Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Frossa i goda morotssemlor

12.08.2014 09:46

De här lättbakade morotssemlorna hör till mina favoriter när det gäller hembakade semlor. Hälsosamma solros- och linfrön gör dem vitamin- och fiberrika.

Börja med att ta fram alla ingredienser du behöver. Det här behöver du:

50 gram jäst
50 gram smör eller margarin
5 dl vatten
½ dl flytande honung
2 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön (skalade)
½ dl linfrön (krossade)
2 dl riven morot
2 dl grahamsmjöl
9-10 dl semlemjöl eller vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll vattnet över det smälta smöret och värm degvätskan till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, honung, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv två normalstora morötter på rivjärn och häll de rivna morötterna i degvätskan. Rör i grahamsmjölet. Tillsätt slutligen vetemjölet lite i taget och arbeta degen för hand eller i hushållsassistent tills degen känns smidig och släpper kärlets kanter. (Cirka 5 minuter i hushållsassistent.) Verkar degen ändå för lös tillsätter du lite vetemjöl.

Strö över lite mjöl och låt degen vila dragfritt under bakduk cirka 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ännu en stund så jästbubblorna trycks ut.

Dela degen i två delar. Rulla varje del till en tjock korv och skär 12 skivor av varje korv så du totalt får 24 semlor. Rulla varje semla till en boll som du lägger på bakplåtsbeklädda plåtar för att jäsa ytterligare. Täck semlorna med en bakduk medan de jäser cirka 30–40 minuter.

När semlorna ser färdigjästa ut (runda och släta) gräddar du dem i mitten av ugnen i 220 grader varm ugn cirka 15 minuter tills de fått vacker färg.

Låt därefter semlorna svalna på galler under bakduk. Semlorna går bra att frysa.

Gunnevi Winberg

Solvarmt bröd

12.08.2014 09:44

Många blandar russin eller nötter i brödet. Men varför inte prova på zucchini?

Solen har gått över till Lejonets tecken, vilket också betyder att sommaren når sin kulmen. Rötmånad och värmebölja är vad det betyder i praktiken. Då känns det mer än rätt att gotta sig med ett bröd som är gjort på solens smak.

Jag har privilegiet att få tillbringa flera sommarveckor på min frus familjs landställe. Svärfar brukar på försommaren odla zucchini intill örtlandet, men åka på seglats med svärmor när grönsaken är färdig att skördas. Vilket betyder att jag med åren lärt mig ett och annat recept som innehåller zucchini, squash eller courgette, som den också kallas.

De bästa zucchin är ungefär fem cm i diameter när den skördas. Större än så är fina, men inte lika goda i smak. Det lönar sig att skörda regelbundet, för då producerar plantan mer. Förutom själva grönsaken så går det också att äta blomman, oftast serverad friterad och fylld med ost, men den är nästan godare rå.

Zucchini innehåller mycket vatten, så för bakning måste man justera mjölmängden därefter. Receptet nedan lämpar sig väl att bakas med en blandning av vete- och speltmjöl. Spelt kräver lite mer vätska för att brödet inte ska bli torrt, men kombinerat med zucchinin ger det i sin tur ett mycket gott och näringsrikt matbröd.

Zucchinibröd

2 bröd / 1 jättelimpa
50 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk honung
2 msk olja
1 grovt riven zucchini
ca 1 kg mjöl (enbart vete eller 50/50 blandning vete och spelt)

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt honungen, oljan och zucchinin. Arbeta in mjölet i omgångar, tills degen är riktig spänstig. Lägg i saltet i slutet. Låt jäsa under en duk minst en halv timme, till ungefär dubbel storlek.

Slå upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor eller en jätte. Låt jäsa under duk i halv timme till. Under tiden lägger du på ugnen på 250°.

När limpan / limporna jäst klart kan du pensla bröden med vatten och strö på t.ex. solrosfrön. Före limporna åker in i ugnen, skåra dom med kniv (se bild). Det gäller att ha en rätt vass kniv och snittet behöver inte vara djupt. Detta hjälper brödet att expandera utan att spricka upp på andra ställen.

