Matteus församlings thinkshow har som mål att ta upp relevanta frågor på ett avslappnat sätt.
Matteus församlings thinkshow har som mål att ta upp relevanta frågor på ett avslappnat sätt.

Tankeväckande även för vuxna

Thinkshow.

Thinkshowen – välbekant från konfirmandlägren i Matteus församling – växer upp. I höst testar församlingen en variant för vuxna.

13.10.2021 kl. 06:00

Matteus thinkshower har sitt ursprung i en förnyelse av konfirmandundervisningen som gjordes för omkring tio år sedan.

– Vi behövde något som inte skulle vara katederundervisning men som ändå kunde ge någon sorts input, säger Patricia Högnabba, församlingspastor i Matteus församling.

De funderade på vad som kunde väcka och behålla de ungas intresse och skapade thinkshowen, som fungerar lite som en talkshow med programvärdar och inbjudna gäster – men har ett uttalat mål: att få åskådarna att tänka till. ”Think” – inte bara show.

Thinkshowerna fungerade bra i konfirmandundervisningen och nästa steg var att låta församlingens unga ledare ordna thinkshower för yngre hjälpledare.

Tidpunkten för lanseringen av thinkshower för vuxna hör ihop med det undantagstillstånd som vi levt i den senaste tiden.

– Vi har upptäckt hur bra det fungerar med material på Youtube och på nätet. Coronan tvingade fram den upptäckten, säger Nina Österholm som är informatör för det svenska församlingsarbetet i Helsingfors.

– Det är också ett sätt att lyfta fram livsåskådningsfrågor ur ett lite bredare perspektiv, säger Högnabba.

Varje thinkshow kommer att ha inbjudna gäster som är sakkunniga inom olika områden.

– Det blir en dialog mellan kyrkan och andra områden, två världar som möts kring en gemensam fråga. Vi kan utbyta tankar och fundera på hur vi kunde samarbeta i framtiden, säger Patricia Högnabba.

Unga har vågat diskutera svåra ämnen

Den senaste tiden har det talats mycket om hur de unga mår.

– Att lyfta fram ungdomarnas frågor är ett sätt för församlingen att göra något relevant, säger Österholm.

För Patricia Högnabba har det varit ögonöppnande att märka att ungdomarna vågat ta itu med svåra frågor i sina thinkshower, till exempel hur öppet de diskuterade cannabis.

– Och när det till exempel gäller mobbning – är vi vuxna verkligen så mycket bättre på att inkludera alla och inte prata bakom ryggen på någon?

Det handlar också om att erbjuda dem som varit aktiva i församlingen som unga något att gå vidare till. Matteus församling har skickat ut en enkät till dem som genomgick konfirmandundervisningen för 10–15 år sedan där man frågat dem var de är i livet just nu och hur de ser på kyrkans roll.

– Även om de var positiva till kyrkan och till sin skribaupplevelse hade de svårt att se att kyrkan skulle vara relevant för dem. Det märks att vi inte riktigt lyckats svara på deras behov, säger Daniel Jakobsson, ungdomsarbetsledare i Matteus församling.

– Ofta är den enda kontakten vi har med tidigare konfirmander att vi är vänner på Facebook eller följer dem på Instagram. Jag tycker vi behöver erbjuda dem verksamhetsformer som är lätta att ta till sig, säger Patricia Högnabba.

Vem riktar sig thinkshowerna för vuxna till?

– Till exempel konfirmandernas och hjälpledarnas föräldrar, men vem som helst kan delta. I huvudsak tänker vi att det här är en församlingsversion av lokal-tv, säger Patricia Högnabba.

Thinkshower för vuxna

  • Inleddes i samband med biskopsvisitationen i början av oktober. Thinkshowen med Bo-Göran Åstrand som gäst och aktuell andlighet som tema kan ses via Matteus församlings Youtubekanal.

  • Ordnas live en torsdag i månaden i Matteuskyrkan (Åbohusvägen 3), kan också ses via Matteus församlings Youtubekanal både live och i efterskott.

  • Torsdag 11.11 kl. 18.30, tema: Psykisk hälsa.

  • Torsdag 2.12 kl 18.30, tema: Tonårsföräldraskap.

  • Mera info på Facebook.
Erika Rönngård