Roua Badran, hennes man Raed Sharaf och sönerna Rami, Rebal och Rafi trivs i sin hemstad Borgå. – Vi har underbara vänner, säger Roua.
Roua Badran, hennes man Raed Sharaf och sönerna Rami, Rebal och Rafi trivs i sin hemstad Borgå. – Vi har underbara vänner, säger Roua.

Barnen var drivkraften

BORGÅ.

En stark längtan efter att ge sina barn ett gott liv förde Roua och Raed från Syrien till Borgå i Finland.

14.10.2021 kl. 10:10

Roua Badran och hennes man Raed Sharaf i Borgå har avslutat sin arbetsdag när vi rings och pratar. Deras väg till ett eget hem i Borgå har varit längre än för många andra.

De kommer från en liten stad söder om Damaskus i Syrien, men bodde ett antal år i Kuwait. De drömde om att kunna återvända helt till sitt hemland. År 2015 återvände de därför till Syrien och hann vara där i en månad innan kriget bröt ut.

– Vi beslöt snabbt att vi måste hitta ett lugnt och bra liv för våra barn, så de får gå i skola och växa upp i en lugn miljö.

På nätet hittade Roua information om skolan i Finland, som är internationellt erkänd, och hon och hennes man ville därför uttryckligen till Finland.

– Mina vänner undrade hur vi kunde tänka oss Finland. Och det är klart att det var ett svårt beslut, men vi tog det tillsammans.

Raed var tvungen att stanna i Kuwait på grund av sitt jobb. I november 2015 anlände därför Roua ensam med sina tre pojkar till Finland, Rami, som då var nio år, Rafi tre år och Rebal två år.

– Det var tufft med ett nytt språk och ett nytt liv, men det gick. När jag kände mig ledsen tröstade det att gå ut tillsammans med barnen.

– Det var lite lustigt för i början studerade jag och min äldsta son Rami finska tillsammans. Jag tog med mig mina två yngre söner för de hade ingenstans att vara på dagarna.

Roua studerade finska i tio månader och lärde sig snabbt.

– Och pojkarna talar finska som infödda numera, deras lärare berömmer dem.

Innan pojkarna lärt sig språket var det svårt för dem i skolan och på dagis.

– Men de var väldigt vänliga i skolan och använde bilder för att Rami skulle förstå. Han kunde också engelska, vilket hjälpte.

Nya möjligheter

Raed kunde efter några år komma till sin familj i Finland och de har alla uppehållstillstånd. Raed har lärt sig finska och har en egen firma inom ventilation. Roua blir i dagarna klar med sina närvårdarstudier som hon skött parallellt med tillfälliga arbetsuppgifter inom hemvården.

Hon ställde också upp i senaste kommunalval.

– Det var en bra erfarenhet och jag lärde mig mer om det finländska samhället. Barn och äldres välmående är viktiga frågor för mig.

Familjen trivs väldigt bra i Borgå. De har engagerat sig i församlingslivet och Raed är frivillig inom Röda Korset. De planerar att studera svenska, som skulle vara bra att kunna i jobbet.

– Vi har underbara vänner, till exempel Hanna Eisentraut-Söderström (i Borgå svenska församling). Borgå är en liten stad med vänliga människor, och allt är på gångavstånd.

De saknar förstås sina föräldrar och andra släktingar som är kvar i Syrien väldigt mycket.

– Livet där är svårt efter kriget. Vi ringer våra föräldrar varje dag.

Varifrån kommer din styrka?

– Den komer från min längtan efter att ge mina barn ett gott och tryggt liv, säger Roua.

Ulrika Hansson