Efter fem minuters gräddning, sänk temperaturen till 200° och lufta ugnen genom att hålla luckan uppe en kort stund. Upprepa luftningen efter tio minuter. Totalt behöver mindre limpor ungefär 35-40 minuter och en stor limpa 45-50 minuter. För att var på säkra sidan lönar det sig att kolla brödets inre temperatur med en stekmätare. Färdiggräddat bröd av den här sorten har en vacker yta och är 97° inuti.

Låt svalna på galler.

Chribbe Aarnio

För lata bagare

12.08.2014 09:41

När jag precis hade flyttat hemifrån ville jag baka bröd och testa något nytt recept. Jag hittade ett med en massa olika mjölsorter och fröer i och blev inspirerad (dittills hade jag ätit mammas ack så goda, men mycket släta semlor). Jag hade aldrig förr bakat bröd i limpformar och ägde inga sådana, alltså bakade jag mina första limpliknande bröd i engångsformar av aluminium (som dock gick bra att använda flera gånger). Alla ingredienser i det svenska receptet fanns inte i min affär, så jag tog vad som fanns och konstaterade att det fungerade riktigt bra. Och det var härligt att slippa stå och knåda i en evighet. Jag behövde ju inte ens värma mjölken, det var bara att blanda ihop allting och det gick på max en kvart.

I våras blev jag bjuden på ett liknande bröd under en picknick, men min kompis hade dessutom lagt i malt, och du milde tid så gott det var. Jag åkte omedelbart till affären och köpte ett paket. Jag tog mitt tidigare recept, bytte ut lite ingredienser på måfå och vips hade jag fått ihop ett ännu godare bröd än tidigare tack vare malten.
Går bra att variera

Det skojiga med det här receptet är, förutom att det är enkelt och alltså passar både ovana och lata bagare, att man kan variera de torra ingredienserna lite hur som helst. Receptet här är det jag satte ihop nu senast, med de mjölsorter och fröer som mamma hade i sina skåp, men man kan byta ut linfrö, kli och en del av malten mot till exempel solrosfrön, pumpafrön, rågkross, andra sorters kli, gryn eller varför inte torkad frukt, nötter, russin eller (torkade) bär. Använd det du tycker bäst om eller helst vill bli av med. Just den här varianten har ganska kraftig maltsmak, så om du vill ha ett mildare bröd ska du ersätta en del av malten med mjöl. Observera att solrosfröna kan få en stark grön färg på grund av att de reagerar med bikarbonaten. Det är helt ofarligt.

Maltbröd med frön (2 limpformar)

4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
1 ½ dl semlemjöl
4 dl malt till svagdricka
½ dl linfrön
1 dl havrekli
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ dl olja
½ dl sirap
1 l surmjölk

Blanda alla torra ingredienser. Häll på olja, sirap och surmjölk. Häll den ganska lösa smeten i två smorda limpformar. Grädda i 175° i nedersta delen av ugnen i 1 timme och 40 minuter. Låt bröden stå i formarna några minuter och stjälp sedan upp dem på galler. Låt dem svalna under bakduk.

Bianca Holmberg

Martins levain

18.06.2014 09:23

Varje surdegsbageri måste ha ett levain på sin repertoar. Dags att avslöja vad som gjorde att ett lite surdegsbageri från Österbotten tog hem vinsten som Finlands bästa bageri. Det är nämligen så att varje surdegsbageri med självaktning måste ha ett levain på sin repertoar. Nu har ju bageriet i Kvevlax inte bara blivit rikskändis på grund av sitt gudomliga Levainbröd men jag är övertygad om att det var en bidragande orsak.

Mitt första levain köptes från ett bageri på Valhallavägen i Stockholm för ca 8 år sedan. Från den dagen har jag varit helt förundrad över hur ett så enkelt bröd kan vara så fantastiskt gott! Nu visar det sig att både jag och bageriet i Kvevlax har hämtat inspiration till våra levain från bageriet på Valhallavägen. Brödbröder och -systrar, här är mitt Levain!

