Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.
Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Mitt i det nyckfulla

Kolumn.

"Mitt i allt det som vi inte rår på så räcker Guds nåd till."

13.6.2023 kl. 12:29

När denna text skrivs så står vi inför skolavslutning, dimissionsfester och sommarlov. Nu ligger allt framför oss. Sommaren står vid dörren och knackar på. Men sommaren knackar ganska stilla just nu. När denna text skrivs så är det definitivt så att en vinterjacka passar bättre än en tunn t-tröja. Vädret är en enda lång sommarplåga när det kommer till juni-juli-augusti. Ska det bli varmt eller kallt? Hur många soldagar får vi? Kommer det bli för varmt? Vi får landa i att vi inte vet. Det blir vad det blir.

Ja, vädret kan vi inte bestämma över. Och det är inte det enda som vi inte rår på. Det är inte en lätt sak för oss människor att släppa taget – att kunna förlika sig med tanken att det finns saker och ting som jag inte kan påverka. Det kan vara svårt att leva i det okontrollerade, i det nyckfulla. Vad kan vi lita på? Vem kan vi lita på?

Vår kristna tro bottnar i att kontrollen finns hos Gud. Bibeln är full av händelser där Gud möter människan med frid och nåd mitt i det nyckfulla och okontrollerade. Ja, påskens händelser handlar ju om att Jesus inte ryggar tillbaka för det svåra och jobbiga utan han går rakt in i det. Det handlandet visar på att Gud inte har lämnat sin skapelse. ”Se, jag är med er alla dagar intill tidens slut”, säger Jesus.

Så kanske när du läser denna text så är det en varm och vacker, solig sommardag som du får njuta av. Eller så är det kallt, regn och rusk. Eller något där mittemellan. Men oberoende av vädret: Ta en stund och tacka Gud för att mitt i allt det som vi inte rår på så räcker Guds nåd till. ”Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.” (Klagovisorna 3:23

Fredrik Kass