Vardagstro och söndagstvivel.

Orden gör relationer komplicerade – kan vi inte bara vara?

My Ström 27.06.2022

Det finns någonting osynligt, större och jätteviktigt, men My vill inte sätta ord på det #måndagmedmy

Midsommarmomentum

Magnus Lindholm 26.06.2022

Jag hakar lätt upp mig på ord, vilket vanligtvis är roligt därför att: Utan ord – ingen tanke, ingen tanke – inget liv. Ungefär så. Vad jag alltså menar är att orden kommer först, sedan tanken. Jovisst, ibland har jag en tanke som jag bokstav för bokstav skriver ner men oftast öppnar sig innehållet först när jag skrivit ner några ord och meningar. Eller uttryckt på ett annat sätt: Meningsskrivandet är ett obegripligt sätt att skapa mening, att begripa det jag tidigare inte begripit, ord för ord.

Söndagen den 26 juni uppmärksammar FN Internationella solidaritetsdagen för tortyroffer men stående mitt i midsommarens fagraste landskap har jag all möda i världen att länka samman ögats blomstrande motiv och de våldshandlingar som min fantasi också är kapabel till. Jag vill självfallet hellre betrakta solupplysta ståndare och pistiller i macrolinsen än bli påmind om de mörka skuggor som själen också kan reflektera. Mycket ont har jag tänkt, sagt och gjort i mitt liv, ändå tror jag mig i grunden vara en rättskaffens man. Hur går det ihop, hur ska jag begripa denna kluvenhet, detta dubbelspel?

Paradoxalt nog kan midsommarens liv och lust, som ett slags kontrast, påminna mig om att det finns många verkligheter inbäddade i mig, egenskaper och karaktärsdrag som är allt annat än fagra och beundransvärda. I själva verket handlar mycket av mitt skapande – skrivandet, fotograferandet, pianoklinkandet – om att eftersträva något slags balans och harmoni i det som annars lätt kunde leda till både leda och destruktiva handlingar. Sålunda dämpas en potentiell dårskap med smågalen humor, mörka framtidsvisioner tempereras med ljusflödande digitala avtryck, och meningslösheten, världens och min, tyglas med ett ordflöde där avigsidans mörka trådar helt säkert kan anas i de till synes lättsamma formuleringarna.

Men det har jag så småningom förstått; det är inte JAG som skapar, jag är bara ett verktyg. Nej, inte "bara" – även jag är ett verktyg, även jag är en medskapare i tid och rum. Jag som så lätt noterar och hakar upp mig på de egna misstagen och felstegen har lite svårt ibland att tro att Gud kan klämma fram ljus och omtanke och skratt och glädje även ur en dyster själ. Midsommaren påminner om att det inte bara är möjligt, men nödvändigt – midsommaren som meningsskapande motvikt till mycken mänsklig misär.

De tusentals rhododendronbuskarna i Alpparken i Haga, Helsingfors hade sin vackraste blomstringsperiod strax före midsommar.
De tusentals rhododendronbuskarna i Alpparken i Haga, Helsingfors hade sin vackraste blomstringsperiod strax före midsommar.

En vecka i underlig riktning

Markus Andersén 24.06.2022

I skrivande stund har bl.a följande hänt denna vecka:

1) en vuxen man narrar minderåriga flickor och när han blir fast, anländer en drös gubbar och påpekar att det är lagligt och att detta är klappjakt på en osyldig man

2) den högsta domstolen i USA upphäver ett snart 60-årigt beslut angående aborträtten och konservativa kretsar gläds öppet åt detta

3) i vår ankdam var det en kille som inte läst sitt kommande arbetes arbetsbeskrivning tillräckligt noga och insåg att han var på fel jobb. Eller kanske att vissa av hans kolleger hade fel jobb, så han kunde inte jobba med sina kolleger. Kolleger som redan fanns på jobbet när han började där, antar jag.

Gemensamt för alla dessa tre händelser är att jag på något sätt redan förpassat dessa diskussioner till det förflutna, men inser att det bara är jag som är inte hållit mej informerad om hur strömningarna går Alternativt är alla dessa tre efterskalv på något som redan håller på att avta och tyna bort. Kanske är det bara att ta fram den vassa pennan igen och hoppa in i debatterna igen?

För min del är det nog den första händelsen som väckt mest tankar, då den på något sätt är så konstig. En vuxen man har först fört ganska intima diskussioner med minderåriga flickor, sedan printat ut och arkiverat diskussionerna som förts i olika digitala media. Varför skulle man göra så?

Och varför är det starkaste argumentet att det "är lagligt"? Som sagt, män över 30 skall inte föra småsnuskiga diskussioner med minderåriga flickor, så enkelt är det. Vare sig det är lagligt eller ej.

Må väl. Och printa ej ut diskussioner med minderåriga flickor.

Just det, glad midsommar också. Det verka vara en varm sådan.

En försommarnattsdröm

Mikaela Westerling-Nylund 24.06.2022

Har lärt mig vid det här laget.

Försommarljus och humlor surrande i blommor ger skönhet i vardagslivet.

Men lugnare blir det inte.

Packa till dagsläger, hitta på lunchrätter, sköta ny logistik, undra vad ändå glömts bort.

Hur än försöker spara utrymme i jobbkalendern för oväntat arbete är den ändå överfylld.

Att tro en kan kontrollera sin kalender i detta jobb är en myt. Styra kanske.

Skriva sista remisserna.

Stänga jobbets dörr och ämna vila.

Semestervälsignelse.

Midnattssol över Fäboda.

Barnen märker ingen skillnad på dag och natt.

Kanske går jag och lägger mig före dem det här året.

Glad midsommar!

"Din skärmtid minskade med 29% förra veckan"

Louise Häggström 21.06.2022

Uppdatering: Min skärmtid har minskat med 29 procent! Ganska bra, va? Förra veckan hade jag ett genomsnitt på 3 timmar och 45 minuter (i jämförelse med 5 timmar och 49 minuter veckan före). Mest tid framför skärmen tillbringade jag på torsdag när jag reste till Finland. Det kan jag ändå tycka är okej men tanke på att jag var på resande fot i över 10 timmar och jag inte hade plats för böcker eller annan underhållning i min resväska.

Vilka insikter har hon fått då? undrar ni säkert. Det är framförallt fyra saker jag hunnit reflektera över.

1. Det är lätt att fuska. Youtube är den appen jag lade mest tid på, om jag inte minns fel. Men jag har också en iPad med appen installerad. Så ja, jag har fuskat och tittat lite på den. Men bara lite, jag lovar.

2. Mitt hem har aldrig varit så rent. Många gånger har jag tagit upp min telefon av gammal vana och genast tänkt "oj" och lagt ner den lika snabbt. Så börjar jag titta omkring mig och ser att det ligger disk överallt. När diskmaskinen är tömd och fylld och jag inte kan återvända till skärmen så kanske jag plockar fram dammsugaren. Otroligt bra!

3. Jag har så mycket tid över. Tanken "oj, vad mycket man hinner med på en dag" har slagit mig. Jag har ju faktiskt haft två timmar och fyra minuter mer tid varje dag.

4. Att läsa böcker är underbart! Förr älskade jag att läsa. Det var typ det bästa jag visste. Men jag har kommit helt ur rutin sedan min smartphone blev min största källa till underhållning. Med andra ord är det flera år sedan jag läste regelbundet. Men under förra veckan läste jag en bok om Tove Jansson (tips! Den var jättebra!) på 270 sidor. Nu ska jag börja med Klein av Axel Åhman och jag ser så mycket fram emot det. Det är så många böcker jag har oläst!