Louise Häggström jobbar som informatör i Johannes församling.
Louise Häggström jobbar som informatör i Johannes församling.

2021 – självutvecklingens år

nyårslöften.

När andra håller nyårslöftena på minimal nivå sätter Louise Häggström upp femton mål inför 2021.

20.1.2021 kl. 08:00

En person jag följer på Youtube sa i en vlogg att hon bara har ett nyårslöfte i år. För man orkar inte, efter ett år som 2020. Jag tänkte på det och tog en titt på min egen lista som är längre än någonsin: 15 punkter.
Livet stagnerade på många sätt ifjol. Och för mig som hade mitt livs stressigaste tid år 2019 kändes det ibland ganska skönt. Det var en välbehövlig paus på många sätt.

Jag har också varit den som på nyårsfesten säger ”äh, jag orkar inte ha nyårslöften, man håller dem ändå inte”. Det kändes så klyschigt, jag kunde få en obehaglig carpe diem-känsla av nyårslöften.
Missförstå mig rätt, jag vet att det är många som inte orkar. Som på riktigt fått nog efter 2020. Och det är helt okej. Men jag tror att vi alla skulle dra nytta av att ibland – kanske varje år eller vart femte år – stanna upp och fundera. Se på våra liv och fråga oss själva: ”vad får mig att må bra – kan jag göra mer av det?”

Nu vill jag dela med mig av ett axplock från min lista med mål – sådant tycker jag själv är intressant att läsa om.
1. Delta i skrivtävlingen Arvid Mörne (när den här kolumnen publiceras har jag redan skickat in min text! Förhoppningsvis ...)
2. Läsa en bok per månad.
3. Ta en ridlektion.
4. Börja fondspara.
5. Göra sju Youtube-videor.

Realistiska mål är nyckeln – allt annat kan kastas. Tidigare har jag haft mål som ”jogga varje dag”, vilket är lite komiskt eftersom jag hatar att jogga. Det är nästan fysiskt omöjligt för mig. Det är inte konstigt att man får ”lejdon” när målen är ouppnåeliga.

Helst skulle jag vilja göra en Youtube-video varannan vecka, men jag vet att det inte är realistiskt. Sju videor på ett år är däremot möjligt. Och visst läser jag gärna mer än tolv böcker, men för tillfället läser jag inte alls, så jag är nöjd om jag lyckas med mitt mål. Hittills: 1/12.

Louise Häggström jobbar som informatör i Johannes församling.

Louise Häggström