Sven-Erik Vesterback från Petalax-Bergö Lokal-tv-förening spelar in en sångstund i Petalax församlingshem.

Det lokala framför linsen

petalax-bergö.

Lokal-tv tävlar inte med nyhetsmedia, utan dokumenterar den lokala historien medan den sker – från föreningar och fullmäktige till församlingen.

4.6.2020 kl. 08:15

– Mycket är det intressanta figurer ute i bygden, säger Börje Lundmark, som brukar stå bakom kameran och är ordförande för Petalax-Bergö Lokal-tv-förening.

– Det är inte lika roligt att stå och filma fullmäktige, man blir mest trött i benen.

Utöver att göra personporträtt och sända direkt från fullmäktigemöten, följer de med föreningsverksamhet, filmar sommarteatrar och revyer, och även gudstjänster.

Föreningen hoppas att det de gör har betydelse för bygden.

– Vi har många pärlor på film som är borta idag, säger Hans Snickars. Det finns dokumenterat lite hur det såg ut förr. Om de inte sätter värde på det idag, så kanske om tjugo år.

I dag är det möjligt för hushåll från Oravais i norr till Närpes i söder att se deras program, så länge de har kabel-tv via Elisa.

– Det kan vara omkring 40 000 hushåll som ser oss idag, berättar Hans Snickars.

Föreningen har funnits sedan början av 1980-talet, men den tidigaste perioden i dess historia är svår att dokumentera.

– I början hade föreningen så dålig ekonomi, så när de sänt ut en sändning spelade de över kassetten så att de skulle slippa köpa en ny, berättar Hans Snickars.

Med dagens kamerautrustningen är tröskeln för att komma med och lära sig hur det fungerar inte hög. Lokal-tv-verksamhet är ändå inte lika populär som under sina glansdagar.

– Det är lite svårt att engagera folk, många är rädda att de ska hamna framför kameran, säger Börje Lundmark med glimten i ögat.

– Allt ska ju ses via Youtube idag. Det är inte riktigt inne att se på vanlig, gammaldags tv längre, säger Hans Snickars, som varit med sedan år 1990.

– Det var väl någon som frågade om jag skulle komma med. Så började jag och så var jag fast och sedan har jag bara fortsatt.

Ingegerd Hydén som är föreningens viceordförande uppskattar att det blivit tjugo år för hennes del. Börje Lundmark är den av dem som varit aktiv kortast tid.

– Börje har varit framgångsrik, han har ju fått ett pris, så vi är ganska stolt över honom, säger Ingegerd Hydén.

Lundmark har tagit hem den trägubbe som Finlandssvenska lokal-tv-föreningen, med hjälp av en professionell jury, delar ut som första pris bland tävlande lokal-tv-inslag.

Från slutet av september till slutet av maj sänder Petalax-Bergö Lokal-tv varje tisdagskväll, med repris på torsdagar. En del inslag går även att hitta på Facebook, i gruppen Petalax lokalTV.

Utöver sändningarna upprätthåller föreningen en bildslinga som snurrar på tjugofyra timmar i dygnet, där lokala föreningar och företag kan få ut information och reklam.

Samarbetar med församlingen

Lokal-tv-föreningen började för flera år sedan ett samarbete med församlingen.

– Vi tänkte att om vi kan sända från kyrkan till lokal-tv så kan det vara en poäng för äldre ute i bygden, berättar Börje Lundmark.

Så ordnades det så att ljudet från söndagsgudstjänsterna i Petalax kyrka går ut i lokalkanalen, tillsammans med en film av stillbilder från kyrkan. Det här är automatiserat, så att ljudet från kyrkan kopplas på varje söndag fem före tolv.

– Så det har tuggat på, och vi hade ju in fötterna då kan man säga, säger Börje Lundmark.

Att också filma hela gudstjänster, som kunde klippas och sändas ut vid rätt tidpunkt på söndagen, blev på så sätt ett naturligt nästa steg. Och samarbetet mellan lokal-tv och församlingen har varit tacksamt att ha nu när pandemirestriktionerna begränsat gudstjänstfirandet.

