I Senegal är det lite svalare i december, det vill säga kring 30 grader, berättar Anna-Lena Särs.
I Senegal är det lite svalare i december, det vill säga kring 30 grader, berättar Anna-Lena Särs.

Jul i Senegal: Det känns bra!

korsholm.

Julen i Senegal firas med god mat, kyrka och lite pynt. Anna-Lena Särs är missionär i Fatick, och har lärt sig att man inte visar ilska i Senegal.

16.12.2021 kl. 00:00

Anna-Lena Särs är missionär i staden Fatick i Senegal där hon jobbar med barn- och ungdomsarbete. I november återvände hon dit efter ett och ett halvt år i Finland.

Hur känns det att vara tillbaka i Senegal?

– Det känns bra att vara hemma igen! Det känns på ett sätt som om jag aldrig varit borta, men samtidigt har jag ännu lite fräscha perspektiv på livet här.

Hur firar du jul?

– Jag vet inte ännu hur min jul blir. Jag har inte flyttat in i eget hus och det är en massa rörliga delar i arbetet som gör att det är svårt att besluta något. Antagligen kommer jag att gå på julnattsmässa. I vanliga fall skulle jag göra glögg på bissap saft, kanske fara till ett hotell eller till någon senegalesisk kollega. Min adventsljusstake brukar finnas med, men nu vet jag inte om den finns bland mina saker som sparades under evakueringen 2020. De sakerna är täckta av ett tjockt lager damm, så jag tänker inte röra dem förrän jag flyttar till min nya bostad. Just nu bor jag i missionärernas gästhus i Fatick.

Hör exempelvis julmat, julkyrka och pynt till julen där?

– Traditionellt lagar man i Senegal helt enkelt god mat, oftast kött, som man delar med sig av till grannar.

– Kyrkokören kanske övar in några sånger till julnatten, men annars är julfirandet ganska småskaligt. Fastan och påsken är desto viktigare då vi lever i ett muslimskt land.

– I december brukar det vara lite svalare (24 på natten, kring 30 på dagen), vilket gör att adventstiden trots allt känns en aning mysig. I Fatick hade vi nyss den första riktigt svala natten. I vissa butiker och på vissa gator pyntas det ibland med julbelysning och Petit Papa Noël-sången spelas sönder i varuhusen i Dakar och Saly.

Vad kan en kulturkrock bestå av?

Exempelvis att jag blir arg för att någon inte kommer då den sagt att den ska komma. Senegaleser själva tar inte sådant så hårt. Personen fick helt enkelt ändrade planer. Fast jag har börjat vänja mig vid det här med åren. Problemet uppstår ifall jag faller in i finländska mönster och blir arg. Då reagerar jag inte enligt senegalesiska normer och då kan det uppstå relationsproblem som i värsta fall ställer till nya problem. I Senegal ska man egentligen aldrig visa ilska. Istället kan man använda humor eller liknelser för att kommunicera gränser.

Vilken tradition kan du inte vara utan?

– Att läsa julevangeliet. Jag tar gärna fram adventsljusstake, julkalender och julkrubban om det är möjligt.

Vad saknar du i Finland?

– Just nu ingenting faktiskt, om man inte räknar med släkt och vänner förstås.

Ville du bli missionär redan som ung?

– Jag visste att jag ville vara missionär och bo utomlands. Det var en stor sorg att det tog så länge (2014), för att jag helt enkelt inte hittade någon lämplig tjänst utomlands. Men jag tror jag behövde tiden för att mogna.

Ulrika Hansson