Kajsa Svenfelt studerar vid Helsingfors universitet.
Kajsa Svenfelt studerar vid Helsingfors universitet.

Vad händer när prestationerna försämras eller när vi inte kan prestera alls?

MÄNNISKOVÄRDE.

"För mig som var van vid att glädjas över vad jag åstadkommit krävdes det misslyckanden för att jag skulle inse vad som egentligen avgör mitt värde."

1.9.2021 kl. 06:00

”Gud älskar dig villkorslöst. Ditt värde ligger inte i dina prestationer. ” Alla har vi nog varit där, upprepat dessa klassiska och utnötta fraser för oss själva eller andra, utan att alltid tänka på om vi ens tror på dem eller inte.

Det blir lätt sådant som man bara säger – men vad händer när prestationerna försämras eller när vi inte kan prestera alls? Tror vi fortfarande på det då?

Själv har jag alltid varit en presterare. Alltifrån mina tidigaste skolår har jag försökt göra bra ifrån mig och varje år har jag satt ribban högre och högre för mig själv. När jag kom till universitetet märkte jag att det plötsligt inte längre var lika enkelt att prestera på topp. Ettor och tvåor började trilla in, till och med underkända tenter.

Misslyckandena blev flera, och trots att jag alltid levt med sanningen att mitt värde inte definieras av mina prestationer märkte jag att mina tankar om mig själv sjönk i takt med att jag inte presterade som jag brukade.

Hur känner du inför ditt eget värde när du upplever att du misslyckats? När det går sämre för dig på jobbet än det brukar göra? När du gör dig själv eller någon annan besviken? Den dag då du knappt orkar stiga upp ur sängen på hela dagen och din största prestation kanske är att laga lunch, vad anser du då om dig själv?

För mig som var van vid att glädjas över vad jag åstadkommit krävdes det misslyckanden för att jag skulle inse vad som egentligen avgör mitt värde. Jag behövde misslyckas för att förstå att världen inte går under – jag är lika värdefull och älskad oavsett. Bakom allt detta gömmer sig nämligen en högfärdig attityd. ”Ju duktigare jag är, desto mera är jag värd.” Men det funkar inte så. Lika lite som mindre duktig betyder mindre värd.

Du är värdefull för att Gud säger så. Han har definierat ditt värde en gång för alla, sagt att du är Hans avbild, dyrbar och underbart skapad. Det kan du inte påverka. Så om Han säger att ”ditt värde ligger inte i vad du presterar” så är det så. Hans auktoritet står över dina prestationer, hur bra eller dåliga du än må tycka att de är.

Kajsa Svenfelt studerar vid Helsingfors universitet.

Kajsa Svenfelt