För Annika Holm blev Alpha en oas av djupa samtal, och en plats att hitta tillbaka till sin relation med Gud.
För Annika Holm blev Alpha en oas av djupa samtal, och en plats att hitta tillbaka till sin relation med Gud.

"Jag kom till en punkt där jag ville utforska tron och ge den större plats i livet"

jakobstad.

Annika Holm hade glömt hur man gör då man stillar sig. I dag är hennes vardag lika stressig som förr, men hon har hittat små stunder av andakt.

22.9.2023 kl. 10:35

För ungefär ett år sedan bestämde sig Kronobybon Annika Holm för att gå en Alpha-kurs i Jakobstads svenska församling. Det ledde till samtal hon saknat och små stunder av närvaro.


Varför ville du gå en Alpha­kurs?

– Jag har länge tänkt tanken men aldrig tagit mig tid. Jag befann mig i en fas i livet där det kändes som att jag var fast i ekorrhjulet. Det var ett pussel av familjeliv, aktiva barn, jobb och studier som innebar en väldig stress. Jag kände mig jäktad hela tiden.

Sin tro på Gud har Annika Holm haft med sig hela sitt vuxna liv. Hon upplever att Gud hjälpt henne under tunga perioder i livet. Ändå tappade hon bort sin relation till Gud i allt jäkt.

– Det kändes nästan som om jag förlorade min förmåga att stilla mig. När man springer snabbt genom vardagen glömmer man lätt bort att det finns ett större syfte med livet än att springa genom det.

– Jag kom till en punkt där jag ville utforska tron och ge den större plats i livet.

Vad gör man på en Alpha­kurs?

– Vi började med en gemensam middag. Det är en lyx i sig att få komma till ett dukat bord och bara få umgås.

– Undervisningen gick igenom grunderna för den kristna tron, men för mig var det framför allt diskussionerna i smågrupper som blev viktiga. Att få diskutera större och djupare frågor än vad man kanske gör annars.

För vem passar Alpha?

– För alla, oberoende av vad man tror eller inte tror på. Det är ett sammanhang med låg tröskel dit man absolut ska gå om man ens lite söker svar kring tro eller vill hitta en gemenskap.

– Åtminstone jag hade inget sådant sammanhang sen tidigare.

Då kursen tog slut tog Annika Holm med sig framför allt två saker. Sin smågrupp och sin nyfunna tid med Gud.

Hon har hållit fast vid att stiga upp lite tidigare om mornarna för att få en stilla stund varje dag, och hennes smågrupp från Alpha-kursen har fortsatt att träffas.


Två nya kurser drar igång

I höst ordnas en Alphakurs för daglediga i Kyrkostrands församlingshem. Den riktar sig till pensionärer, arbetslösa, föräldralediga och alla andra som vill och kan. Vid behov finns det möjlighet till barnpassning i samband med kursen. Träffarna hålls på onsdagar mellan klockan 12.00 och 14.30.

Våren 2024 kommer en ny chans. Då ordnas en Alphakurs som träffas kvällstid, närmare bestämt under torsdagar klockan 18.00 till 20.30.

För mer information, kolla in Jakobstads svenska församlings webbplats.

TEXT: Rebecca Pettersson
FOTO: Privat