Sara Fagerholm satsar på kreativiteten i år och frilansar som fotograf.
Sara Fagerholm satsar på kreativiteten i år och frilansar som fotograf.

Nu är solsäsongen här!

Helsingfors.

"Avsaknaden av ljus under vinterhalvåret är bekant för alla finländare, men jag kan inte vara den enda som ändå alltid förvånas av samma sak: ljusets kraft."

17.3.2021 kl. 10:00

Jag öppnar lägenhetsfönstret för att fånga solstrålarna. Den är här – solsäsongen. Min favorittid på året, även kallad favorit(v)årstid. Jag sätter lovsångsmusik i öronen och låter tankarna flöda fritt.

Med många goda vårminnen i bagaget, blickar jag fram emot stunder som den här säsongen kommer föra med sig. De första vårpromenaderna, den distinkta vårluften och doften, glädjen över att se människor vistas utomhus, känslan av att efter många kalla och mörka månader minnas ”såhär brukade ju livet vara”.

Avsaknaden av ljus under vinterhalvåret är bekant för alla finländare, men jag kan inte vara den enda som ändå alltid förvånas av samma sak: ljusets kraft. Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det. Det är ju som om Gud syftade på mörka Norden, när Han inspirerade till den bibelversen.

Förra året fick jag – likt många andra under pandemin – upp ögonen för plantor, växter och botanik. Inspirerad googlade jag växt efter växt, fascinerades av detaljerna i en Fittonia albivenis eller Maranta leuconeura och spontaninköpen av krukväxter blev … nåja, fler än planerade.

Jag gjorde mitt bästa för att hålla mina nyfunna vänner vid liv. Kanske en tredjedel av dem klarade vintern. Jag har försökt ta reda på vad som gick snett – om det var temperaturen, bevattningen, luftkvaliteten (borde man skaffa en diffuser ändå?) men konstaterar att det nog sist och slutligen handlade om: ljuset.

”Jag är en planta uti din gård”, skrev Runeberg. Jag gillar Runebergs verk och den psalmen är inget undantag. Vilken vacker liknelse. Att få vara Guds verk och bli omskötta av en trädgårdsmästare. Men inte vilken trädgårdsmästare som helst – utan en som har djup kärlek för sin skapelse och vet vad Han håller på med. Kanske den tanken kan hjälpa oss att lämna vinterns överlevnadstillstånd och låta ljuset förvandla oss.

”Det är verkligen en inbjudan från Gud till alla att bevittna ett mirakel framför ögonen, det där när skapelsen blomstrar upp igen!” skrev jag en gång. Jag ber att just du som läser får uppleva Guds förunderliga mirakel den här våren. Både de yttre och de inre.

P.S. Ifall du har växttips är det bara att höra av dig.


Sara Fagerholm satsar på kreativiteten i år och frilansar som fotograf.

Sara Fagerholm