Bloggarkiv

Laura Hellsten
Laura Hellsten
Laura Hellsten är född och uppvuxen i Mariehamn. Hon bor i Åbo där hon nyligen ansökt om att få börja doktorera i teologi. Laura är 33 år och gift med Markus. De bor i kollektivet Ödmjukhetens palats, tillsammans med några nära vänner.
– Jag kommer att blogga om vårt nya hem och hoppas kunna inspirera och uppmuntra människor att våga ta steg för att uppfylla sina drömmar.

Föddisdagar?

09.04.2013 14:24

Var min första tanke när jag såg dessa dimppa ner i postlådan idag.

Det är ganska fascinerande!

Jag minns en tid när de Galna dagarna i Åbo var en av årets största händelser.

NU äntligen fick man chansen att fynda och vraka och delikatessa sig. Den Gula katalogens ankomst var ungefär som leksakskatalogerna man fick hem som barn i god tid inför julen - vi brukade sitta med vännerna i Åbo och ringa in saker från varje sida som jag sku önska att jag fick eller redan bestämt mig för att jag skall fara och köpa...

Senare övergick det till att (ett av) studentlivets höjdpunkt(er) var de två gånger i året som jag kunde obehindrat fara till Stockas delikatessavdelning och handla allt det där härliga jag annars bara kunde fantisera om. Förutom de år, då dom arma oförstående människorna på Stockmanns marknadsföringsavdelning inga fattade att dom placerat de galna dagarna mitt i fastan och att jag då antingen lagt shoppingförbud på mig själv eller var mitt i någon sort socker-fasta, så den undersköna italienska glassen fick vänta på hyllorna! :(

På den tiden, skulle jag aldrig ha trott att denna dag skulle komma.

Dagen då jag bläddrar igenom hela den gula flaskan och konstaterar att där finns Ingenting jag vill ha - det är inga det att där inga finns nått jag inga sku behöva - för det fanns det egentligen sällan förut heller - utan där finns inget jag egentligen VILL ha!!!

De senaste åren har jag fått kämpa med det där - rationalisera bort det åt mig själv, att jag bara "säljer min själ" till en mediekampanj-ploj-grej, att jag deltar i den kollektiva hypnosen som konsumtionskrafterna vill ha oss människor under för då är vi lättmanipulerade, att jag trots att jag vet att min identitet är rotad i Jesus, gått på kapitalismens myt om att "Jag konsumerar, alltså är jag", för att inga tala om själva kunskapen jag har om hur och med vilka följder för människoliv, natur och resurser, dessa produkter hittat sin väg, för löjliga priser, till butiken jag med all kraft försöker undvika. Jag vet inga hur det är med dig, men för mig har det att börja leva som jag lär eller efter mina höga ideal, i förhållande till allt jag köper och investerar mina monetära resurser i varit en lång och särdeles jobbig kamp. Det är så lätt hänt också att jag hamnar i det andra träsket - det Patrik Hagman beskriver i sin bok: Om kristet motstånd som - att jag fortfarande är bunden av status och självbilden säkrad i det jag väljer att konsumera, nu bara genom att välja att vara "alternativ"!

men idag, är för mig en till synes kanske liten, men för mig STOR, Glädjens dag! en dag med vinst i luften, med vingslag av frihet i fingertopparna. Det enda jag tänkte på när jag såg den gula katalogen, var att där är min mosters och (avlidna) farmors födelsedagar och nästan min egen också! och även när jag valde att bläddra runt, steg det inga längre upp några begär, inga önskningar att ha drypande delikatesser på läpparna eller smickrande kläder på kroppen. Mina begär har omformats!!! mina lustar har hittat andra uttrycksformer och varken min kropp eller mitt sinne är längre slav under det som drivit mig in i handlingar som i grunden varit destruktiva både för mig själv, mina medmänniskor och planeten.

Tänk, jag kan till och med säga, med gott samvete, att jag både är Nöjd med allt jag har OCH önskar mig den där gröna cykeln, på sid 43, som födelsedagspresent! ;)

(eller någon annan cykel, som kommer passlig på vår väg)

:)
:)

Sam

09.04.2013 12:31

Så var det då dags för lille-bror. Det här inlägget sku komma redan igår, men jag behövde få klartecken av Sam att jag får lägga upp alla länkar :)

Samuel hör till dem som varit med i Palatset ända sendan starten 2009. Han dök upp via en bekant till en bekant och varken Anna, jag eller Ninna (Karolina Höglund) som var med får början kände honom eller visste något om honom. Det visade sig dock snabbt att Sam var ett lyckat val och en given palatsmedlem. Under årens lopp har han växt till sig mycket och idag är det till och med svårt för mig att tänka på den Man jag ser framför mig och samtidigt minnas den lilla lillebror som flyttade in i början av vår vandring tillsammans. Sam har bland annat utvecklats massor som musiker och sångare under de åren jag lärt känna honom. För lite över ett år sedan for till och med Sam iväg på ett eget litet äventyr till Bollnäs och gick en singer-songwriter linje på en folkhögskola där. Men nu har han återvänt från Sverige året och är mera och mera produktiv i sitt musicerande, vilket glädjer oss alla.

