Till vänster brevvännerna Marianne Skoglund och Lilian Westerlund. Till höger Heidi Lång, som dirigerar Skärikyrkans kör.
Till vänster brevvännerna Marianne Skoglund och Lilian Westerlund. Till höger Heidi Lång, som dirigerar Skärikyrkans kör.

Man får gåshud när man sjunger!

Replot.

Körsångaren Lilian Westerlund gillar att skriva brev – och det var via brevvännen Marianne i Sverige som körprojektet ”Kör över kvarken” började. I september åker Replotkören på svarsbesök till Höga kusten.

1.9.2023 kl. 14:08

Den 22–24 september åker Skärikyrkans kör från Replot och Korallkören från Korsholms svenska församling på körbesök till Nätra församling på Höga kusten i Sverige. I våras inleddes samarbetet med ett svenskt körbesök i Replot.

– Att sjunga i en stor kör är lockelsen med det här, det märkte jag när kören från Nätra besökte oss. Normalt är vi tio personer i kören, och det lät helt annorlunda när vi var fler. Vi fick ju rysningar när vi sjöng tillsammans, säger Replot församlings kantor Heidi Lång.

Vid svarsbesöket deltar antagligen en svensk kör till, så det blir omkring 90 personer som sjunger tillsammans. Repertoaren kommer att vara ungefär densamma som i vår: körerna väljer sina egna favoriter.

– Skärikyrkans körs favoritsång är Py Bäckmans En plats på jorden. Den är väldigt mäktig och rolig att sjunga tillsammans i en stor kör, säger Heidi Lång.

Det började med brevväxling

Idén till körsamarbetet föddes ursprungligen när Lilian Westerlund, som sjunger i Skärikyrkans kör, blev brevvän med Marianne Skoglund från Sverige. Då hade körmedlemmarna länge talat om det att det skulle vara roligt att sjunga tillsammans med en annan kör.

– Det visade sig att min brevvän Marianne var kyrkomusiker. Jag skrev om vår kör och det här med att vi skulle vilja sjunga tillsammans med en annan kör, och plötsligt skrev vi till varandra om att göra det här samarbetet. Hennes kör hakade genast på idén och som tur var ville både vår kör och Korallkören också vara med, berättar Lilian Westerlund.

De kallar projektet ”Kör över Kvarken”. När den svenska kören besökte Replots kyrka i maj var det många som tog sig till kyrkan.

Lilian Westerlund har varit något av en ”allt i allo” gällande projektet.

– Jag har gjort allt från att koka mat till vår kördag till att göra konsertaffischen och kopiera programblad. Det är roligt att vara med och planera resan!

Vad är det roligaste med att sjunga i kör?

– Då jag sjunger i kör blir jag fullständigt uppslukad av sången och allt vardagsbrus omkring mig försvinner för en stund. Dessutom är det roligt att sjunga tillsammans med andra, det blir en gemenskap i sig. Församlingskören är en blandad kör och jag sjunger också med i damkören QuinnTon i Vasa, säger Lilian Westerlund.

Vad ser du mest fram emot med den här resan?

– Allt! Vi kommer att kombinera den gemensamma övningen och konserten med lite turistande i Umeå och på vackra Höga kusten. Det kommer att bli jätteroligt att göra det tillsammans både med bekanta korister och de projektkorister och -musiker som kommer med på resan. Jag tror att det blir en resa med många skratt. Jag ser också fram emot att få träffa Marianne igen, och att få sjunga med en så stor kör ger mig gåshud bara jag tänker på det. Jag föreställer mig att det kommer att bli jättemäktigt i deras stora kyrka!

Vad tänker du packa med dig i resväskan – förutom kläder och noter?

– Simdräkt, mina promenadtossor och hörlurar! Och min termosmugg som jag alltid har med till kören. Men jag lovar att lämna hundarna hemma, säger Lilian Westerlund.

Sofia Torvalds