Martins Levain

På kvällen startar jag igång processen genom att bland ihop följande:

2 msk surdegsgrund (se hur du startar en surdegsgrund i mitt förra recept, finns på kyrkpressen.fi)
2 dl vetemjöl special
1 dl vatten

Detta rör du ihop lätt i en stor bunken för vi ska fylla på med resten av ingredienserna I morgon. Täck bunken med lock och låt stå i åtta timmar.

På morgonen tar du fram bunken och blandar i 5 dl vetemjöl special och 1 tsk havssalt. Dessutom ska vi ha i 2 dl vatten och 1 tsk färsk jäst men jag brukar först blanda ut jästen i vattnet innan jag häller i blandningen i bunken för att jästen ska lösas ordentligt. Rör om blandningen med en slev till en jämn smet.

Degen ska sedan vila i bunken i 45 minuter.

Efter att degen vilat i 45 minuter ska du vika degen. Detta gör du genom att först fukta handen för att sedan ta ett grepp under ena sidan av degen, luft upp och vik in mot mitten av degen. Detta gör du 4-5 gånger tills du har tagit dig runt degen. Nu ska du låta degen vila i 45 minuter. Efter att du har gjort denna vikningsprocedur tre gånger låter du degen vila i 1 timme.

Tag sedan en bakhandduk och lägg på bakbordet och mjöla den med rågmjöl och vetemjöl. Vänd ut degen på handduken. Dra ut degen till en rektangel och vik in långsidorna och vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik sedan in degen i handduken och låt den vila i en timme. Sätt samtidigt på ugnen på 275 grader.

Efter viltiden vänder du över degen till ett bakplåtspapper för att sedan skicka in degen i ugnen. Har du en baksten att lägga brödet på i ugnen är det bara att gratulera! Det är en väl värd investering att köpa hos närmsta stenhuggare eller specialbakbutik för brödet blir extra ljuvligt krispigt. Bakstenen gör att du får en jämn temperatur inne i ugnen och temperaturen åker inte upp och ner då ugnen slår på och av för att reglera temperaturen.

Glöm inte att dra ner gradantalet till 250 grader och häll någon dl vatten i den oömma bakplåten som du så klart alltid har längst ner i ugnen när du bakar bröd! Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter brödet stå inne i totalt 30 minuter innan du tar ut det och låter det svalna helt på ett galler. Vinnarbrödet är färdigt!

Marin Nord

Råg i ryggen med knäckebröd

04.06.2014 10:50

Här kommer ett recept på ett mycket gott knäckebröd som hör till hela familjens favoriter när det gäller hembakt bröd. Dessutom är brödet mycket hälsosamt.

För att få brödet riktigt gott och krispigt ska man baka ut degen så tunt som möjligt. Jag bakar allt mitt bröd med ekologiskt nymalet mjöl direkt från kvarnen, men alla har naturligtvis inte tillgång till det. Hälsokostaffärerna säljer ekologiskt mjöl, liksom många matvaruaffärer idag.

Det är också viktigt att ugnstemperaturen är hög. Det är ändå lätt hänt att brödet blir bränt, så passa bakplåtarna noga. Många som har smakat på det här goda knäckebrödet har frågat efter receptet.

Knäckebröd

2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
½ bit jäst (25 gr)
1 msk honung
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda (fänkål eller kummin)
2 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl ekologiskt rågmjöl eller rågkross (= grovt rågmjöl)
½ dl matolja

(Vill man ha ett ännu hälsosammare bröd kan man dessutom slänga i lite skalade solrosfrön, linfrön, finhackade dadlar, nötter eller russin.)

Värm degvätskan till högst 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Häll vätskan över jästen och rör om. Häll i alla övriga ingredienser. Knåda tills degen är jämn och slät. Låt jäsa en timme under bakduk.

