Elefteria Apostolidou vill att ungdomarna ska få både gemenskap och upplevelser under undervisningsveckan.
Elefteria Apostolidou vill att ungdomarna ska få både gemenskap och upplevelser under undervisningsveckan.

Nu vågar vi le igen!

Borgå.

Inte ens coronaviruset kan hindra ungdomar från att bli konfirmander. I Borgå kombinerar man en undervisningsvecka med kortare läger.

17.6.2020 kl. 14:47

Det är viktigt att skriftskolan ändå blir av, att inte allt inhiberas, säger församlingspastor Elefteria Apostolidou.

Under juni och juli samlas konfirmandgrupperna i Borgå för att få både närundervisning och uppgifter som görs på distans. Det är en intensiv vecka.

– Kyrkolagen förutsätter att de lär sig vissa saker, och vi måste se till att de får den här kunskapen. Men vi försöker få distansdagarna att också vara upplevelsebaserade, bland annat tack vare videor. Vi kan inte bara kasta kunskaper på dem, utan i stället uppmuntra dem till att söka kunskap och grubbla tillsammans.

Församlingsanställda gjorde en gallup bland konfirmander och hjälpledare på Instagram, om vilket upplägg de skulle gilla under distansundervisningsdagarna.

– Där fick vi ganska bra svar som visade vad de skulle vilja ha.

Borgå kommer att ha cirka 170 konfirmander i år, och fem olika grupper ska få sin undervisning på sommaren. Under undervisningsveckan samlas en del i domprostgården och en del i församlingshemmet.

– Ungdomarna samarbetar så bra och uppför sig jättefint. De tar det lugnt och har inte heller ifrågasatt avstånden vi måste ha på grund av coronan. De är jättefina konfirmander, säger Apostolidou.

På grund av coronaviruset finns flaskor med handdesinficeringsmedel utplacerade både här och där, inte fler än två ungdomar delar samma bord i matsalen och i lekar försöker man undvika närkontakt.

– Det är annorlunda, men det blir säkert bra. När man har erfarenhet och vet hur det kunde vara är det lätt att jämföra och fastna i det, men vi borde inte göra det för då går lätt något värdefullt förlorat.

Apostolidou har tidigare jobbat på finska. Det här är första skriftskolan hon håller i domkyrkoförsamlingen, och hennes första sommar som präst.

– Det känns spännande. Det här är verkligen något vi alla gör för allra första gången. Vi är i samma båt, och det är ganska tröstande. Vi får tillsammans upptäcka hur det blir och alla känslor är tillåtna.

Kortare läger i sommar

I månadsskiftet juli och augusti ordnas fem kortare konfirmandläger med tre nätter borta, på Emsalö och Pellinge. I relation till undervisningsveckan, som innebär många avbrott och endast en gemensam måltid om dagen, har läger sina föredelar.

– På läger delar man liv. Det är en bubbla där man kan fokusera på stunden. Det är gemenskap och att lära känna varandra. Jesus har lovat att vara med på ett särskilt sätt där två eller tre är samlade, den upplevelsen blir starkare under ett läger, säger Apostolidou.

Planeringsmötena inför skriftskolan har varit många och långa.

– Men nu är vi så här långt och nu vågar vi le!

Ulrika Hansson

Johan Eklöf är pensionerad kyrkoherde. Han bor i Lappfjärd och sysslar gärna med flyktingarbete och smågruppsverksamhet.

Kolumn. Någon gång när det har varit riktigt rörigt har jag på skämt tänkt att det inte skulle vara så dumt att få ett fängelsestraff. Vad skönt att bara få vila sig i sin cell och hinna läsa så mycket man vill! skriver Johan Eklöf. 25.11.2020 kl. 19:51
Frank Hydén gjorde 22 skisser för dopträdet i Korsnäs kyrka.

korsnäs. Han sköter församlingens fastigheter och är med på förrättningar. Vid sidan av jobbet är församlingsmästare Frank Hydén känd för sina realistiska tecknade porträtt, och dopträdet i kyrkan är hans design. 25.11.2020 kl. 19:46
Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. Just nu är jag på väg att trycka in pausknappen för några dagar. En årlig retreat har för mig blivit något av ett måste, skriver Fredrik Kass. 25.11.2020 kl. 19:38
Dagklubbsbarnen pysslar till sin lucka i julkalendern.

Solf. Husen kring Stundars och församlingen förvandlas i december till en stor julkalender. Den ska skapa julstämning och gemenskap i byn. 25.11.2020 kl. 19:33

kvevlax. Barnen får leka och föräldrarna umgås kring en kopp kaffe. I föräldra-barngruppen kan familjer knyta kontakter till andra i samma livssituation. 25.11.2020 kl. 19:27
Tuuli Lempa, maken Jukka och döttrarna Siiri och Helmi deltog i familjekvällen som ordnades i församlingen i stället för familjelägret som inhiberades.

Åbo. Tuuli Lempa och hennes familj är trogna deltagare på familjelägren i Åbo svenska församling. Det som lockar är möjligheten att träffa andra barnfamiljer, bra program och andlighet på ett naturligt sätt. 25.11.2020 kl. 15:36
Harry Sanfrid Backström är kyrkoherde i Väst­åbolands svenska församling.

Kolumn. "Jag planterade några äppelträd vid vårt hus i Österbotten." 25.11.2020 kl. 15:30
Jussi Meriluoto
(till höger) värnar om den informella kontakten till församlingsmedlemmarna,
här en pratstund med Janne Gröning

Väståboland. Jussi Meriluoto forskar i blågröna alger. Men han är också kaplanen som sköter prästuppgifter, umgås med folk i byn, och tömmer musfällor i kyrkan. – Det här är ett konkret samhälle, säger han. 25.11.2020 kl. 15:21
Gunvor Haddas är informatör i Borgå svenska
domkyrkoförsamling.

Kolumn. "Jag kommer just upp på mitt kontor då min telefon ringer. Det är en kollega som har tråkiga nyheter." 25.11.2020 kl. 15:16
Claus Ståhlberg säger att han knappast hade jobbat som präst i dag om han stött på bestämda åsikter om hur han måste tro.

Borgå. Claus Ståhlberg pratar gärna om tro och vetenskap med konfirmander. – Vetenskapen består av en hel drös med religiösa människor. 25.11.2020 kl. 15:12
Slutet nått