Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Rosta limpskivor i brödrosten

04.06.2014 10:28

Jag har prövat på många recept när det gäller maltlimpa. Jag har prövat på att baka både på vatten, juice och mjölk. Den allra bästa maltlimpan har jag ändå bakat på en degvätska av surmjölk.

Jag brukar baka på en hel liter surmjölk. Det blir fyra bröd som lämpar sig bra för frysning. Det extrema med det här receptet är att det gräddas i tre olika ugnstemperaturer.

Det jag har lärt mig under alla de år jag har bakat både matbröd och kaffebröd, är att det inte brukar misslyckas om man använder sig av ekologiskt inhemskt mjöl.

Tycker man att fyra maltlimpor känns som alltför många är det lätt att bara halvera ingredienserna.

Bästa maltlimpan

1 liter surmjölk
1 msk salt
2 dl sirap
3 dl malt
1 dl farinsocker
8 dl rågmjöl (fint eller grovt)
8 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 och ett halvt paket jäst (75 g)
1 msk pomerans
1 tsk fänkål
1 tsk anis
½ dl krossade linfrön
1 dl skalade solrosfrön

(OBS: Mjölmängden kan behöva minskas om det hus du bor i är torrt eller mjölet inte är ekologiskt. Börja med ca hälften av mjölet)

Alla ingredienser ska blandas ihop kalla och får stå i minst sex timmar. (Till exempel i rumsvärme över natten.)

Ta fram fyra avlånga brödformar. Har du inte sådana, kan du använda folieformar. De ska vara långsmala samt ha höga kanter, annars jäser degen över kanterna och ner på ugnsbotten. En vanligt stor ugn rymmer tre formar bredvid varandra + en på tvären framför de andra.

Smörj formarna med en bit smörpapper eller bakplåtspapper + lite smör eller margarin. Om du inte har smort formarna ordentligt kan degen fastna i formen. Ös degen över i formarna med en slev. Degen är rätt lös. Ös inte mer deg i formarna än att den kommer upp till ungefär halva formen. Degen ska ha rum att jäsa i formen utan att jäsa över kanterna. Jämna ytan med en slickepott doppad i vatten och låt bröden jäsa på varm och dragfri plats tills de jäst nästan upp till formens kanter (ca 30-40 minuter).

Sätt ugnen på 200 grader, och låt bröden grädda i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Minska ugnsvärmen till 175 grader och grädda vidare i 30 minuter till. Ta ut limporna och pensla över ytan med sirapsvatten (= en del sirap + tre delar vatten). Sätt in limporna på nytt, och sänk ugnsvärmen till 100 grader då du gräddar limporna i ytterligare 15 minuter. Sväng formarna upp och ner över ett skärbräde när du tagit dem ur ugnen, annars kan de fastna fast i formen.

Låt bröden svalna innan du skär upp dem i skivor. Om du fryser ner en del av limporna lönar det sig att skiva dem färdigt. Då tinar de upp mycket snabbare, och man kan ta fram precis den mängd man behöver för stunden. Limpskivorna blir underbart goda genom att rosta dem i brödrosten så de får en knaprig yta.

Gunnevi Winberg

Enklaste surdegsbrödet

04.06.2014 10:25

Ska man börja baka surdegsbröd tycker jag att man ska börja med ett enkelt recept. Med enkelt menar jag att det inte ska vara så många moment i bakandet och gärna så få ingredienser som möjligt. Det som vanligtvis är svårast med surdegsbakandet är att ”få höjd” på brödet, alltså att det lyfter fint i ugnen och inte lägger sig platt utefter bakplåten. Hur löser man det då? Jo, man använder sig av en brödform!

Du kan egentligen använda vilken färg och form du vill på bakformen, men jag köpte ett par formar i ett välsorterat varuhus. Jag hittade en som var glatt på ytan inuti för att brödet lätt ska lossna och så att man slipper smöra formen så mycket. Kanten får gärna vara lite högre så att brödet blir högt och fint.