Strö rågmjöl över bakbordet och rulla ut degen till en lång rulle som du skär i bitar som till storleken motsvarar tennisbollar.

Kavla ut bitarna, en i taget, först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Mjöla bakbordet mellan varje brödkaka du kavlar ut, annars fastnar degen i bakbordet. Har du ingen kruskavel, kan du nagga degen tätt med en gaffel. Försök få bröden så tunna som möjligt för krispighetens skull. Med hjälp av en stekspade eller dylikt flyttar du bröden över till en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda i 275 grader varm ugn i ca 5-6 minuter. Passa bröden noga. Det ska få färg, men inte brännas vid.

Låt bröden svalna utan att täcka över dem så blir de härligt knapriga. Smakar underbart gott med smör eller/och ost.

Kom ihåg att förvara knäckebröden torrt och luftigt så att de inte mjuknar (aldrig i plastpåse).

Själv har jag gjort mig en knäckebrödsställning som påminner om en vanlig hushållspappersställning (bordsmodell). Då måste man ta ut små rundlar i mitten av varje brödkaka innan man gräddar dem. (T.ex. med ett litet snapsglas.) På så vis förvarar jag bröden torrt och vackert och det är lätt att ta för sig från ställningen.

Gunnevi Winberg

Det första brödet

04.06.2014 10:43

Det här brödet blir färdigt på bara två timmar och det oberoende av hur klumpig du än är. Ett perfekt recept för nybörjare. Smaken kan i början variera men småningom blir kvaliteten jämnare.

Att själv baka sitt bröd har få ekonomisk-rationella orsaker. Butikernas hyllor är fulla med bröd – mörka, ljusa, hårda och mjuka. Bröd kommer i så gott som alla tänkbara former, och förpackningarna lovar, om nu inte evigt liv, så i alla fall en hel del hälsofördelar. Prissättningen är inte förödande oberoende hur tunn plånbok man än går omkring med. Därför känns det lite töntigt ibland att inte köpa bröd.

I snart fem år har jag valt en påse vetemjöl och ett paket jäst i stället för en plastpåse med en industriell skepnad i butiken. Bakandet har gått från ett sommarlovsprojekt till en vardaglig syssla. Jag har inte räknat timmar, men har lärt mig att gott bröd tar tid. De är nästan synonymer, tid och smak. Ju längre tid man ger bakandet desto bättre smak får brödet.

Det började enkelt. Receptet finns i någon form i alla versioner av bas-kokboken för hemmet. Jäst, vatten, mjöl och salt blandas till en deg. Degen jäser till dubbla storleken på ungefär trettio minuter och formas därefter till bröd. Medan ugnen når 250° jäser brödet en gång till, igen en halvtimme. In i ugnen med brödet och efter ytterligare en halvtimme är brödet färdigt. Hur klumpig man än är i början tar det inte mer än två timmar.

Smaken varierar. Första sommaren åt vi bröd som smakade allt på en skala från träbit till änglakör. Men sakta började kvaliteten stabiliseras. Precis som en tennisspelare kan träna på sin serve i åratal, kräver också bakning aktiv repetition för att man ska få den känslighet som krävs. Det här receptet kräver just inte mer än två timmar men med tid och tålamod kan det vara dom bäst utnyttjade två timmarna varje dag.

Det första brödet

5 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
12–13 dl vetemjöl

Smula jästen i bunke. Mät upp fingervarmt vatten, 37°C, och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt ungefär 10 dl mjöl börja knåda degen. När degen klibbar fast i fingrarna tillsätter du lite mjöl åt gången (tills ca 12 dl är använt) och knådar degen i 10 minuter, så att degen är riktigt spänstig. Lägg i saltet i slutet, så blir degen mer elastisk. Låt degen jäsa under en duk en halv timme.

