Ulrika Lindblad jobbar som informatör i Johannes församling.
Ulrika Lindblad jobbar som informatör i Johannes församling.

Den oändliga sommaren

sommar.

Ulrika Lindblad skriver om balansen mellan att ta itu med olika sommarprojekt – fysiska och andliga.

8.6.2022 kl. 06:00

Sådan ter den sig gärna såhär i början: lång som tre årstider och full av möjligheter. Åtminstone för mig, och det är ganska fint, även om jag egentligen vet att den kommer bestå av lika många dagar som de andra årstiderna, och av gott attribut som håller mig nere på jorden, som skavsår, tvätthögar och tv-tittande tweenies. Men det är en inspirerande bild att ha en tid.

Kanske känns sommaren full av möjligheter för att man inte är inpackad i ylle och dun, och för att dagarna verkar oändligt långa. Ljuset under försommarnätter och kvällar är väl bland det mest magiska vi har. I juni, också dagtid, stannar nog till och med de mest jäktade upp: det är svår att passera ett blommande äppelträd oberörd.

Slutspurten med skolor och hobbyer är över, inte minst till glädje för säsongströtta föräldrar som bakat mockarutor till vårjippon, skjutsat till extra flöjtövningar, och läst till prov med skoltrötta barn. Det om något inger en känsla av frihet. Man vill gärna resa, men nu är det vackert nästan över allt, och det går bra att njuta av sommaren hemma på gården eller i den närmaste parken. Allt, inklusive ogräset, växer med en sådan fart att det nästan syns.

Med alla dessa möjligheter kanske man tänker ta tag i något projekt, som att bygga en terrass eller lägga mosaik på parasollfoten. Utmärkta sätt att glömma vardagen en stund, ta sig loss från den. Det är ändå bra att vara försiktig med projekten, som lätt blir för många och egna stressfaktorer, och att lyssna inåt. Kanske hör vi då vilken sorts projekt, eller vad annat, vi verkligen behöver.

Det kan också finnas tid för andlighet. En pilgrimsvandring, som den på Svartholmen, kunde kanske vara något att prova? Eller en skogspromenad för dig själv? Naturligtvis kan också terrassen vara ett andligt projekt, det vet bara du.

Mitt projekt behöver vara att hitta ett sätt att formulera och uttrycka just det som är viktigt för mig, och att vilja uttrycka det igen, efter en lång paus. Det är mest ett inre projekt, men det kan behöva inspiration i form av ljusa sommarnätter, tweenies, sol och bad, tvätthögar, och skogspromenader.

Ulrika Lindblad jobbar som informatör i Johannes församling.

Ulrika Lindblad