De lokala arrangörerna är från vänster Torolf Back från Vänstugan Primula, Jeanette Ribacka-Berg från Kristinestads svenska församling och Sirkka Högnäs från Bio Dux. (FOTO: PRIVAT)
De lokala arrangörerna är från vänster Torolf Back från Vänstugan Primula, Jeanette Ribacka-Berg från Kristinestads svenska församling och Sirkka Högnäs från Bio Dux. (FOTO: PRIVAT)

Dags för filmfest i Kristinestad!

Kristinestad.

Filmfestivalen EXIsT landar på nytt i Kristinestad och bjuder på fem sevärda filmer i lillajulshelgen.

24.11.2021 kl. 11:42

Det är femte gången som den existentiella filmfestivalen EXIsT ordnas i Kristinestad.

– Vi är glada att få vara med som lokala värdar för EXIsT. Den är generationsöverskridande och öppen för alla, säger Jeanette Ribacka-Berg från Kristinestads svenska församling.

Bland filmerna hittas både komedier och dramafilmer. Alla berör de frågor om människovärde. Vilka uppoffringar är man beredd att göra? Vad händer om min dröm blir en mardröm? Vad är det då som bär mig?

– Gemensamt för de filmer vi valt i år är familjen och betydelsen av en familj, men också att familjer kan se ut på olika sätt och att vi kan hitta familjen där vi minst anar det, säger Ribacka-Berg.

Filmerna visas på Bio Dux. Sirkka Högnäs, byråsekreterare i Kristinestads svenska församling, är den som också har hand om biosalongen. Hon vill uppmuntra alla som är intresserade av film att delta.

– Kom gärna också för att se någon film som du inte vet så mycket om på förhand! Filmerna är bra, och dessutom gratis för publiken.

Den svenska filmen Tigrar sparkar igång festivalen på fredag 26.11. I fokus står Martin som vill bli fotbollsproffs, men får betala ett dyrt pris för sin dröm.

– Efter första filmen blir det filmprat i aulan över en te- eller kaffekopp, berättar Jeanette Ribacka-Berg.

De övriga filmerna följs av samtal med inbjudna paneldeltagare.

– Vi försöker hitta panelister som är engagerade i de frågor som lyfts fram i filmen, och publiken får förstås också vara med i diskussionen. Filmsamtalen är tänkta som ett slags aptitretare som inspirerar till att fortsätta att prata om filmerna, säger Ribacka-Berg.

Lördagen startar med en lillajulsbrunch. Filmerna under dagen är Peanut Butter Falcon, som handlar om en 22-årig kille med Downs syndrom som vill bli brottare, och Herself, om en mamma som bryter upp ur ett destruktivt förhållande.

Herself kunde vara en mörk film, men det finns också mycket hopp i den, konstaterar Ribacka-Berg.

Den första av söndagens filmer är Guled & Nasra, som berättar om en familj som ställs inför avgörande val. Filmen är något så ovanligt som en finländsk-somalisk långfilm. Släktkomedin The Farewell avrundar festivalen. Den handlar om en svårt sjuk kinesisk farmor och hennes familj som försöker lura henne att hon är frisk.

Årets EXIsT bjuder på en fin samling filmer, säger Sirkka Högnäs.

– Jag är glad över att två av mina egna favoriter finns med: Farewell och Peanut Butter Falcon.

EXIsT arrangeras av Församlingsförbundet i samarbete med Kristinestads svenska församling, med stöd från Svenska kulturfonden. Vänstugan Primula sköter serveringen. Filmerna är gratis, och ingen förhandsanmälan behövs. Till lillajulsbrunchen finns ett begränsat antal platser, anmälan per sms till Jeanette Ribacka-Berg 040-504 0139.

Filmfestivalen EXIsT

Bio Dux, Sjögatan 21, Kristinestad

Fredag 26.11

Kl. 18.00 Tigrar

Filmprat och fika

Lördag 27.11

Kl. 11.00 Lillajulsbrunch

Kl. 12.00 Herself

Filmsamtal och kaffe. Panel: Lina Ulfsdotter, Nina Sjölander.

Kl. 14.30 Peanut Butter Falcon

Filmsamtal. Panel: Inga-Lene af Hällström, Torolf Back.

Söndag 28.11

Kl. 14.00 Guled & Nasra

Filmsamtal och kaffe. Panel: Mia Bernas-Otieno, Fabien Attié, Cia Rönnqvist.

Kl. 16.00 The Farewell

Filmsamtal. Panel: Daniel Norrback, Lotta Sjöblad.

PIAN WISTBACKA