Slå upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord. Forma brödet med lätt hand för att inte pressa ut alltför mycket av luften. Ju mer luft i degen desto större blåsor inuti det färdiga brödet. Enklast formar man brödet genom att lätt dra ut den till en fyrkant och sedan vika ihop från båda ändorna. Tryck med handens yttersida på skarven så att den fastnar. Lägg brödet på en bakplåtsbeklädd plåt med skarven neråt och täck in med en mjölad duk. Ställ ugnen på 250°.

Efter en halvtimme borde brödet ha jäst till ungefär dubbel storlek och är nu färdigt för gräddning. Grädda i 10 minuter, öppna luckan och pensla brödet snabbt med vatten. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter, tills brödet har fin färg. Vill man försäkra sig om att brödet är genomgräddat kan man i slutet sätta in en stektermometer. När brödet är 97°C inuti är det färdigt.

Lyft ut brödet och låt det svalna på ugnsgallret, täckt med duk.

Chribbe Aarnio

Hålkakor

04.06.2014 10:39

Det ligger lite mystik i surdegsbakningen. Många tror att det är både svårare och krångligare än annat matbröd.

Egentligen är det inte ett dugg svårare, det tar bara lite längre tid i och med flera jäsningsmoment. Ena dagen gör man roten, eller plockar fram den ur frysen, följande dag bakar man ut degen.

Jag bakade mitt allra första surbröd tillsammans med ett gäng barn i 7-10-årsåldern som jag ordnade kurser i bakning för. Vi gjorde massor med kul saker på kursen, men bakning var det populäraste. När vi skulle baka surbröd gjorde jag roten hemma dagen innan. Följande dag ältade vi den slutliga degen och bakade både hålkakor och limpor tillsammans. Slutresultatet var strålande. Barnen tuggade i sig allt bröd med enbart smör som pålägg och sa att de aldrig tidigare hade ätit ett så gott surbröd. Bröden såg ibland ut som någonting katten släpat in, men smaken var i det här fallet huvudsaken.

Det finns många fördelar med ett surdegsbröd. Det är saftigare och har längre hållbarhet.

Hålkakor

1 liter ljummet vatten (rumstempererat)
1 liter rågmjöl (grovt, fint eller en blandning av båda)
1 matsked salt

Till första surdegsroten blandar du 3 dl ljummet vatten med 2 dl rågmjöl till en lös deg. Låt stå i rumstemperatur i minst ett dygn. När roten är klar att använda är den bubblig med en svagt syrlig doft.

Ett eller två dygn senare tillsätter du 7 dl ljummet vatten samt 8 dl rågmjöl och 1 msk salt. Jag brukar använda halva mängden råggröpe (= grovt rågmjöl) och halva mängden fint rågmjöl. Tillsätt mera mjöl om degen verkar alltför lös. Älta degen på bakbordet tills den släpper från bakbordet. Ta undan en klump av degen (ca 2 msk stor) som du kan frysa som rot till nästa surdegsbak. Förr skulle man dessutom göra ett kors i degen för att välsigna brödet. Baka ut degen till hålkakor eller limpor. Ta ut mitthålet i hålkakan med ett dricksglas el. liknande. Picka med en gaffel hål i bröden. (En del strör också lite rågmjöl över ytan). Grädda limpor i 200 grader varm ugn ca 40-50 minuter (Hålkakor blir färdigtgräddade på ca 30 minuter.)

När du ska baka surbröd följande gång och tar fram din klump surdeg från frysen låter du den stå hela dagen i rumstemperatur för att surna ytterligare. Lägg klumpen i ett större kärl, häll över en liter rumstempererat vatten och låt stå till följande dag. Då blandar du degen och tillsätter mjölet och saltet som ovan.

Vill du ha en knaprig skorpa på brödet sätter du en skål vatten i ugnen under gräddningen och låter det färdigtgräddade brödet svalna på galler utan duk. Vill du ha ett mjukt surbröd sveper du in det i duk under avsvalningen.

Brödet smakar allra bäst som nygräddat med smör!

Gunnevi Winberg

Väck familjen med färska frallor

04.06.2014 10:37

Tänk att vakna till nybakade frallor, till doften av nybakat bröd! Den som bakar frallorna får lov att stiga upp lite tidigare.

