Madeleine och Tommi Dunderlin ordnade bröllopsfest hemma i sin lägenhet. Det begränsade antalet gäster men gjorde planeringen enklare.
Madeleine och Tommi Dunderlin ordnade bröllopsfest hemma i sin lägenhet. Det begränsade antalet gäster men gjorde planeringen enklare.

Bröllop i enklare format

Bröllopsplanering.

Måste man ha en stor och påkostad bröllopsfest när man gifter sig? Det tyckte inte Madeleine Dunderlin och hennes man.

2.1.2020 kl. 13:04

När Madeleine Dunderlin planerade bröllopsfest med sin blivande man Tommi Dunderlin var det två saker som var viktiga för dem: festen skulle inte kosta mycket och inte ta lång tid att fixa.

– Stora fester kräver mycket planering. Jag kände ganska mycket ångest inför det, och tänkte att det inte är värt att stressa över en dag som ska vara rolig och vacker.

Ganska snabbt kom de fram till att de ville ordna festen i sitt eget hem.

– Jag tycker att det är roligt att vara på hemmafest och att gå hem till folk. Vi trivs dessutom bra hemma – vårt hem är vi och vi är mycket hemma. Det hade varit svårare att visa vem vi är om vi inte hade haft festen där.

Dunderlins bor i en lägenhet på 60 kvadratmeter. Valet att ha festen hemma satte gränser både för antalet gäster och festens omfattning. Ungefär 36 personer deltog.

– Det var väldigt trist att vi var tvungna att välja bort så många, men det var helt enkelt något vi måste ta.

Dunderlin tycker inte att man behöver se bröllopsfesten som den enda stora festen i livet, en fest som därför behöver vara maximalt lyckad.

– Om man ångrar sig efter några år och tänker att man borde ha firat större är det ju bara att ordna en ny fest.

Det var viktigt för dem att få fira sitt giftermål med familj och vänner.

– De står oss nära, och min man och jag umgås så mycket på tu man hand att det skulle ha känts som om vi stängt dem ute om vi gift oss utan fest.

Festen beskriver Madeleine Dunderlin som ett mingelparty.

– Det råkade vara en av sommarens varmaste dagar, så vi var mycket ute på höghusområdets innergård. Det var inte så uppstyrt, vi sa till när det serverades mat och när vi bytte till kaffe och tårta.

En vän till paret som nyss utbildat sig till kock stod för matlagningen, och en annan vän som är fotograf skötte fotograferingen. Det här var de enda tjänster de köpte in.

– Vi hade också funderat på att helt enkelt bara köpa en massa pizzor till festen, men det var roligt att få planera menyn tillsammans med min kompis.

Budgeten för bröllopet, inklusive kläder och ringar, gick på knappt 3 000 euro och paret fick hjälp från sina respektive föräldrar med budgeten. De valde att köpa festkläder som de också kan använda i fortsättningen och ringarna köptes second hand. De köpte också extra kärl på loppis och lånade in extra stolar.

– Det är inte så farligt att ändra sig under processen. Om man försöker ha grundinställningen att allt inte behöver vara perfekt är det plötsligt mycket lättare.

Dunderlin berättar att de gifte sig för att manifestera att de hör ihop.

– Det finns ju också andra sätt att visa att det är vi två. Men det finns inte så många andra tillfällen att få stå i en kyrka och lova saker inför en församling.

Att visa att man kan fira sitt giftermål med en enklare bröllopsfest blev under planeringens gång en allt viktigare sak för paret.

– Vi är bland de första i vår vänkrets att gifta oss och vi ville visa att det går att göra på det här sättet.

Planerar du bröllop?

  • Välkommen och diskutera vigsel och bröllop i Kyrkan i Helsingfors montrar på bröllopsmässan ”Mennään naimisiin” 11–12.1 i Gamla Hamnen eller 18–19.1 i Kabelfabriken på ”Love Me Do Winter Fair”.
  • I april ordnas det också en helt svenskspråkig kväll där det finns möjlighet att lyssna på vigselmusik, gå igenom vigselformuläret och provpromenera fram till altaret i Johanneskyrkan: 22.4 kl. 18 på Högbergsgatan 10. Varmt välkommen med alla frågor om vigsel och bröllop!
Erika Rönngård
Fler matkassar än vanligt går åt både i Helsingfors och Vasa.

mathjälp. Coronaepidemin har lett till ett ökat behov av mathjälp. De som ordnar matutdelning försöker möta behovet, samtidigt som de fått lägga om verksamheten. 2.6.2020 kl. 15:51
Caroline Sandström tipsar om Mejlans arboretum, Henrik Andersén om naturen i Nordsjö.

Grönområden. Den här sommaren får många av oss hålla oss närmare hemmet än vanligt. Vi bad två Helsingforsbor tipsa om platser värda att besöka och berätta om sina sommarplaner. 3.6.2020 kl. 00:01
Barbro Eriksson är sjukhuspräst i Helsingfors. Hennes favoritplats är intill en kopp svart, hett, starkt kaffe och en bit mörk choklad.

livsöden. "Jag tror på en Gud som vill människorna väl och som ger oss nya möjligheter." 3.6.2020 kl. 00:01
Klientkontakterna har ökat med en ungefär en tredjedel under de senaste månaderna, många nya klienter har tagit kontakt.

diakoniarbete. Helsingforsarna mår sämre på grund av coronasituationen, det syns i församlingarnas diakoniarbete. 26.5.2020 kl. 15:48
Även denna sommar blir det konfirmandläger på Lekholmen – fast med vissa begränsningar.

konfirmandläger. I början av juni öppnar Lekholmen – men bara för konfirmandlägren. På grund av restriktionerna blir det inga besöksdagar och ingen öppen verksamhet. 18.5.2020 kl. 13:28
Hanna Wiik jobbar som modersmålslärare vid ett gymnasium i huvudstadsregionen. Hennes favoritplats i stan är Sveaborg.

vardagsmöten. "Under hela den här märkliga tiden har jag konstant bett Gud: fyll min vardag med liv." 19.5.2020 kl. 00:01

telefonsamtal. Varsågod, här kommer Kyrkpressens ring-bingo! Spela ring-bingo och fundera på vems ensamhet du kan lindra för en stund genom ett telefonsamtal. 19.5.2020 kl. 00:01
Monica Heikel-Nyberg är kaplan i Johannes församling. 

fadderskap. "En alldeles egen vän, med ett livslångt uppdrag att finnas till hands med råd och dåd, som Guds utsträckta armar." 6.5.2020 kl. 00:01

fadderdagen. Fyra personer berättar om hur man kan vara fadder – och om hur man umgås med sitt fadderbarn i coronatider. 6.5.2020 kl. 00:00
De senaste deltagarna i Transform, från vänster: Johan Myrskog, Elias Ahlskog, Henna Ala-Keturi, ledaren Ida Pekkarinen, Matilda Enlund och Jessica Norrbäck.

Lärjungaskola. Transform är Petrus församlings lärjungaskola. Den ger deltagarna redskap att bättre förstå sin identitet i Gud och att praktisera sin tro i vardagen. 6.5.2020 kl. 00:01
Slutet nått