– Jag tycker det har funkat bra med församlingen, vi har ju haft lite ett och annat med dem att göra nu, säger Börje Lundmark. Vi hoppas på fortsatt samarbete.

Att filma gudstjänsterna under undantagstiden har inte varit särskilt annorlunda, tycker han. Avsaknaden av församling på plats gör nästan jobbet lättare.

– Ett plus är att kunna säga åt kantorn att han ska vara tyst nu och så tar vi om det från början. Det kan du inte göra när det är live.

Emelie Wikblad
Tomi Tornberg

Kolumn. "En kort solglimt på kall gnistrande snö, en levande tavla och ett fantastiskt skådespel." 5.4.2023 kl. 17:54

Solf. Monica Asplund har påsktraditioner hon utan svårighet övergett. Men så finns också traditioner hon absolut inte vill ge upp. – Jag upplever att vi tar påsken mer från den glada och positiva sidan, säger hon. 5.4.2023 kl. 17:51

BORGÅ. – Jag känner lugn när jag kommer in i vår kyrka. Jag älskar Borgå domkyrka, säger Anita Virtanen. Hon koordinerar församlingens gudstjänstgrupper och välkomnar varmt nya deltagare! 5.4.2023 kl. 17:47

Kolumn. "Domkyrkan är en kär samlingsplats för kyrkfolket. Därför behöver synpunkter som utgår från den gudstjänstfirande församlingens behov också tas seriöst." 5.4.2023 kl. 17:45

sibbo. Virkborg är en grupp med flitiga handarbetare som gjort mycket gott för Sibboborna. Det är inte något småskaligt stickande, utan rejäla donationer till människor i alla åldrar. 5.4.2023 kl. 17:42

malax. Bergö och Petalax blir kapellförsamlingar i vår. Bergö kapellråd har redan hunnit samlas till ett första möte som bjöd på många idéer. 5.4.2023 kl. 10:42

Kolumn. Hur förklarar man påskens alla traditioner för ett nyfiket barn? En vuxen får tänka till. 5.4.2023 kl. 10:36

NÄRPES. Den som sjunger i finska kören i Närpes församling sjunger ofta med länge. Hemligheten? Fin gemenskap, goda ledare och en varierad repertoar. 5.4.2023 kl. 10:27

Kristinestad. Känner du någon som har jobbat som mekaniker, sjöfartsofficer, fredsbevarare och kantor – och numera är församlingsmästare? Gör du det heter personen i fråga högst antagligen Tuure Viitala! 23.3.2023 kl. 09:27

korsholm. I år återvänder påskvandringen till kyrkkällaren i Korsholms kyrka. Vandringen levandegör påskens stora drama. – Man blir själv en av dem som ropar ”Korsfäst!”, säger Rune Lindblom. 22.3.2023 kl. 16:56

Kolumn. "Vad är mina bekymmer mot hela världens? Att förminska sina egna bördor är inte heller rättvist." 22.3.2023 kl. 16:51

korsholm. På långfredagen framför Korsholms kammarorkester och kammarkören Psallite bland annat Requiem av Gabriel Fauré. – Vi hoppas publiken får känna frid efter konserten, säger Ann-Christine Nordqvist-Källström. 22.3.2023 kl. 16:46

BORGÅ. Oratoriekören i Borgå bjuder igen en gång på högklassiga konserter i påsktid: Nelsonmässan och Via Crucis. – Det är en upplevelse även om man inte alls skulle känna till klassisk musik, säger Eric-Olof Söderström. 22.3.2023 kl. 16:35

Kolumn. "Att be en bön varje dag känns lika nödvändigt som att andas." 22.3.2023 kl. 16:31

vanda. Mari Johnson kommer att jobba i ett år med att starta ny församlingsverksamhet, inte minst i västra Vanda. – Önskemålen kom från medlemmarna, säger hon. 22.3.2023 kl. 16:29