Det här är det första receptet jag testade när jag började baka. Det som lockade mig att prova just det här brödet var nog dess enkelhet. Få ingredienser, du behöver inte ”knåda” brödet, det tar inte hela dagen att göra och dessutom visade det sig att smaken var fantastisk!

Brödet förbereder du precis innan du går och lägger dig, vilket tar ca 10 minuter. Sedan stiger du upp trekvart innan familjen vaknar, så kan du bjuda alla på nybakade frallor till frukost och dessutom doftar hela huset ljuvligt när de stiger upp!

De nattjästa frallorna

6 dl ekologiskt specialvetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
”ett litet hörn av jästpaketet”

Ugnstemperatur: 250 grader

På kvällen innan du går och lägger dig löser du upp jästbiten i det kalla vattnet, blandar sedan i mjöl och salt. Arbeta därefter ihop allt med träsleven tills det blir ordentligt blandat. Detta moment tar bara någon minut så det handlar inte om något oändligt arbete. Nästan löjligt enkelt! Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och låt stå över natten.

Morgonen därpå skrapar du ur allt innehåll ur bunken ner på ett mjölat bakbord. Medan du tar fram degen ska du komma ihåg att sätta på ugnen på 275 grader (för att sedan sänka till 250 grader när du väl lägger in frallorna i ugnen).

Dra ut degen till en fyrkant för att sedan vika ihop den till ett litet paket. Vänd degen så att du får en slät yta uppåt.

På med en handduk och jäs i 30 minuter.

Sedan är det dags att dela upp degen. Åtta delar brukar bli lagom stora frallor när de väl är färdiggräddade. Men det där är ju en smaksak förstås.

Lägg bitarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Glöm inte att vrida ner värmen till 250 grader innan du sätter in frallorna i mitten av ugnen. För att få en hårdare skorpa på bröden kan du se till att ha en oöm plåt längst ner i ugnen som du häller lite vatten på precis när du ställer in bröden. Då blir det en härlig ånga i ugnen som gör bröden extra krispiga!

Ta ut bröden efter ca 12-15 minuter eller efter att de fått en gyllenbrun färg. Låt dem svalna lite på ett galler innan du bjuder hela familjen på varma frallor till frukost. Så snabbt och enkelt kan du göra ditt eget dagliga bröd!

Martin Nord

Låt knäckebrödet förföra dig

04.06.2014 10:35

Det finns knäckebröd och så finns det knäckebröd. Knäckebröd kan vara en torr och trist utfyllnad eller en kulinarisk höjdpunkt. För det här receptet tackar jag en rumskompis som inte gillar gluten.

Säg knäckebröd och jag tänker ”det där torra eländet man knaprar i sig i skolmatsalen när maten inte duger”. Jag är alltså inget större fan av knäckebröd. Det vill säga, jag var inget större fan. Förrän min rumskompis tog ut sina knapriga, fröiga fyrkanter ur ugnen och den härliga doften spred sig i hela köket. Jag fick faktiskt anstränga mig hårt för att inte snatta dem och äta upp varenda en när jag var ensam hemma och de låg och frestade mig på ett fat på matbordet. De fungerar som chips, bara att de är mycket godare och allvarligt beroendeframkallande.

Dessutom är det här knäckebrödet urenkelt att baka. Tiden från det att jag tar ut ingredienserna ur skåpet tills hela härligheten ligger i ugnen är maximalt tio minuter. Det fungerar både för sådana som äter lågkolhydratkost och för glutenallergiker eftersom brödet inte innehåller något mjöl. För en extra smakupplevelse kan du byta ut smöret mot kokosolja. Men se upp för fiberhusket, det kan bilda geléklumpar i smeten. Det gäller att vara snabb – fort ska vätskan blandas med de torra ingredienserna och smeten bredas ut på plåten. Sedan är det bara att grädda och låta sig förföras.

