örsamlingspastor Elefteria Apostolidou från domkyrkoförsamlingen,
korsbäraren Jari Pylvänäinen och prästen Kimmo Kallinen från ortodoxa församlingen i Borgå
örsamlingspastor Elefteria Apostolidou från domkyrkoförsamlingen, korsbäraren Jari Pylvänäinen och prästen Kimmo Kallinen från ortodoxa församlingen i Borgå

Där tro möts

Kolumn.

Trots snålblåsten och kylan stannade glada människor kvar för att glädjas över ett praktiskt ekumeniskt samarbete.

25.1.2023 kl. 16:28

Åttonde januari firade vi dopets dag i vår församling. Dopträdet fällde sina löv som gavs åt familjerna vars barn hade döpts under året som gick.

Efter mässan gick vi tillsammans till ortodoxa kyrkan och korsvandrade till stadens vinterbadställe Kokon.

En grupp anställda som är vinterbadare hade kontaktat vår ortodoxa kyrka i Borgå för att tillsammans fira en andakt vid Kokon. Vi vandrade till vinterbadet där vi fick fira en tvåspråkig ekumenisk vinterbadsandakt enligt ortodox tradition kring trettondagen. Medverkande från ortodoxa församlingen var prästen Kimmo Kallinen och från vår församling prästen Elefteria Apostolidou.

Den ortodoxa prästen välsignade vattnet. Efter välsignelsen var det fritt fram för var och en som ville att simma.

Vi hade tagit med oss varm glögg i termos som vi bjöd på och trots snålblåsten och kylan stannade glada människor kvar för att glädjas över ett praktiskt ekumeniskt samarbete.

”Äntligen ett naturligt och praktiskt samarbete mellan våra församlingar och inte bara vackra ord på ett besök”, sade två kvinnor från den ortodoxa församlingen. ”Vi gläder oss verkligen och hoppas att detta får bli en tradition.”

Vi var ett trettiotal människor på plats med medlemmar från båda församlingarna. Den värme och glädje som fanns bland oss och den känsla av samhörighet har jag aldrig tidigare känt då jag varit med på ett ekumeniskt möte i min hemstad Borgå.

Det var just denna praktiska handling som bidrog till gemenskap – där vi vandrade tillsammans, lyssnade tillsammans, välsignades tillsammans med vattnet och samtalade tillsammans med varm glögg samt tog oss ett dopp i det välsignade vattnet.

Vinterbadsandakten spred gemenskap och glädje bland oss alla och vi kände en stor samhörighet i denna andakt där vår tro förenades.

Gunvor Haddas