Maarit Filppula med motorcykeln. FOTO: PRIVAT.
Maarit Filppula med motorcykeln. FOTO: PRIVAT.

Tandläkaren som hittade Gospel Riders

malax.

Maarit Filppula är tandläkaren som gillar spänning i livet. Hon har jobbat som frivillig i Argentina – och sin motorcykel älskar hon.

9.6.2022 kl. 12:21

När Maarit Filppula landade i Malax år 2015 på fördjupad tandläkarpraktik var planen att hon skulle stanna ett kort tag.

– Jag tänkte först att jag ska vara här ett halvt år, men det blev lite annorlunda! säger hon glatt.

Hon stannade, trivs bra, men berättar att språket till en början var rätt kämpigt för henne som kommer från finskspråkiga Teuva. Idag talar hon en flytande svenska.

– Jag hade länge en fusklapp på bordet så att jag kunde upprepa: ”Nu ska jag borra”, ”Gör det ont?”, ”Jag ger bedövning nu”.

Hon tycker om det hon gör och att kunna hjälpa andra människor med sina händer.

– Också i det här arbetet har jag alla möjligheter att möta människor och vara ”som ljus och salt i världen”. Vad jag än gör kan jag göra för Gud.

Bönekörning längs östgränsen

På fritiden är motorcykelhobbyn Maarit Filppulas stora passion. Den kristna motorcykelgruppen Gospel Riders upptäckte hon för ett år sedan, efter en inledande tveksamhet.

– Jag har kört motorcykel sedan 2015. Gospel Riders kändes tråkigt och som att jag inte passar in. Jag är vildare!

Men när en vän lockade med en kurs i endurokörning var hon fast. Hon kände genast att Gospel Riders var en gemenskap för henne.

– När jag deltog i kursen var det som att ge lillfingret, och den tog hela handen. Nu har jag hittat det som är vettigt, och jag kan köra med andra människor som delar samma kristna tro som jag. Här vill jag vara med! Jag är fortfarande nybörjare men jag vill lära mig mera hela tiden.

Enduro går ut på lite mer utamanande körning på banor i svårare terräng. I år är hon själv med och arrangerar en enduro tour. I sommar kommer hon dessutom att delta i Gospel Riders ”bönekörning” från Virolahti i söder till Ivalo i norr. Körningen går så nära östgränsen som möjligt och tar en vecka.

– Vi ber för Finlands gränser eftersom situationen är sådan som den är.

På uppdrag i Argentina. FOTO: Privat

Tandvård under ett träd i Argentina

Tillsammans med en grupp från kristna tandläkarförbundet har Maarit Filppula besökt Argentina tre gånger med ett ”bush klinik”-projekt. Den första gången åkte de ut 2016.

– Bushkliniken innebär att vi ordnar tandläkarmottagning på plats, till exempel på en hälsostation. De fattiga har inte råd med tandvård. Många har jättedåliga tänder, och livskvaliteten stiger när de får hjälp.

Gruppen kommer på inbjudan av lokala personer och ordnar resorna på egen bekostnad. De besöker också byar som är svåra att nå. Där kan en lång kö bildas redan fyra på morgonen.

– Vi har hundratals patienter, från barn till åldringar, och drar ut hundratals tänder. Vi ställer våra instrument på bordet eller vid behov på en bänk under ett träd, patienten sätter sig i en stol, vi bedövar, och sedan drar vi ut de tänder som behöver tas bort. Och allt händer i god ordning!

Med arbetet vill de också visa på något utöver det jordiska. I ”väntrummet” delar de ut spanskspråkigt kristet material.

– Det hjälper en tid om vi drar ut en tand och lättar patientens värk, men vi vill komma med budskapet att vi har något mycket viktigare än det som lättar för stunden.

– Fast vi inte har samma språk kan vi le mot patienterna, vara glada och visa att vi bryr oss om dem. Det här är ett sätt att visa kärlek: du är värdefull, Jesus älskar dig. Jesus har älskat mig och därför vill jag dela den kärleken vidare.

Under coronatiden har projektet haft paus.

– Men jag är beredd att åka på nytt om det blir aktuellt. Till dess arbetar jag som Guds händer här i Malax.

Maarit Filppula

Bor i Malax, uppvuxen i Teuva. Är 32 år.

Jobbar som tandläkare i Malax.

På fritiden: kör motorcykel, aktiv i Gospel Riders, är med på barnläger, simmar, skrinnar, paddlar och gör allt möjligt. ”Det finns alltid något att göra!”

Ett favoritbibelord: ”Jag skall aldrig svika dig, aldrig överge dig.” (Heb 13:5)

PIAN WISTBACKA