Följande lilla into till den kommande skivan är faktiskt inspelat här i nya palatset: YouTube.

och för den som vill höra mera av Sams alster går han att finna på SoundCloud under namnet Samuel Erik =)

Shabbath Shalom

07.04.2013 12:11
Vid ingången till vår glasveranda som nu täckts med snö ovan huvudet :)
Här är det Gott att vara!
Vid ingången till vår glasveranda som nu täckts med snö ovan huvudet :) Här är det Gott att vara!

Frank

06.04.2013 16:43

Idag har jag varit hela dagen på Sofias fenomenala Vernissage där hon fick två tavlor sålda och massor med vykort! :D

Du hinner också fånga fin favorit fram till 4.5. när vi har avslutning på utställningen!

Men dagens praentation är egentligen på Frank!

För idag är hans stora dag :)

Frank är hemma från Purmo och utbildad både till teologie magister och vid konstakademin i Åbo för klassisk sång! När publiksuccén och alla tiders rekord gjordes på Åbo svenska teater, för några år sedan, med musikalen Les Miserables, var Frank med i ensemblen!

I vår har han varit med i uttagningarna för Wasa Teaters nya satsning Fighting Star. Ni kan se honom på denna länk. Idag är Franks dag, för idag kan ni som är norrut se honom delta i finalen ikväll på Wasa teater. Han skall sjunga en spännande låt som jag inga tänker avslöja ännu ;) Det mest spännande av allt är dock att Frank och jag i torsdags kväll, har övat in en liten dans korreografi i vår nya dansstudio/Dojo, i palatsets nedre våning och Den får oxå premiär ikväll i Wasa!! Far alla dit & Hurra på honom eller kolla direktsändningen via nätet!!!

:D

Herr. Ahlqvist

05.04.2013 21:21

Han är min trogna springare. Han kom till mig från Kina, via elfordonsbutiken i Stockholm. Han bär fortfarande åländsk registerplåt och har nu tjänat mig skrumpelfritt sedan 9.9.2009!

Orsaken till att det blev en elmoped var att jag under min vistelse bland 50 benediktinernunnor i ett kloster i Cottonwood Idaho kände att jag fick ett tilltal av Gud att aldrig mera äga ett bensindrivet fordon. Samtidigt visste jag med mig själv att även om en elmotorcykel skulle ha varit MYCKET lockande, så vore det en god andlig övning för mig själv att lära mig att börja hållas innanför hastighetsbegränsningarna på våra vägar och bli en mästare på långsamhetens lov. Laglydigheten och viljan att tränas i mindre stressad körtakt är även orsaken till att mopeden fick namnet Herr Ahlqvist - så hette nämligen min morfars morfar, som var poliskonstapel i Åbo.

Jag sa just åt min pappa idag att det är nog ofrånkomligt så att när många andra gläds åt att nu blir vägarna torra så de får fara ut och röra på sig eller ta fram cykeln och börja motionera, så ser jag med längtansfull blick ut efter dagen då jag får börja sitta alldeles stilla - på ryggen av min elmoped!

Jag vet att moped längtan eller motorcykel säsongen är något som många människor går och trånar efter, men det är inga alls samma sak som att åka en el-moped skönhet som min Herr Ahlqvist! Skillnaden mellan att köra motorcykel och elmoped är som att beskriva för en motorbåtsägare hur skönt det är att få fara ut och segla - det är tystnaden, stillheten, det lätta suset i seglen när man glider fram! Det är som att få vara ett med naturen och ändå sväva fram igenom den.  :D

Och IDAG var dagen då jag äntligen kunde sopa bort allt vägdamm från min trogne vän, där han fått stå i vinterförvar och köra ljudlöst hem i solnedgången till en uppfart som min älskade man röjt väg för! NU börjar ett nytt och spännande år tillsammans med Herr. Ahlqvist. Han får för första gången i sitt liv ett garage med värme att stå i, så jag tror han också kommer att gilla vårt nya liv.

Väl hemma framför garageporten som min Man röjde väg för igår!
Väl hemma framför garageporten som min Man röjde väg för igår!
Jag & min trogna tjänare - 3684km i loggen vid årets första körning!
Jag & min trogna tjänare - 3684km i loggen vid årets första körning!

Sofia

05.04.2013 19:16

Då har det blivit dags att presentera vår yngsta och nyaste palatsmedlem: Sofia Eklund. Hon är hemma från Malax och super begåvad inom många olika områden av konstnärligt skapande, så som dem av er hört, som lyssnat på ljudklippen på facebook från uppståndelsemiddagen!

Idag är det hon som står i focus, för mesta delen av min dag har gått åt till att baka och förbereda saker inför hennes Vernissage i morgon, lördag.

