uppmuntra dig som läser detta att i januari låta bli dieterna och istället umgås med de människor som är viktiga för dig." 2.1.2020 kl. 12:54
I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.

Livsvägar. Lee Saville älskade sitt jobb på advokatbyrån i England. Efter ett möte med Gud förändrades allt, och sedan många år hjälper han utsatta barn i Rumänien. 2.1.2020 kl. 00:00
Julen bryter av mot vardagen och slitet. Därför känns den så viktig för många av oss, säger Maria Sundblom Lindberg.

Familjejul. Kompromiss är julens ledord nummer ett, säger prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg. 19.12.2019 kl. 00:01

Julhälsning. "Det är något alldeles speciellt med natten mellan julafton och juldagen." 19.12.2019 kl. 00:00

jul. Här hittar du Helsingfors julböner och mässor i julnatten på svenska. 19.12.2019 kl. 00:01
Eva Biaudet önskar sig stöd för de mänskliga rättigheterna i julklapp.

julfirande. Eva Biaudet läser julevangeliet varje jul. Hon tilltalas av moderskärleken, men påminns också om att Maria, Josef och det nyfödda barnet var en familj på flykt. 19.12.2019 kl. 00:01
Axel Kaaro är civiltjänstgörare i Matteus församling. Hans favoritplats i stan är Hertonäs gårds park.

kommunikation. "Kommunikationen är alltid lite utmanande, men oftast går det bra om jag bara talar riktigt klart och tydligt." 19.12.2019 kl. 00:01
Slutet nått