Bibelstudium och existentiellt samtal i gröngräset i Taizé.
Bibelstudium och existentiellt samtal i gröngräset i Taizé.

"I Taizé fick vi komma till ett sammanhang där vi verkligen fick uppleva att vi var del av något större"

ÅLANDS UNGA KYRKA.

Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt.

1.7.2024 kl. 16:32

I maj åkte sju ungdomar och tre vuxna från Mariehamns församling och Ålands unga kyrka till den kristna kommuniteten Taizé i Frankrike. Resan blev ett minne för livet och alla som var med på resan vill dit igen.

– Det var en livsresa! Innan vi åkte sa många att det varit så för dem, och fick något glittrigt i blicken. Och så hände det också mig! berättar Tabita Nordberg, som är tf. ungdomsarbetsledare i Mariehamns församling.

Men Taizé drabbade inte bara henne utan också de sju ungdomar som var med på resan.

– På hemresan frågade en av våra ungdomar, Frans, hur vi skulle betygsätta resan. Medeltalet blev 9,15 – det är högt!

Och då, påpekar hon, var det inte frågan om något vistelse på lyxhotell.Vad var det som gjorde resan så speciell?

– Det var känslan av gemenskap. Vi var verkligen ett, det var inte bara vackra ord. Det var häftigt att komma till ett sammanhang där vi verkligen fick uppleva att vi var del av något större.

Det är svårt, säger Tabita, att verkligen få tag på Taizémagin. Men en faktor är Taizémässans uppbyggnad. Alla sitter på golvet, vända åt samma håll. Så sjunger man Taizésångerna tillsammans med sina upprepningar, på alla världens språk. Och så läses tre texter upp.

– Det är något med munkarnas sätt att läsa texterna, något ödmjukt och lågmält i deras sätt att bara läsa. Det var otroligt avslappnat vilsamt och enkelt.

I de dagliga Taizébönerna på morgonen, vid lunchtid och på kvällen ingår också cirka åtta minuters tystnad och bibelläsning.


Unga är målgruppen

Taizé-kommunitetens främsta målgrupp är ungdomar och unga vuxna under 36 år. Ungdomar kommer dit i grupp eller som volontärer. Kommuniteten är också ett hem för ett åttiotal klosterbröder från olika kyrkliga traditioner.

– Som vuxen (äldre än 36) kan man komma på egen hand och bo där, och det finns egna bibelstudier och utrymmen för vuxna deltagare. Det man delar med ungdomarna är tre bönestunder i kyrkan.

Tabita Nordberg ledde workshops och bibelstudier med inte bara sina ”egna” ungdomar från Åland utan också med ungdomar från andra länder.

– Taizé ligger i Frankrike i ett gulligt landskap med kullar och dalar och grönska. Fåglarna sjunger dygnet runt. På natten såg jag ett himlavalv fyllt med stjärnor, och fåglarna sjöng. Det var fåglar och rosor och ängar med tusensköna.

Taizésångerna drabbade dem alla.

– Vi var ju i det ljudet tre gånger per dag. De fortsätter ljuda och vi har alla tagit dem med oss. Ungdomarna sjöng sångerna på flyget, bussen, båten – och på ungkvällar efteråt. Det blev verkligen en andlig upplevelse.Vistelsen i Taizé är billig. Kommuniteten rekommenderar en frivillig donation på 12 euro per dag/ungdom. Läs mer på taize.fr/sv

Text: Sofia Torvalds