Britten Nylund är församlingsaktiv och har jobbat som ungdomsledare i Korsholms svenska församling.
Britten Nylund är församlingsaktiv och har jobbat som ungdomsledare i Korsholms svenska församling.

"I denna tid av olika åsikter som river och sliter i människor frågar jag mig: Vad skulle Jesus göra?"

Kolumn.

"Aldrig har vi varit tvungna att välja så mycket som i dag."

18.2.2021 kl. 11:24

Kött eller vegetariskt? Kärnkraft eller vindkraft? Vaccin eller inte vaccin? Tro på vetenskap eller konspirationsteorier? Flyta med strömmen eller gå sin egen väg? Konservativ eller liberal? För eller emot samkönade äktenskap?

Aldrig har vi mötts av ett sådant informationsflöde eller varit tvungna att välja så mycket som idag. Det kan bli stressande att ständigt vara tvungen att välja. I stort och i smått. Olika röster ropar på oss. Välj mig! Det här är det rätta, det här är sanningen!

Jag växte upp i en liten by. Den enda arrangerade fritidssysselsättningen för barn var söndagsskola och junior. Nästan alla gick till bönehuset. Självklart. Det fanns bara EN sorts sockerfri glass. Enkelt för ett diabetikerbarn. Inget val.

Vi hade ingen tv hemma. På nyårsdagen såg vi på backhoppning hos grannen som hade tv. Det fanns bara två tv-kanaler att välja mellan. Informationen fick vi främst från radion.

Var livet bättre förr? Det vet jag inte. Men nog enklare. Det stora informationsutbudet och de många valen ger många fantastiska möjligheter men också en stor press på individen. Vad ska jag välja? Vad ska jag tro på? Jag tycker också att valen ofta leder till att splittra folk i vi och de. Valen skapar klyftor och polarisering. Tyvärr också bland kristna.

I denna tid av mycket information, många val och olika åsikter som river och sliter i människor frågar jag mig: Vad skulle Jesus göra? ”Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Alla skall förstå att ni är mina lärjungar, om ni visar varandra kärlek.” (Joh.13:34–35)

Låt kärleken till Gud och din nästa styra dina val. Där har vi vårt livs utmaning!

Britten Nylund