Bloggarkiv

Adväntrum
Adväntrum
Thomas Lundin bloggar under adventstiden om något av det han gillar allra mest – julsånger. På julradion.fi kan du lyssna på kvalitativ julmusik utan reklamavbrott, dygnet runt.

Frid på jord

04.12.2014 22:40

Under vår intensiva turné på tjugotre dagar planerade vi bara in en enda vilodag. Det råkade bli den första dagen med blå himmel, på nåt som känns som en evighet. Allt det gråa som tyngt mig försvann i morgonens gula soluppgång. Såg den med en harmonisk 1-åring i famnen, som matade mig med halvätna vindruvor. Lagom till morgonkaffet läste jag, med tacksam förundran, tonårssonens insändare i dagens Västra Nyland och hjärtat svällde av stolthet. Drabbades av hemlängtan. Fick bota den med kära vänners sällskap. Dagen gick i tyst och högljudd gemenskap. I den tidiga skymningen badade vi bastu och utomhusbubbelpool med 1-åringen, hans tvillingbror och pappor. Himlen decemberblå och måsarna som svävade ovanför oss var orangefärgade i den sjunkande solens sken. Kvällen kröntes med mäktig sång av Nykarleby manskör. Ett 30-tal mer eller mindre silverhåriga gentlemän sjöng med i Fanfar (som finns på min julskiva), så att ögonen tårades. Jag och Åsa Jinder ska sjunga tillsammans med dem på ett par gemensamma konserter helgen innan jul. En fin övning. Fick dessutom för första gången höra min och Thomas Enroths nya låt “Vind, bär min sång”. Den uruppförs i Vörå kyrka den 19/12 av kören. En fantastisk dag, med modiga män i åldern 1-80 år. Upplyft vandrade jag hem i fullmånens sken och räknade Nykarlebystjärnor.

Dagens julsång är Frid på jord, med överjordiska Sofia Karlsson.

I mörkret brinner ljus

03.12.2014 12:06

I går blev det liksom aldrig ljust. I dag var det en gul soluppgång och inte så mycket mer än det. Det där gråa, vackra, vilsamma som jag skrev om för nån dag sedan känns långt borta. Hur tänkte jag då, månne? Ska ta en promenad och fundera på det och ladda inför kvällens spelning i Pörtom. Lämnar er med Katarina Gäddnäs dikt och Jill Johnsons sång.

Ute i decembernatten

famlar jag.

I det stora, kalla mörkret

söker jag ett stall

ett barn, ett ljus, en räddning.

Natten är mörk

förtvivlans vind så bitande kall.

Se!

I mörkret brinner ljus

jag springer

sökande vidare.

KATARINA GÄDDNÄS

Dagens julsång är Py Bäckmans vackra julversion av Greensleeves; I väntan på julen.

Julnostalgi

02.12.2014 12:03

Jag har vandrat inåt och bakåt under de senaste dagarna. De blir ofta så i jultider - trots att vägen i advent ju egentligen bär framåt. Det är dofter, smaker, ritualer, sånger och texter som får en att minnas. Nära och kära, dom som gått först, viktiga personer i livet som inte finns så nära man skulle önska. Jag ska genast erkänna att jag älskar nostalgin. Den, på nåt konstigt sätt glada, melankolin som man kan dyka in i. Ett mjukt täcke av minnen, en stark känsla av en närvaro som vardag och stress inte rår på. Hemligheter, nästan.

Just nu turnerar vi ju Svenskfinland kring med "Årets Stora Julkonsert 2014". Vi har mött en stor publik i öster, väster, söder och norr och sjungit i teatrar, konserthus, kyrkor och bygdegårdar. Många av bygdegårdarna står nästan öde, åtminstone under vinterhalvåret ligger verksamheten nere. Där står de; stora och majestätiska eller små och omfamnande i avfolkningsbygden. Hus som tidigare var ett naturligt samlingsrum i trakten och som fylldes av vardag och fest, skratt och tårar, revyer och dans och spirande kärlek. Nu är de ofta mörka, ouppvärmda, med en doft av källare eller vind. Det är fantastiskt att få sjunga julsånger i dessa salar. Bygga broar och resa i tid och rum. Utåt och inåt, framåt och bakåt.

