Vad läser du i sommar?

LÄSNING.

I sommarhettan och under semestern är det många som tycker om att koppla av med en god bok. Kyrkpressen har frågat några personer vad de läser under sommaren. Kanske du också hittar några lästips till din lista?

6.7.2022 kl. 14:00

LINDA MITTS, studerande

Foto: privat1. Vad läser du i sommar?

Väldigt varierande böcker. Jag har alltid något från biblioteket på nattygsbordet. Jag har precis tagit paus med de akademiska artiklarna så det är skönt att helt och hållet övergå i skönlitteratur. Jag läser gärna på ursprungsspråket och tycker särskilt om finsk litteratur. Många finländska författare använder finskan även om det ofta är ganska tunga och allvarliga böcker.

En jätteintressant bok jag kan nämna är Tähtitieteen naiset av Markus Hotakainen. Det är en historisk biografi om dolda kvinnor inom astronomin. Några andra böcker jag läst eller har på gång är Maxim Grigorievs Europa, Helmi Kekkonens Tämän naisen elämä, Akwa Eke Emezis Freshwater och Yya Gyasis Homegoing.

2. Vad betyder läsning för dig?

Det är ett bra tidsfördriv och en motvikt till det digitala livet. Dessutom är det avkopplande och ett sätt att varva ner. Jag tycker också om att läsa böcker från andra kulturer för att få perspektiv på världen, både historiska och nutida.

3. Hurdana läsrutiner har du?

Det går lite i perioder men då jag läser blir det mycket på en gång. Jag läser då jag hinner och känner för det men nog blir det väl nästan dagligen. På sommaren blir det kanske mer än annars. Det är ganska skönt att sitta i skuggan och hoppa in i en hemsk historia.TUOMAS METSÄRANTA, präst

Foto: privat1. Vad läser du i sommar?

Jag blev nyligen tipsad om Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Det är en beskrivning av naturen och samtidigt en stark berättelse om en kvinna som är annorlunda i samhället där hon är. Jag tyckte om språket och det var också en spännande berättelse och intrig. Jag försöker i allmänhet växla mellan skönlitteratur och andlig litteratur. I den senare kategorin har jag snart läst ut Din godhet och nåd ska följa mig, en bok om psaltaren av Dietrich Bonhoeffer.

2. Vad betyder läsning för dig?

Det gör gott att läsa. Man får lära sig om nya saker och utvecklas. Det handlar också om att njuta av skönheten och stämningen i en bok.

3. Hurdana läsrutiner har du?

Jag försöker hela tiden ha någon bok på gång. Ibland har jag två och då är det ofta ett skönlitterärt verk och ett facklitterär verk parallellt. Jag läser mest på kvällarna eller då jag råkar ha en lucka under dagen.

MERETE MAZZARELLA, författare

Foto: privat1. Vad läser du i sommar?

Skugga och svalka av Quynh Tran. En fantastisk bok. Den är egentligen ganska enkel och lättläst men samtidigt fascinerande och gåtfull. Mycket i handlingen klipps av och lämnar läsaren att själv föreställa sig vad som händer och fylla ut det som inte blir sagt. En annan bok jag läst är On Consolation av Michael Ignatieff. Han går igenom olika filosofer och tänkare genom tiderna och vad dessa skrivit om tröst. Där finns bland annat underbara avsnitt om både Job och Paulus. Jag har alltid varit lite misstänksam mot Paulus men är nu helt tagen av honom. Största delen av sitt liv trodde han att Jesus skulle komma tillbaka under hans livstid och kring det hanterade han hela sitt liv och sin missionärsverksamhet. Avsnittet handlar också om att hitta en strategi att hantera en besvikelse när det förväntade inte händer och Paulus strategi var att fortsätta att älska människor.

2. Hurdana läsrutiner har du?

Sommaren är nog årstiden jag läser mest. Det är speciellt att läsa ute och ha känslan av en fritid som man själv disponerar över. Jag brukar skriva på förmiddagarna och läsa på eftermiddagarna, gärna i sängen. Vi har också en högläsningsrutin hemma hos oss. Min man brukar läsa högt för oss i sängen innan vi somnar och på det sättet har vi kommit igenom Krig och fred två gånger samt alla Knausgårds sex volymer.

3. Vad betyder läsning för dig?

Väldigt mycket. Det är ett perspektivbyte där man lär sig se saker ur andra människors synvinkel, en grundinsikt i att andra människor har andra perspektiv. Det finns också något ambivalent och motstridigt med litteraturen. I ett parförhållande kan man samtidigt älska och vara oerhört irriterad på en nära människa. Litteraturen lär oss att den här ambivalensen är normal.

Johan Myrskog