Bland annat kammarkören Psallite medverkar under konserten.
Bland annat kammarkören Psallite medverkar under konserten.

Marias lovsång ger julstämning

korsholm.

– Det är gripande att tillsammans kunna berätta Marias lovsång genom musiken. Det säger Susanne Westerlund om julkonserten i Korsholm.

13.12.2021 kl. 13:29

På söndag framförs en mångsidig julkonsert i Korsholms kyrka. Susanne Westerlund, som är ledande kyrkomusiker i Korsholms församling, dirigerar.

Hur skulle du beskriva musiken i konserten Marias lovsång?

– Vid konserten kommer vi att framföra J.S. Bachs ”Magnificat” som på svenska brukar kallas ”Marias lovsång”. Musiken är skriven för kör, orkester och solister.

– Det är gripande att tillsammans kunna berätta Marias lovsång genom musiken. Bach har på ett fint sätt skapat en helhet där olika ensembler framför olika bibelverser för att understryka textens budskap genom musiken. Bach brukar ibland presenteras som den sjunde evangelisten. Verket är krävande rent musikaliskt för ensemblen, som ska tolka allt från svaga lyriska tongångar till jublande glädje.

Vad får repertoaren dig att känna?

– Det här ger mig julstämning, och mitt arbete med den här konserten känns meningsfullt. Alla, både medverkande och publik, får ta del av julens budskap på det sättet som tilltalar den enskilda människan bäst. En del vill lyssna, andra agera och det är givande att få vara med och bidra till den växelverkan.

Många världskända kompositörer har tonsatt Marias lovsång i Lukasevangeliet, varför tror du den texten berört så många?

– Jag tror att det helt enkelt beror på att det är en så central händelse i kristendomen.

Varför valde ni Corellis julkonsert?

– Verket har ingått i Korsholms kammarorkesters stamrepertoar under en väldigt lång tid. Nu är det åter flera år sedan vi har framfört det så jag tyckte det var tid för det.

Rent tidsmässigt så passar det också bra att ha med det dryga 15 minuter långa verket med Magnificat, vilket gör att hela konserten tar en knapp timme.

När njuter du som mest av julmusik?

– På julaftonsmorgonen då jag får vakna upp till tonerna av vacker julmusik och äta frukost med hela familjen. Ett annat tillfälle är De vackraste julsångerna, då man riktigt kan ta på den förväntansfulla men samtidigt avslappnade stämningen i kyrkan.

KONSERTFAKTA

  • Konserten framförs söndag 12.12 kl. 18 i Korsholms kyrka.
  • Repertoar: Corelli: Concerto grosso Op. 6 nr 8 samt Bach: Magnificat.
  • Medverkande: Kammarkören Psallite, Korsholms kammarorkester. Jenny Sandelin, sopran, Karita Jungar, sopran, Mari Renvall, alt, Niall Chorell, tenor, Niklas Spångberg, bas. Dirigent: Susanne Westerlund.
  • Biljetter 25 euro, stud.&pens. 15 euro. Barn under 16 år gratis (biljetter kan köpas via Studio Ticket och vid ingången).
Ulrika Hansson