Gallupen bland våra hjälpledare visar att våld är något som förekommer hos majoriteten av de tillfrågade

matteus.

Våld förekommer i skolan, i hemmen och under hobbyerna: 54 procent av dem som går i hjälpledarutbildningen, på första eller andra året, har upplevt våld i skolan.

21.2.2023 kl. 17:15

En snabb gallup bland våra hjälpledare i Matteus församling visar att våld är något som förekommer i vardagen hos majoriteten av de tillfrågade.

Våld förekommer i skolan, i hemmen och under hobbyerna: 54 procent av dem som går i hjälpledarutbildningen, på första eller andra året, har upplevt våld i skolan. 25 procent har upplevt våld på fritiden, sju procent har upplevt våld hemma och elva procent via sina hobbyer. Endast elva procent av alla dem som besvarade gallupen säger att de inte alls upplevt våld i sin vardag.

Man kunde tänka att det fysiska våldet är vanligare, men enligt enkäten är det inte så. Det förekommer tvärtom mera våld i psykisk form. Någon nämde att de oftast använder våld som skämt.

Jag är förvånad och orolig över att det är fler som upplevt våld i sin vardag än de som inte har gjort det.

Jag är förvånad och orolig över att det är fler som upplevt våld i sin vardag än de som inte har gjort det. I de församlingssammanhang där jag diskuterat detta tema verkar det som att alla är överens om att våld inte är acceptabelt, men ändå blinkar alla siffror rött i undersökningar kring våld. Antagligen finns det inga enkla förklaringar, undersökningar visar att spel och filmer exempelvis inte alls inverkar så mycket som man ofta vill tro – även om det kanske skulle vara enkelt att hitta en så tydlig syndabock som spelkulturen.

Resultatet visar tyvärr också hur ”rätt” årets tema för insamlingen Gemensamt Ansvar träffat i år. Insamlingen, som pågår hela året, har som tema ”Unga i en våldsam värld”. Gallupen bland våra svenskspråkiga ungdomar i östra Helsingfors visar hur relevant problemet är också i våra sammanhang – att det är så mycket vanligare med våld i ungdomsvärlden än vad man kanske skulle tro.

Av intäkterna från Gemensamt Ansvar går 20 procent av den andel som stannar i Finland till den insamlande församlingen för att stöda lokala ungdomar samt övrigt hjälparbete i det egna området. I Matteus församling tar vi årets kampanjtema på allvar, vi vill verkligen göra en insats för att motverka ungdomsvåldet, eftersom det också förekommer på vårt område.

I Matteus församling tar vi årets kampanjtema på allvar, vi vill verkligen göra en insats för att motverka ungdomsvåldet, eftersom det också förekommer på vårt område.

Redan i våras ordnade de unga ledarna i församlingen en Thinkshow med temat våld, en stund ägnad åt att tala om vad våld egentligen är, hur det kan angå vem som helst, att det är vanligare än man tror och att förstå konsekvenserna av det samt att veta hur man förebygger våld. Ungdomarna bjöd själva in professionella gäster för att tala om ämnet.

I Matteus församling har vi startat årets Gemensamt Ansvar-kampanj med att baka. Våra ungdomar gjorde hundra Runebergstårtor som såldes till förmån för insamlingen. Senare i vår kommer vi också att gå med skrammelbössa på stan och i maj blir det en välgörenhetskonsert i Matteuskyrkan. Välkommen med att göra gott – både för ungdomar i Finland och utomlands!

Alina Granö studerar teologi och vikarierar som församlingssekreterare i Matteus församling.