Maria Sundblom Lindberg: "Utmanande att med några ord försöka säga någonting vettigt som inte samtidigt är klyschigt"

julkalender.

– För mig behövs både mys och mening, annars blir det inte jul, säger Maria Sundblom Lindberg, som i år skrivit texterna till adventskalendern som kommer med KP till församlingsmedlemmarna i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Borgå.

20.11.2023 kl. 08:00

I år var det prästen, terapeuten och frilansjournalisten Maria Sundblom Lindberg som fick det nästan omöjliga uppdraget att skriva en kort kalendertext för varje dag.

– Det är verkligen utmanande att med några ord försöka säga någonting vettigt som inte samtidigt är klyschigt.

Hon gillar ett andligt språk som är folkligt och intellektuellt samtidigt. Men det sekulära språket måste kombineras med storord och svårord som nåd, synd och salighet.

– Moderna människor förstår dem kanske inte. Men om det religiösa språket försvinner finns det en dimension vi inte har ett språk för.

Hon gillar tanken om att adventskalendern kan öppna en lucka till något som känns bra varje dag.

– Jag är allergisk mot julens hurtighet men jag älskar möjligheten till glädje.


Den perfekta julen finns inte

En jultyngd som väller över oss varje år är perfektionismen. Man behöver bara köpa en glassig jultidning för att sänkas ner i en hopplöshet över allt man kunde göra men inte orkar.

– Jag vill vara tydlig med att den perfekta julen inte existerar. Jul är också negativa känslor och intressekonflikter. Ju mer realistisk förväntan du har, desto mindre besviken blir du.

Men det finns också så mycket som är bra.

– Det finns en möjlighet till godhet, samhörighet och mys. Jag vill lyfta det svåra med julen, men också det barnsliga och glittriga.

Ambivalens och ytterligheter

När hon fick uppdraget att skriva kalendertexterna visste hon vad hon inte ville: skriva hurtiga texter om julen.

– För mig är julen inte bara samhörighet och helighet utan även många tillkortakommanden och sorg, och jag tror inte att jag är ensam om den upplevelsen. Samtidigt ger julen också många tillfällen till glädje, och dem håller jag i så knogarna vitnar.

Julen är både vila och stress, ensamhet och gemenskap. Den är ytterligheter som yta och djup, mys och mening.

– Allt det ville jag få in på 24 luckor. Men 60 tecken är 60 tecken och det är sjukt svårt att skriva kort och smart, kul och djupt samtidigt.

Däremot är det inte svårt att hitta teman att skriva om.

– Sårbarhet, änglar, ensamhet, glädje, samhörighet, mod …

Om hon fick välja bort något med julen skulle det vara stressen över julklapparna.


Hur ser den bästa julen ut för dig?

– För mig är den bästa julen att få vara tillsammans med alla mina barn – att de skulle må bra och att vi skulle ha det bra. Den friden. Allt annat är bara bonus.

Text: Sofia Torvalds