Thomas Ekström framför Ljusets kapell som ska få ett anskitslyft utvändigt under våren. Kapellet togs i bruk 1971 och har bland annat betongdelar som ska fixas, ramper som ska göras mer användarvänliga och trädelar som ska putsas upp.
Thomas Ekström framför Ljusets kapell som ska få ett anskitslyft utvändigt under våren. Kapellet togs i bruk 1971 och har bland annat betongdelar som ska fixas, ramper som ska göras mer användarvänliga och trädelar som ska putsas upp.

Thomas Ekström – en fastighetschef med lägervana

sibbo.

Att jobba för Sibbo kyrkliga samfällighet är lite som att komma tillbaka till rötterna för Thomas Ekström.

3.4.2024 kl. 11:33

Sibbo kyrkliga samfällighet har en ny fastighetschef, och hans namn är Thomas Ekström. För Thomas är församlingen, och vissa av dess fastigheter, välbekanta. Två somrar i sin ungdom var han nämligen vaktmästare på församlingarnas holme Prästholmen.

– Jag känner den nästan som min egen ficka.

Till utbildningen är han ungdoms- och fritidsledare och i sju år jobbade han också som specialungdomsledare på Vanda stad. Sen fick han lust att göra något annat och körde lastbil i ett år, för att sedan jobba med avloppsanering, först som installatör och senare som projektledare.

Under studietiden gjorde han praktik i Sibbo svenska församling, och som tonåring var han hjälpledare och ledare på läger i församlingen.

– På det viset har det varit hemskt lätt att komma tillbaka till församlingen, det är lite ”back to the roots”.

Sitt nya jobb i samfälligheten inledde Thomas den första februari. Mycket av hans tid går just nu åt till att lägga sig in i pågående projekt och få struktur på saker och ting, men han har nytta av sina tidigare jobberfarenheter.

En del av hans arbetstid går åt till förmansuppgifter så här i början. Resten går åt till pågående projekt. Ljusets kapell ska fasadrenoveras, Sibbo kyrka har några skavanker i taket som behöver åtgärdas, och på sikt ska kyrkogården förstoras, bland annat.

– De senaste veckorna har samfällighetens sommararbetare och säsongsarbetare varit på tapeten, det är 15 stycken som ska anställas. Sen har jag en hel del möten, mycket nytt att lära mig och en del program som används i samfälligheten att lägga mig in i.

Hur känns det hittills med ditt nya jobb?

– Bra och intressant. Jag hade förstås förväntningar på hur det skulle vara, och hittills har det kommit både positiva och negativa överraskningar. Men så här långt känner jag iver och har intresse för att lära mig, även om tiden är lite knapp.

Som motvikt till jobbet gillar Thomas att ägna sig åt båtliv och att vara ute i skärgården. Han reser också gärna när tillfälle ges, men det sistnämnda är en rätt dyr hobby konstaterar han.

– Som en ny grej har vi börjat resa mer också inrikes. Min sambo har en ombyggd paketbil som man kan bo i, och så brukar vi också vandra och tälta. Jag är ganska mycket ute i naturen.

Har du något särsilt som du hoppas kunna förverkliga som fastighetschef?

– Tills vidare har jag ganska små visioner, som att få allt att funka och få struktur på allt. Det kommer uppgifter från alla håll och kanter och då jag ännu inte vet hur man brukar göra allt blir det ganska mycket frågande.

– Jag är sådan som person som vill få en struktur och själv förstå hur saker fungerar för att sen kunna prioritera. Vi har omkring tio fastigheter som alla behöver vara i skick. Det tar en stund innan jag är helt insatt i vad som behöver göras.

– Men desto större visioner har jag inte. Det är inte som att jag vill bygga en egen kyrka eller så.

Har du någon personlig favorit bland samfällighetens byggnader?

– Jag märker att lägergårdarna är en viktig sak för församlingarna, och det är de också för mig som varit mycket på läger. Men i min nya roll behöver jag förstås utgå från vad som är ekonomiskt och realistiskt.

Text: Rebecca Pettersson
Foto: Mikael Grönroos