I det här receptet har jag använt rågsikt som huvudingrediens. Det kan vara lite svårt att få tag på detta mjöl, men du kan faktiskt blanda själv. Du behöver 6 delar vetemjöl och 4 delar fint rågmjöl som du har siktat. Blanda allt väl, sedan har du rågsikt. Alla som har släkt och goda vänner i Sverige som gärna kommer till Finland och hälsar på, kan be dem ta med en påse eller två. Det gör jag varje gång mamma och pappa kommer! Deras väskor blir bara tyngre och tyngre för varje gång. Men jag antar att de blir glada över att få smaka detta enkla surdegsbröd, så det är kanske värt besväret.

Men nu till bakandet!

Starta en surdegsgrund

Dag 1: Blanda 1 msk rågmjöl och 2 msk vatten i en burk. Lägg på locket utan att skruva åt det. Nu får burken stå i två dygn. Rör om emellanåt men skruva inte fast locket.

Dag 3: Tillsätt ytterligare 1 msk rågmjöl och rör runt.

Dag 4: Blanda i 2 msk rågmjöl och 2 msk vatten. Efter en dags väntan ska din surdegsgrund ha börjat bubbla och är färdig att börja baka med.

Ta fram din bubblande surdegsgrund, och lägg två matskedar av den i en bunke. Blanda med 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten. Det ska stå över natten eller ca åtta timmar. Glöm inte att täcka bunken men plastfolie eller allra helst ett lock, så sparar du på plast och miljön.

Efter denna viloperiod tar du fram bunken igen och tillsätter 3 dl ljummet vatten, 6 dl rågsikt, 1 dl rågmjöl och 1 tsk salt. Rör ihop allt ordentligt med en träslev. Jag använder genomgående ekologiskt mjöl när jag kan, för smakens och samvetets skull. Saltet är havssalt, även det för smakens skull. Gott salt är avgörande för att det ska bli ett riktigt gott bröd.

På med locket på bunken och låt allt stå och jäsa i 2–3 timmar tills degen blivit dubbelt så stor.

Nu tar du fram din bakform och smörar och mjölar den ordentligt så inte brödet fastnar. Skrapa ur degen ur bunken, ner i brödformen. Strö på rikligt med rågmjöl och lägg en handduk över brödet så det får jäsa ytterligare en timme. Glöm inte att sätta ugnen på 250 grader så att den är ordentligt varm när det är dags att sätta in brödet.

Efter en timmes jäsning placerar du formen på gallret ganska långt ner i ugnen så att det inte blir bränt på ovansidan. Kom ihåg att ha en oöm plåt längst ner i ugnen. I den kan du hälla ca 1 dl vatten så att du får en god ånga i ugnen. Då får brödet en krispig skorpa.

Efter 10 minuter sänker du värmen till 200 grader och låter sedan formen stå inne i ytterligare 40 minuter.
Vänd därefter ur brödet på ett galler och låt svalna. Då har du ett surdegsbröd som smakar fantastiskt och håller sig färskt i flera dagar!

Martin Nord

Den bästa toasten gör du själv

23.05.2014 09:35

Festsäsongen är här, är du redo? Den bästa toasten gör du själv.

Det är igen den tiden på året då man stöter på tårögda människor på stan. För endel är det pollenallergi, för andra den stolthet de känner när deras avkomma ska utexamineras från gymnasiet eller yrkesskola. Eller kanske det är frågan om en annalkande konfirmation eller ett bröllop.

Det här brödet passar utmärkt till festsäsongen. Receptet är en anpassad version av Jan Hedh och Klas Anderssons toastbröd som finns i boken med den enkla titeln Bröd. Efter flera försök och minst lika många misstag har jag tillämpat receptet så att det blir två fina toastbröd eller passligt råvara för en liten smörgåskaka. Receptet passar även till hotdog- eller hamburgerbröd.

Ingredienser:

800 gram vetemjöl
50 gram jäst
3 äggulor
4 dl mjölk
30 gram honung
100 gram smör (rumsvarm, skuren i bitar, cirka 80 gram till degen, 20 gram att smörja formarna)
1 matsked salt
2 st brödformar á 2 liter

Sätt äggulorna och honungen i en bunke. Värm mjölken till ca 37° och lös upp jästen i den. Häll vätskan i bunken och rör lätt om. Väg upp mjölet och börja knåda.

