Manskören i Kvevlax har vuxit, bland annat tack vare att de för tre år sedan aktivt gick ut med budet om nya körövningar efter en paus.
Manskören i Kvevlax har vuxit, bland annat tack vare att de för tre år sedan aktivt gick ut med budet om nya körövningar efter en paus.

Lyckad sång ger gåshud

kvevlax.

Manskören i Kvevlax församling är en livskraftig kör med återväxt. Nu är det ett tjugotal som tar ton. – Gemenskapen är viktig, säger Håkan Fant.

14.10.2021 kl. 10:22

Håkan Fant sjunger med i Kvevlax församlings manskör sedan trettio år. Att han hållit fast vid sin hobby har bland annat med gemenskapen att göra.

– Samvaron och sjungandet är givande! När sången går riktigt som den ska gå får man gåshud, då känns det som att man får lön för mödan, säger han.

Men det är inte enbart för den egna glädjen kören sjunger.

– Vi sjunger också för att vi är övertygade om att sången och musiken är ett bra sätt att framföra budskapet om den kristna tron till våra medmänniskor. Det finns många vittnesbörd om att människor gripits av någon viss sång och på det viset blir intresserade att veta mera om tron på Jesus.

Han hänvisar till att det gjorts forskning i att körsångare mår bättre och till och med lever längre.

– Dels beror det på samvaron tror jag, dels på att man kanske syresätter kroppen med körsång, säger Fant.

Manskören i Kvevlax har vuxit, trots att det många gånger talas om att återväxten för manskörer är problematisk.

– För cirka tre år sedan hade vi en paus och bestämde oss för att börja igen och gick aktivt ut med budet, både till gamla och nya sångare. Då hakade några nya sångare på och efter det har det också droppat in någon sångare. Jag tror på samarbete, också över församlingsgränserna, och jag tror också att det har hjälpt manskören, säger Rodney Andrén som är kantor i Kvevlax församling.

Manskören grundades på 1960-talet av dåvarande Kvevlaxkantorn Per-Erik Häggblom. Storlek och sammansättning har varierat genom åren.

– Det är inte så vanligt med manskörer i församlingens regi. Vi har fått sångare med från en del andra körer också, såsom Missionskyrkans kör och Kvevlax sångkör, säger Håkan Fant.

Piggar upp

Mats Nygård är en av dem som mer nyligen kommit med. Han sjöng först i kyrkokören och anslöt sig sedan också till manskören.

– Det går bra att sjunga i två körer. Jag blir inte trött av att sjunga utan det piggar upp!

Han gillar manskörssånger och det mustiga sound de ger.

– Och man måste inte bevisa att man är jättebra på att sjunga i manskören. Jag tycker inte att jag var så bra när jag började med körsång, men man lär sig väl med tiden.

MANSKÖREN

  • Övningar hålls varannan söndag kväll i församlingshemmet.
  • Repertoaren: traditionell sakral manskörssång.
  • Ledare är Simon Granlund och Rodney Andrén.
  • Kören tar gärna emot nya sångare! En viss erfarenhet av körsång eller musicerande från tidigare behövs.
  • I höst deltar kören i ”Hela kyrkan sjunger” ett allsångstillfälle med flera körer.
Ulrika Hansson