Torrträna inför vigseln – kom på Nöd och lust-kväll

Helsingfors.

Nicolina ”Ninni” Grönroos ska gifta sig i sommar och funderar på att delta i Nöd och lust-kvällen för att bekanta sig med bra vigselmusik och provpromenera fram till altaret.

19.2.2024 kl. 08:00

NicolinaNinni” Grönroos ska gifta sig i början av juli. Bröllopsplaneringen inledde hon och hennes fästman ganska snabbt efter att de förlovade sig förra sommaren.

– Kyrka, festplats och fotograf – allt sådant måste bokas långt på förhand. Också med brudklänningen måste man vara ute i god tid, eftersom den ska provas och beställas och kanske sys om för de egna måtten, säger hon.

När det gäller själva vigseln – att gå längs mittgången i Johanneskyrkan fram till prästen Johan ”Jocke” Terho – känner hon sig däremot ganska trygg med.

– Jag jobbar ju med Jocke så kan kan ställa honom frågor efter hand jag kommer på dem, säger hon. Hon jobbar själv som ungdomsarbetsledare i Johannes församling.Varför vill du gifta dig i kyrkan?

– Jag tycker att det är en fin tradition, och sedan tycker jag också att välsignelsen är en viktig bit för mig att få med. Det känns också bra med den proffskunskap som finns i kyrkan – det känns att man blir omhändertagen.

Dessutom är den bit som kyrkan sköter alldeles gratis.


Prästens hår matchar temat

Johan ”Jocke” Terho är präst i Johannes församling och den som ska viga Ninni Grönroos och hennes blivande man i juli.

– Jag brukar skoja med Ninni och säga att i vigseltalet ska jag avslöja allt om hur de blev ihop, skrattar han.

En sak har han lovat: han ska hålla fast vid sitt blåa hår fram till vigseln eftersom Ninni Grönroos bröllop har blått som temafärg.

– Jag sa att för hennes skull kan jag anpassa min hårfärg.


Helsingforsförsamlingarna ordnar en Nöd och lust-kväll för brudpar i mars. Vem hoppas ni ska komma dit?

– De som ska gifta sig i sommar eller i år. Vi kommer att prata om själva vigseln som förrättning och om äktenskap. Vi har en kantor på plats så paren får också lyssna på vigselmusik. De som vill får testa att gå längs mittgången till musik – det gäller kanske framför allt sådana som ska gifta sig i Johanneskyrkan. Vi talar också om hur församlingen kan stöda paren i framtiden.

Han säger att det är hans uppgift som präst att få paren att känna sig trygga.

– Jag brukar säga att om de känner sig nervösa ska de fokusera på mig och på varandra, inte på dem som sitter i kyrkbänken. Han hoppas paren kommer till Nöd och lust-kvällen med öppet sinne.

– Den riktar tankarna mot vigseln som står framför dem. Man kan också få hindersprövningen gjord under kvällen – det är den byråkratiska bit som måste fixas före vigseln.Nöd och lust-kväll inför vigseln

En infokväll om kyrklig vigsel i Johanneskyrkans krypta (Högbergsgatan 12) torsdagen den 14 mars kl. 18–20.

På programmet: att lyssna på vigselmusik, gå igenom vigselformuläret och provpromenera fram till altaret. Också hindersprövningen kan skötas under kvällen.

Kvällen är ett samarbete mellan de svenskspråkiga församlingarna i Helsingfors.

Församlingen bjuder på kaffe och bröllops–tårta.

Text: Sofia Torvalds