Sara George, diakoniarbetare och utbildad massör, kom på den goda idén att massera församlingsbor för att samla in pengar för Gemensamt Ansvar.
Sara George, diakoniarbetare och utbildad massör, kom på den goda idén att massera församlingsbor för att samla in pengar för Gemensamt Ansvar.

Hon hjälper andra att hjälpa

sibbo.

Hämtmat, vinterbad och massage – diakon Sara George i Sibbo är inte rädd för att testa nya idéer för att bidra till insamlingen Gemensamt Ansvar.

31.3.2022 kl. 00:00

– Jag har funderat mycket på hur jag ska kunna uppmuntra människor att bidra till Gemensamt Ansvar. Hur kan jag aktivera människor? säger Sara George.

Hon är inte bara diakoniarbetare utan också utbildad massör, vilket gjorde att hon kom på en kreativ lösning.

– Tänk om jag skulle massera församlingsbor för Gemensamt Ansvar!

Efter att hon frågat kyrkoherden och arbetslaget blev det grönt ljus.

– Jag erbjöd tider för massage av axlar och nacke under tre dagar och det blev genast fullbokat. Jag tog emot i ungdomsrummet i församlingshemmet, tände lite ljus och spelade kristen musik i bakgrunden.

Intäkterna, 20 euro för en halvtimme, gick oavkortat till GA som i år har fokus på unga, deras välmående och framtid.

I slutet av mars ordnades också en lägerdag vid Nilsas lägergård där deltagaravgiften gick till GA-insamlingen.

– Då fick man doppa sig för ungdomen! Det vill säga vinterbada och/eller bada bastu, äta gott och motionera. Det är roligt att uppmuntra folk att ta hand om sig själva och samtidigt bidra till en annans morgondag.

– Jag är en spontan och kreativ människa så vem vet, om en vecka har jag kanske en ny idé. Jag är snabb i vändningarna, säger hon och skrattar.

Satsningarna för GA har varit många genom åren. Församlingsbor har fått köpa lunch som hämtmat, anställda har stått med insamlingsbössor i Söderkulla och intäkterna från luncher för daglediga har i år gått till både GA och Ukraina. Fram-över blir det kanske någon konsert för GA i vanlig ordning, men också allsång och sånglektioner finns med bland idéerna.

Av de insamlade GA-pengarna förblir 40 procent i Finland, 20 procent av dem i lokalförsamlingen.

– Ungdomsteamet får fundera ut hur pengarna kan användas bäst. Det kan exempelvis bli något konkret som behövs på ungdomssamlingarna eller någon utfärd. Det är också viktigt att fråga ungdomarna vad de behöver. Det som vi vuxna tror kan vara helt fel.

Blir du någonsin trött på att hjälpa?

– Visst har vi alla sådana dagar, och visst kan det vara utmattande att hitta på nya idéer. Om man själv har glöd att hjälpa men andra människor inte har samma glöd kan det vara ganska frustrerande.

Hon konstaterar att det inte heller är lätt alla gånger att få människor engagerade för GA när det nu pågår ett krig i Ukraina.

– Vi kan inte blunda för det som händer i Ukraina, men det är också viktigt att försöka leva i nuet och komma ihåg att det finns en morgondag och många andra människor som också behöver vår hjälp. Just nu kan jag inte hjälpa till fysiskt i Ukraina. Jag måste välja att hjälpa här och nu.

Kontakta Sara om du har evenemangstips som kan gynna Gemensamt Ansvar eller om du vill bidra på något annat sätt: sara.george@evl.fi

Ulrika Hansson