Dagens julsång blir faktiskt min egen "Julnostalgi", titelspåret på min julskiva. Text av mig och musik av Thomas Enroth.

Adventsminne

01.12.2014 12:44

Jag skrev om ett adventsminne på Facebook i går. Och det var många som kände igen sig:

"Ett minne från de tidigaste skolåren. Fredagen före första advent var skolan helt nedsläckt, den tidiga morgonen så svart som bara en tidig morgon kan vara i Finland, i november-december. Inte en lampa lyste, men i varje fönster brann ett ljus. Vi gick in i skolan, tystare än någonsin. Alla viskade, också vår lärarinna (jo, det hette så på den tiden) talade med en ny röst när hon sa att vi skulle gå till aulan. Korridorerna surrade av förväntan och spänning, tysta barn på led, på lätta yllesocksfötter. Vid tramporgeln satt Rut Öblom som hade varit pensionär i säkert 25 år då redan. Hon trampade i gång och spelade Hosianna som ingen annan. Det lät som om vi var i en katedral och 250 barnröster sjöng Hosianna. Ett tidigt minne av hur drabbande musik och tystnad och tända ljus kan vara. Hur magisk, nånting så prosaiskt som en ful skolbyggnad kan bli. Om man vill det. Våra lärare ville det och det är jag glad för. Detta hände troligen varje år, hela lågstadiet. Men det är de där första åren jag minns. Då man ännu har nära till magin och då en gammal tant vid en ännu äldre tramporgel, kan bli nånting större än det kanske är. Glad första advent!"

Undrar om dagens barn får uppleva det här? Bjuds de på själva upplevelsen och KÄNNER de den i så fall? Magi och framför allt förväntan. I en tid där de flesta får allt de vill ha, och snabbt dessutom, undrar jag om vi alls lär våra barn att längta och drömma. Jag har gjort vad jag kan för att lära mina barn det. Tror att det är livsviktigt. Sverigefinska författaren Susanna Alakoski har sagt att drömlösa tillstånd är det farligste som finns i ett samhälle. Tål att tänkas på. Medan vi lyssnar på tramporgel för att hylla Rut Öblom som spelade Hosianna i min barndoms skola. Dagens julsång är alltså ingen julsång - bara drömlik musik av Bach i advent. Fantastiska Gunnar Idenstam & Lisa Rydberg på tramporgel och fiol.

Första ljuset

30.11.2014 11:10

"Adventsljusen tänder vi

ett efter ett

En brinnande bön

för sanning och rätt

Det första ska lysa i mig

djupt härinne

Bevara mitt hjärta

och värma mitt sinne"

MARGARETA MELIN

Dagens julsång blir förstås Hosianna, i en afrikansk version. Har förstått att de bland annat sjunger: "Om människorna tiger, sjunger stenarna". Så sjung! Glad advent!

En trappa av ljus

29.11.2014 14:48

I dag har vi firat lilla jul med att sälja skivor på Bennäs julmarknad. Massor med folk och borden fulla med hantverk och hembakat. Utomhus "50 Shades Of Gray" - grått och... trist? Nej. Snarare grått och vilsamt. En mjukhet för öga och sinne, kände jag när jag körde över slätten. Inte så mycket glitter och glamour som sticker i ögonen i det österbottniska novemberlandskapet. Men prydliga gråa åkrar så långt ögat når. Över det en grå himmel. Och där borta skogen, som också den är grå i det här skenet. Eller kanske avsknaden av sken. Snart är det advent. Lånar en av mina favoritpoeter - Viola Renvalls - ord:

EN TRAPPA AV LJUS

De våta gråa dagarna.

