Ibland vinner du genom att stå kvar

KOLUM.

Historien lär mig att ibland så segrar man genom att helt enkelt uthålligt stå kvar på slagfältet.

1.3.2023 kl. 07:00

Ett av mina stora intressen är historia. I bilen eller i mina hörlurar lyssnar jag ofta på böcker och podcaster och sen pratar jag med min 11-åring om allt lustigt som hände förr i världen, sånt han läst om i Världens historia. Visste du förresten att påve Gregorius IX utropade krig mot katter 1233, vilket sedan ledde till ett våldsamt utbrott av pest när antalet råttor ökade kraftigt? Eller att alla brittiska stridsvagnar sedan andra världskriget är utrustade med tekokare? Och när Lord Byron inte fick ha med sig sin hund till college, så tog han med sig en björn istället. Det stod inget i skolans ordningsregler om det.

Samtidigt ger historien också nyttiga perspektiv på vår egen tid och vårt eget liv. Mycket av det som händer i världen just nu är inte nytt. Vi människor är väldigt likadana hur vi var för 100 år sen eller för 1 000 år sedan. Vårt sätt att tala och vår teknologi har förändrats men där bakom finns samma slags människor med liknande drömmar och rädslor som alltid. Är jag accepterad? Är jag tillräckligt bra? Kommer jag att hitta någon att dela mitt liv med? Kommer det att gå bra för mina barn? Blir samhället mer tryggt eller mer otryggt? Vad ska jag göra nu? Och vi människor har fortfarande kapacitet att göra väldigt mycket gott mot varandra och att göra väldigt mycket ont mot varandra.

Och vi människor har fortfarande kapacitet att göra väldigt mycket gott mot varandra och att göra väldigt mycket ont mot varandra.Det har alltid funnits människor som är generösa, kärleksfulla och självuppoffrande. I alla tider finns det också människor som är egoistiska, hatfulla och småaktiga. Jesus är ett av de mest utmanande och inspirerande exemplen på det förstnämna. Han kom för att visa oss ett annorlunda sätt att leva. Ett sätt att leva där vi har frid i vår relation till Gud, frid i relationen med våra närmaste och där vi får vara en positiv kraft till förändring i den värld vi lever i.

Väldigt mycket har blivit bättre genom historien. Det beror till stor del på att det funnits människor som vågat tro och hoppas att en bättre värld är möjlig. Det har funnits människor som självuppoffrande arbetat för att nästa generation ska ha det bättre. Det har funnits människor som varit beredda att förlåta, älska och offra.Vad kan då jag göra i min lilla del av världen? Kanske mer än du tror. Ibland är livet utmanande. Ibland måste vi göra något som känns tungt och svårt för en annan människas skull. En vän. En åldrande förälder. En partner. Våra barn. Någon som inte är som du.

Historien lär mig att ibland så segrar man genom att helt enkelt uthålligt stå kvar på slagfältet. De stora förlusterna uppstår när linjen brister, när man vänder ryggen åt fienden och flyr. Vilka är de strider i ditt liv just nu där du behöver stå fast? Låt Jesus exempel vara en inspiration för dig denna påsk.

Daniel Björk är kyrkoherde i Petrus församling, gift med Rebecka och pappa till tre pojkar.