Janne Silfverberg jobbar som kanslist i Petrus församling.
Janne Silfverberg jobbar som kanslist i Petrus församling.

Gör någon glad, fira livet!

godhet.

Hemligheten med att samla in skatter i himlen, är att göra de goda gärningarna i smyg.

30.3.2022 kl. 06:00

NÄR VÄRLDEN rullar på och ibland visar en mindre trevlig sida av sig själv, så är det dags att fira de små sakerna! Det lärde jag av mina föräldrar vars barndom präglades av det andra världskriget. I vår familj firade vi ofta namnsdagar och gladdes över livets små glädjeämnen. Vi bestämde oss i min egen familj att barnen också skulle få en egen dag, så vi firade barnens dag, den nittonde april.

DET BEHÖVS inte så mycket skäl för att göra vardagen lite trevligare! En liten god gärning här och där och en liten fest efter att ha lyckats med någonting som varit jobbigt i ens liv gör tillvaron behagligare. Fira en glad överraskning i ditt liv genom att äta ute på en lokal restaurang, kanske en som kämpar för sin överlevnad i skuggan av de stora restaurangkedjorna. Servitörerna och kocken får lön för sitt arbete, och gatubilden i staden får behålla en detalj, som bidrar till att göra den unik.

DET ÄR de små sakerna som ger glädje i livet, och ibland kan vi försöka göra någon glad i smyg. Det gör livet mycket intressantare. Tänk på hur det skulle vara trevligt att får ett handskrivet brev av någon? Det behöver inte vara något stort, och redan ett litet leende från någon gör gott för själen. På jobbet får jag ibland små uppmuntrande post-it-lappar fastklistrade på monitorn, och det gör mig glad. Det händer så sällan till en medelålders man i det moderna arbetslivet. Jag är en man som ibland verkar se cynisk och butter ut i mitt dagliga slit på kansliet. Men jag vet att åldern spelar ingen roll i de här sammanhangen!

JAG TROR att vi alla bär på en längtan av att bli sedda och uppmärksammade av andra. Jag tror också att de flesta av oss inte förstår hur viktiga vi är för varann, genom att bara finnas till. Och utöver vad vi betyder för andra människor, så är vi dessutom väldigt intressanta och älskvärda, unika varelser i Guds ögon. Så fira våren genom att uppmärksamma andra, även när de inte vet om det. För hemligheten med att samla in skatter i himlen, är att göra de goda gärningarna i smyg.

Janne Silfverberg jobbar som kanslist i Petrus församling.

Janne Silfverberg