Och allt vi har att tänka på

och kämpa mot.

Medan höstmolnen kuper sig

över svikna förhoppningar.

Så säger någon:

Snart blir det jul.

Framför oss glimmar

en trappa av ljus: advent.

Ivrigt börjar vi klättra.

Vart trappsteg har sin egen sång,

sin egen förväntan.

VIOLA RENVALL

Dagens julsång är Mikael Wiehes alternativa text till Sibelius Julvisa, sjungen av betagande Sofia Karlsson. Glad lilla jul!

Störst av allt är kärleken

28.11.2014 15:44

Oh happy day! ÄNTLIGEN är också kära Finland medlem av den här familjen; Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Spanien, Brasilien, Kanada, Sydafrika, Portugal, Island, Uruguay, Nya Zeeland, Frankrike och några vettiga delstater i USA. Det vill säga länder som gett samkönade par rätten att ingå äktenskap. Är så glad att kärleken fick vinna över hatet, ängslan och förtrycket som föds ur dem. Tack till alla vidsynta riksdagsmän och -kvinnor!

Min tanke är att varje dag fram till jul publicera "dagens julsång" här i mitt Adväntrum. Lovar inte att det lyckas exakt varje dag - men så ofta jag bara kan ska jag tipsa om favoritsånger med jultema. Just i dag väljer jag "Tänd ett ljus" med min kära vän Erik-André Hvidsten, som jag turnerar land och rike kring med just nu. Hans version av Triads 80-tals låt är den bästa versionen av alla, tycker jag. Den får lysa som ett ljus i mörkret inför advent. Kärlekens ljus!

Ikväll sjunger vi i Norrvalla i Vörå! Titta in om du har vägarna förbi! Showtime kl. 18!

Nu kör vi!

27.11.2014 08:30

Hej allihopa och välkomna till mitt "adväntrum"! Här kommer jag att blogga om stort och smått i anslutning till mina julförberedelser - som nu till en början rätt mycket handlar om "Årets Stora Julkonsert 2014". På 22 dagar gör vi 25 konserter på 22 orter runtom i Svenskfinland. "Vi" är Thomas Enroths Orkester med mig, Heléne Nyberg, svenska country- och dansbandssångerskan Christina Lindberg och norska musikalstjärnan Erik-André Hvidsten. I skrivande stund har vi gjort 7 föreställningar i Nyland, Åboland och på Åland. På torsdag (27/11) står Villa Lande på Kimitoön i turen. Kanske vi ses där? Eller nån annanstans. Hela spelschemat hittar ni till exempel på min hemsida www.thomaslundin.info.

Många frågar om det inte är väldigt tungt att göra så många konserter på så kort tid. Svaret är både ja och nej. Mest nej, faktiskt. Det är en ynnest att få jobba med det här - att varje kväll få sprida julglädje och ljus och hopp i mörkret tillsammans med mänskor som man beundrar och trivs med. Att få stiga upp på scenen och möta en ny publik och liksom tanka energi. Speciellt om salen är fullsatt (och vi är bortskämda nog att jobba så - tack!) är det en härlig kraft i luften. Förstås handlar artistens roll också om att ge en hel del... Men personligen tror jag att det mera handlar om att kanalisera energi. Våga vara redskap.

Det tyngsta med turnerandet är att vara borta hemifrån, från familjen. Tack och lov är det med dagens teknik enkelt att hålla kontakt med dem man saknar. Som frilansande artist vet man också att det kommer dagar då man är hemma mera än de flesta. På det stora hela jämnar det ut sig - kanske rentav till fördel för oss, som inte jobbar 8-16 i ekorrhjulet.

Thomas, Heléne, Erik-André och Christina - artisterna på Årets Stora Julkonsert 2014.
Thomas, Heléne, Erik-André och Christina - artisterna på Årets Stora Julkonsert 2014.