När du känner att degen börjar få spänst börjar du tillsätta smöret i omgångar. Degen blir nu lite fuktigare igen, blir den alltför klibbig och lös lägger du till lite mjöl. Tillsätt saltet och knåda degen så den är ordentligt seg och elastisk.

Lägg upp degen på ett mjölat arbetsbord och dela i två bitar. Rulla bitarna till runda stänger och dela båda stängerna i fyra delar. Lägg bitarna löst bredvid varandra i de smorda formarna, de här avlånga bullarna jäser ihop senare. På det här sättet får man ett bröd som är mjukare inuti än om man lägger degen som ett helt bröd i formen.

Låt brödet jäsa till dubbel storlek, 30–40 minuter. Värm ugnen till 250°. Innan du lyfter in formarna: spruta vatten i ugnen med en blomspruta. Baka i fem minuter och sänk värmen till 180°.

Ta ut formarna efter 30 minuter. Stjälp upp bröden på ett galler – det borde lyckas lätt om du smörat formarna ordentligt. Lägg bröden ännu fem minuter i ugnen, så att brödet får fin skorpa runtomkring.

Receptet räcker till cirka 10 hotdog- eller hamburgerbröd. De gräddas på plåt i ungefär 15–20 minuter. För att skorpan på dessa inte ska bli alltför hård är det viktigt att du sprutar in vatten i början och gärna på nytt efter fem minuter då du sänker temperaturen i ugnen.

TIPS: som toast eller hamburgerbröd blir det extra gott och snyggt om man pryder bröden med sesamfrön!

Chribbe Aarnio

Det gäller att knåda tills degen blir ordentligt seg. (Foto: Chribbe Aarnio)
Det gäller att knåda tills degen blir ordentligt seg. (Foto: Chribbe Aarnio)

Lyxscones

23.05.2014 09:32

Scones är lätta, snabba och goda frukostbröd. Dessutom kan man variera ingredienserna enligt tycke och smak eller bara för att få lite omväxling.

Ända sedan jag som barn upptäckte sconesen på kyrkans scoutsamling – det var för mer än femton år sedan – och kom hem alldeles begeistrad över de fantastiska bröden, har jag tyckt om att lyxa till lördags- och söndagsmorgnarna med den enkla men uppskattade frukosten. Scones är troligen det enda bakverket jag har bakat tillsammans med min pappa, eftersom mamma påstod att det inte var hennes grej medan pappa är lika förtjust i scones som jag. Ganska fort behärskade jag konsten så bra att jag inte behövde hjälp längre och började experimentera med olika ingredienser i varierande proportioner.
Lägg i lite havre

Mina standardscones bakar jag på vanlig mjölk och utan ost. Då byter jag också ut en del av vetemjölet mot havreflingor – havre är mitt absoluta favoritsädesslag och ger en god smak i bröden. När jag vill göra riktigt lyxiga scones använder jag receptet jag delar med mig av här, men även i det receptet går det bra att byta ut en del av vetemjölet mot havre om man vill, eller minska mängden ost och öka mängden mjöl.

För mig handlar bakning mycket om att göra andra glada och min största belöning är när pappa kommer in i köket en söndagsmorgon, tittar sig omkring och sniffar i luften för att sedan utbrista: ”Oj, finns det scones!” Må så vara att ost, smör och vetemjöl inte gör sconesen till det hälsosammaste brödet, men det är min fasta övertygelse att smakupplevelsen är väl värd de extra kalorierna. Eller för att citera Muminmamman: ”Allt som är trevligt är bra för magen.”

Lyxscones

3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
150 g riven ost
50–75 g smör
1 burk gräddfil

Blanda de torra ingredienserna och osten. Arbeta in smöret i mjölet. Tillsätt gräddfilen och arbeta ihop till en jämn deg, men knåda inte mer än nödvändigt. Platta ut till 3–4 bröd och nagga dem. Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 15 minuter.

Bianca Holmberg