Under den tiden jag jobbade i Åbos svenska församling som Missions- och Kultursekreterare startade jag en ny sorts evenemang i församlingen. Tanken är att vi väljer ut unga, lovande konstnärer som får möjligheten till att ha sin första utställning, konsert eller evenemang, där församlingen stöder dem med ett stipendium, material kostnader och publicitet. Sedan väljer konstnären ut vilket missions- eller annat välgörande ändamål hon/han vill understöda och så ger vi alla inkomster från försäljning eller donationer under projektets gång till det ändamål konstnären valt. Vi berättar även om själva projektet vi understöder och ger på så sätt synlighet både åt konstnären och det välgörande ändamålet.

Efter att min anställning i församlingen tog slut har jag fått turen att fortsätta med dessa evenemang som enskilda punktinsatser. Nu råkade det sig så att långt före jag ens visste att Sofia skall flytta in i Palatset hade jag en diskussion med henne, där jag såg hennes verk, gillade det hon gjorde och ville uppmuntra henne att söka in till konstskolor i år eller åtminstone fortsätta att utveckla sig inom bildkonsten, så vi beslöt att hon skulle bli vårens konstnärinna i Åbo Svenska Församling.

Idag har vi då varit och hängt upp tavlor och under morgondagen är ni alla Välkomna till Aurelia mellan 13:00 - 16:00 att se på dem, köpa av hennes konst eller äta av det välsmakande kakbordet. Desserter och latte, cappuchino eller espresso serveras för 10€/person och alla intäkter går till Nåden Hem i Thailand. Där jobbat Finska Missionssällskapet med att stöd unga kvinnor som genomgår en oplanerad graviditet.

Tid för Hopp
Tid för Hopp

Markus

04.04.2013 22:07

Hej! Jag heter Markus, är 28 år och är sedan förra augusti gift med min Laure-lej. Jag studerar teologi och brinner för musik, dans och karate. Jag spelar saxofon, flöjt, djembe (afrikansk trumma) och övar mig bland annat i mongolisk övertonssång ("khöömii"). Mitt debutalbum, "Howl of the wolf", som innehåller alla dessa element, är på slutrakan och jag siktar på att ge ut det inom några veckor. Det är mest på skoj, men ändå! :)

Laura och jag började studera teologi vid ÅA i samma årskurs. Vår relation höll sig på den tiden inom den goda vänskapens ramar. Efter fyra studieår tog jag paus i studierna, jobbade som kryssningsfotograf ombord på Viking Line's m/s Gabriella och träffade där Laura på nytt efter en tid av paus i vårt umgänge. Vår relation tog direkt en ny vändning och sedan gifte vi oss. De som känner oss vet att den vägen haft många kurvor, alltför många för att berätta om i denna text. Det får här räcka med att berätta att Laura är den största gåvan efter Jesus som Gud har givit mig, hon är min Ezer Kenegdo och jag är en lycklig och välsignad man.

I samband med den nya vändningen vår relation tagit, började jag allt oftare hänga i palatset. Jag rördes av den värme och gemenskap som där fanns, och började mer och mer betrakta gemenskapen som min familj. Jag hade nyligen kommit till tro och vandrade fortsättningsvis i djupt mörker. Det stöd jag då i palatset fick ta emot var en välsignelse. Evangelisten Johannes säger det väl: "Genom att ni älskar varandra ska människorna förstå att ni är mina efterföljare." (Johannes 13:35 BSV)

Nu har jag varit fast palatsbo redan i några år, och tacksamheten för vår gemenskap finns kvar och växer. Sammansättningen har ändrat en aning, vi har flyttat och varje dag är ny. Herren är den samme. Hans kärlek är murbruket som håller ihop palatsets stenar, och Han är Ljuset som vi får växa och mogna i. Utan Honom skulle detta boende inte vara möjligt. I ett boende som detta finns många utmaningar. Vi är alla brustna människor och i och med att vi lever så nära inpå varandra i vårt palats blir dessa våra sår och ärr en väsentlig faktor. "Så som ni har blivit förlåtna, så ska ni förlåta.", "Just love each other - sooner or later you will like it." Dessa är texter som funnits på vårt kylskåp och ovanför vår spisfläkt. Att få tjäna varandra och fungera som kanaler för helande kärlek och växa tillsammans - ja: jag är helt enkelt så lycklig för detta ställe, denna familj, där jag ges möjligheten att leva ut det som Jesus undervisade, och växa i kärlek till Gud, mig själv och mina bröder och systrar!

Vem är vi?

04.04.2013 21:58

Nu hade jag tänkt börja en liten mini serie där jag presentera oss som bor i Palatset. Mig har ni ju redan läst om, så nu kommer det lite om dom andra :)

Senare kommer jag även att berätta lite mera om tillkomst och skeden i vår gemensamma vandring.

Nyhet

04.04.2013 18:17
Idag har jag lärt mig att det går att cykla hem från butiken med en sprillans ny spade på pakethållaren :D
Idag har jag lärt mig att det går att cykla hem från butiken med en sprillans ny spade på pakethållaren :D

Nyhet

04.04.2013 18:17
Idag har jag lärt mig att det går att cykla hem från butiken med en sprillans ny spade på pakethållaren :D
Idag har jag lärt mig att det går att cykla hem från butiken med en sprillans ny spade på pakethållaren :D