Olof Jern är ungdomsarbetsledare i Solfs församling.
Olof Jern är ungdomsarbetsledare i Solfs församling.

Den viktigaste egenskapen hos en vän

Kolumn.

"Jag tror att den viktigaste egenskapen hos en vän är ärlighet."

8.2.2023 kl. 11:11

Vänskap är något alla människor har behov av. Vissa har många vänner och andra har kanske bara en vän. Om man inte har någon riktig vän kan det hända att en hund eller katt får ta den platsen. Vänskap kan se väldigt olika ut. Vissa träffar sina vänner regelbundet medan andra kanske bara umgås med sin vän på nätet via diverse sociala medier.

Hurdan är en vän då? Jag tror att den viktigaste egenskapen hos en vän är ärlighet. Man måste vara ärlig med sin vän både i medgång och motgång. Vännen är den som kan tillrättavisa på ett konstruktivt och kärleksfullt sätt. Vännen är den som lägger märke till också små framsteg. Vännen är den som bryr sig om dig och förhör sig om hur du har det och ställer upp för dig.

Gudslängtan är också ett väldigt viktigt behov hos alla människor. Han har skapat oss till gemenskap med Honom. I Predikaren 3 står det ”evigheten har han lagt i människornas hjärtan” (SFB15). Alla människor på hela jorden har någon form av religion. Utan Gud finns det ett stort hål i oss alla. Detta hål försöker människor fylla på olika sätt, men bara Gud kan fylla hålet på ett fullständigt sätt.

Gud som vän är brutalt ärlig. Gud sticker inte under stol med att vi har problem (synden). Men Gud ställer också upp för oss på ett sätt som ingen mänsklig vän någonsin skulle kunna göra. Gud tar våra problem på sig och löser dem en gång för alla (korsdöden).

”Se Jag gör något nytt. Redan nu visar det sig. Märker ni det inte? Jag skall göra en väg i vildmarken och strömmar i öknen” Jes. 43:19 (läs gärna hela kapitlet).

Olof Jern