Christina Elving-Andersén jobbar som sakkunnig inom Kyrkan i Helsingfors.
Christina Elving-Andersén jobbar som sakkunnig inom Kyrkan i Helsingfors.

Lekholmen – en ö som fått mångas kärlek

Sommarliv.

"Någonting varmt och inbjudande möter en på ön. Där finns alla ingredienser för att utvecklas i tron och i sig själv."

8.7.2021 kl. 06:00

Har du redan varit på Lekholmen i år? För många av oss är församlingarnas lägerö Lekholmen i Helsingfors östra skärgård en väsentlig del av sommaren, inte enbart för dem som gått sitt skriftskolläger där.
Lekholmen är öppen för alla. Ibland är besökarna väldigt små, bara några månader gamla, men de hittar sin plats på en filt i det gröna medan de vuxna kan njuta av både kaffe och samtal.

Det finns inte heller någon övre åldersgräns. Jag minns tydligt en gång då jag själv arbetade som holmvärd på Lekholmen och en grupp pensionärer kom på besök.
Det utlovades guidad rundtur, holmen runt givetvis. Den vänlige gårdskarlen med flera års erfarenhet av holmen bidrog med trevliga anekdoter och kunde också förutspå eventuella utmaningar under rutten.
I stället för att bara guida seniorerna på trygga stigar förbi hindren i skärgårdsterrängen erbjöd han sig att hjälpa upp de modigaste deltagarna över den ojämna, klippiga delen av ön. Kön blev lång, ingen ville gå den enkla vägen.

Vi är många som har en relation till Lekholmen, både unga och gamla. Det är aldrig för sent att stiga i land och låta sig förundras av den del av skapelsen vi omges av där.
Någonting varmt och inbjudande möter en på ön. Där finns alla ingredienser för att utvecklas i tron och i sig själv.
Lekholmen är en trygg plats där många livslånga relationer fått sin grund – gudsrelationen, vänskaps- och kärleksrelationer, men också relationen till själva ön. Ett förhållande som i bästa fall varar livet ut. Det är ett förhållande som bygger på ömsesidig respekt och tillit.

Jag vill lita på att Lekholmen väntar på mig. Jag vill värna om den, både naturen och kulturen som uppstått av flera generationers kärlek till ön.
Vi som ofta besökt Lekholmen och kommit att betrakta den som en viktig del av vårt liv kan känna att även om vi själva lämnar ön finns det inget tvivel om att vi kommer tillbaka – antagligen redan nästa sommar igen.
Kommer du också till Lekholmen i år? Det kan bli början på en livslång kärlekshistoria.

Christina Elving-Andersén jobbar som sakkunnig inom Kyrkan i Helsingfors.

Christina Elving-Andersén