Knäckebröd med frön

En plåt

1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
½ dl pumpakärnor
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
½ dl smält smör
2 ½ dl kokande vatten
½ – 1 tsk salt
flingsalt att strö på

Blanda alla torra ingredienser. Blanda det smälta smöret och det kokande vattnet. Blanda allt. Bred ut på plåt och strö över flingsalt. Grädda i 150° i cirka 45 minuter. Skär genast i rutor och låt eventuellt torka i 50° efteråt.

Pofiber är potatisfiber som binder vätska i bakverk. Fiberhusk består av malda skal från psylliumfrön och binder liksom pofibret vätska. Fiberhusk kan användas som ersättning för vetemjöl av t.ex. glutenallergiker.

Bianca Holmberg

Bröd med torkad frukt och valnötter

04.06.2014 10:32

För inte så länge sedan stötte jag på en artikel om fotografen Arno Rafael Minkkinens teori om Helsingfors busstation. På stationen finns många bussar som startar på samma rutt. Du väljer en av bussarna, men redan efter ett par hållplatser inser du att många andra också valt samma buss. Det börjar bli packat och ont om sittplatser så du åker snabbt tillbaka och väljer en annan buss. Men poängen är att alla bussar är fullsatta i något skede. Det är bara om du åker länge nog med den valda bussen som du hittar en unik rutt.

Minkkinens teori: håll ut och lita på din vision. Som livsvisdom är den ovärderlig. Som hobbybagare har jag inspirerats av min mormor. Hon skrev en gång ett recept till min syster, där måttenheterna var ”lagom” och ”passligt”.
Jag känner på en deg om den kräver en ”rejäl näve” eller bara ”passligt” med mjöl till för att bli perfekt (även det en mycket subjektiv värdering). Att hitta tre halvfulla mjölpåsar i skåpet och göra ett ta vad du har-bröd är mitt sätt att baka. Läser jag ett recept så stänger jag gärna boken innan jag sätter i gång. För det här brödet rekommenderar jag att variera de torkade frukterna, kanske mjölsorterna och varför inte göra den på surdeg i stället för jäst? Välj det som passar din busslinje.

Bröd med torkad frukt och valnötter

Fördeg

2 1/2 dl vetemjöl
en bit jäst stor som en ärta
1 dl vatten
en halv nypa salt

Deg / bortgörning
10-12 dl vetemjöl
5 dl vatten
25 gr jäst
2 1/2 dl speltflingor
2 1/2 dl russin
2 1/2 dl torkade tranbär
70 gram valnötter (krossade med mortel)
100 gr smör (rumstemperatur)
2 msk socker
20 gr smör till formarna

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl och salt. Knåda tills degen släpper kanterna. Låt degen vila i en lätt oljad plastbunke i minst tre timmar, eller ett dygn i kylskåp. Fördegen gör jäsningen kraftigare och brödet får bättre smak.

Bortgörning
Lös upp jästen i vattnet. Blanda med fördegen, ca 10 dl vetemjöl, speltflingorna och sockret. Knåda försiktigt ihop. Tillsätt smöret lite åt gången. Arbeta sist in de torkade frukterna och valnötterna. Tillsätt ev. mera vetemjöl.
Låt degen vila 1 h. Lägg sedan upp degen på ett mjölat bord och dela i två bitar. Rulla ihop till två runda bollar och låt vila 10 min.

Smörj två brödformar. Forma bitarna till bröd och lägg i formarna. Låt jäsa i ca 45 min., täckta med duk.
Värm ugnen till 250 grader. Spruta in vatten med en blomspruta innan du lyfter in formarna. Fukten mjukar upp degytan så att brödet kan expandera.

Sänk temperaturen till 180 grader efter fem minuter. Låt bröden gräddas, men lufta ugnen en gång till efter en kvart. Grädda bröden ytterligare en kvart. Stjälp upp bröden på ett galler. Lägg bröden ytterligare fem minuter i ugnen, så att brödet får fin skorpa.

Chribbe Aarnio

Mest läst