Mikael Busck-
Nielsen och Karin Salenius
leder diskussionsgruppen för frånskilda.
Mikael Busck- Nielsen och Karin Salenius leder diskussionsgruppen för frånskilda.

Prata om hur det känns efter skilsmässan!

Samtalsgrupp.

Johannes församling vill erbjuda människor en möjlighet att tala om livet efter skilsmässan och startar en samtalsgrupp för frånskilda.

14.10.2020 kl. 07:00

– Kyrkan borde på något sätt förhålla sig till det faktum att folk skiljer sig. I vigselsamtalen talar man ofta om ett evigt förbund, men alla vet att det inte alltid går så, säger Mikael Busck-Nielsen som är församlingspastor i Johannes församling. Han kommer att leda samtalsgruppen tillsammans med diakoniarbetaren Karin Salenius. Båda har egen erfarenhet av att genomgå en skilsmässa.

Det är första gången en sådan här samtalsgrupp ordnas på svenska i kyrkans regi i Helsingfors. Busck-Nielsen och Salenius lovar vara öppna för deltagarnas önskemål.

– Vi har slagit fast datum för träffarna, men inte planerat dem i detalj. Vi vill gärna göra det tillsammans med deltagarna. Men det blir ingen terapigrupp utan en grupp för kamratstöd. Vid någon av träffarna kommer vi kanske att bjuda in en gäst som kan ge en professionell input, säger Busck-Nielsen.

Karin Salenius planerar också att lyfta fram det stöd som församlingarna kan erbjuda i form av familjerådgivning och diakoni.

– Om det finns praktiska hinder för att delta i gruppen får man gärna ta kontakt med diakonin och se om vi hittar en lösning på problemet, säger Salenius.

Inte bara för den som varit gift

Samtalsgruppen finns till för den som upplever sig vara frånskild och har ett behov att prata om livet efter skilsmässan. Det spelar ingen roll om förhållandet som tog slut var ett äktenskap eller inte.

– Det spelar inte heller någon roll hur lång tid det gått sedan man skilt sig eller om man hör till kyrkan eller inte, säger Busck-Nielsen.

"Jag tror att det kan finnas en sorg att bearbeta även för den som tagit initiativet."

Oavsett hur ens egen roll i skilsmässan sett ut kan det finnas ett behov av att prata om situationen efteråt.

– Gruppen är inte bara till för dem som blivit lämnade, även om de ofta har ett större behov av att prata. Jag tror att det kan finnas en sorg att bearbeta även för den som tagit initiativet. Man får leva med följderna av skilsmässan ändå, säger Busck-Nielsen.

Och följderna kan vara många. Busck-Nielsen och Salenius listar några: Hem som bryts upp, att inte längre bo med sina barn på heltid och människor som försvinner ur ens liv.

– Umgänget med partnerns släktingar slutar ofta abrupt i samband med skilsmässan, det blir inga snygga övergångar, säger Salenius.

Dela livserfarenheter

Genom samtalsgruppen vill de visa att vi har lov att känna inom kyrkan – alla sorters känslor.

– Du är en hel människa med alla känslor. Också med de nya känslor som kan uppstå efter en skilsmässa, säger Salenius.

– I gruppen får man dela erfarenheter med varandra och vi som är ledare försöker styra det så att det faktiskt blir olika erfarenheter, säger Busck-Nielsen.

– Vi vill visa att det går att komma ett steg vidare även om man först måste ta två steg bakåt, säger Salenius.

Idén till gruppen fick de efter att en annan församlingsanställd förde vidare ett önskemål om den här typen av verksamhet, och Salenius och Busck-Nielsen hälsar att man gärna får framföra önskemål till församlingen om man har ett behov av att dela livserfarenheter med andra människor.

"Det går att komma ett steg vidare även om man först måste ta två steg bakåt”.

– Kyrkan ska finnas med i människors vardag – veckan har sex vardagar och bara en helgdag. Församlingen vill stöda också i det som känns obekvämt, säger Salenius.

Gruppen startar under senhösten och pågår till slutet av december. Tidpunkten är vald med omsorg.

– Det är mörkt och dystert på hösten, Allhelgona kan väcka gamla sorger till liv och julen är ofta svår för den som är frånskild, säger Busck-Nielsen.

Samtalsgrupp för frånskilda

  • Samtalsgruppen startar i Hörnan/Högbergsgården (Högbergsgatan 10, ingång från parksidan) 2.11 kl 19-20.30 och träffas åtta måndagar.
  • Anmälningar till Johannes församlings kansli, (09) 2340 7700 johannes.fors@evl.fi
  • Vill du veta mer? Kontakta Mikael Busck-Nielsen (0407733155, mikael.busck-nielsen@evl.fi) eller Karin Salenius (050 380 0867, karin.salenius@evl.fi)
Erika Rönngård
Lars Lundsten är docent och förtroendevald i Johannes församling.

Kolumn. Då jag skriver dessa ord är det några dagar kvar tills valet till kyrkomöte. Då du läser dessa ord är valet över och vi har fått en ny samling människor som får fatta beslut om kyrkans framtid. 19.2.2024 kl. 08:00

Helsingfors. Nicolina ”Ninni” Grönroos ska gifta sig i sommar och funderar på att delta i Nöd och lust-kvällen för att bekanta sig med bra vigselmusik och provpromenera fram till altaret. 19.2.2024 kl. 08:00

Helsingfors. Saga Brummer vikarierar kanslisekreteraren i Johannes församling tills vidare. 19.2.2024 kl. 08:00
Katarina Gäddnäs, Sören Lillkung, Silja Sahlgren-Fodstad och Jani Edström diskuterade vilka krockar som uppstår när kyrkan möter konsten. Undergräver det trovärdigheten som konstnär eller kritiker att vara troende?

Konst. – Mycket hellre analyserar jag en film som handlar om tvivel jämfört med en färdigtuggad berättelse om tro, säger filmkritikern Silja Sahlgren-Fodstad. 5.2.2024 kl. 15:15

Kolumn. Vad får dig att orka? Orka med vardagen och brådskan, eller det långa ensamma veckoslutet? Vad får dig att orka när du inte kan undvika de dagligen återkommande deprimerande nyheterna om allt elände i världen? 5.2.2024 kl. 15:09

HALLÅ DÄR. Onsdagen den 14.2 firar vi vändagen. 5.2.2024 kl. 15:04

HALLÅ DÄR. Hon är ny ungdomsarbetare i Johannes församling. 22.1.2024 kl. 08:00
Pauliina Kittilä är konstnär och jobbar som informatör i Petrus församling.

Kolumn. Hur mår ditt hjärta? Jag tycker vi borde börja ställa den frågan åt oss själva och varandra oftare. 22.1.2024 kl. 08:00
Välkomna till vardagsrummet! Hälsar projektansvariga Gun Geisor och församlingsrådsmedlem Pia Öhman, som är glada åt ny verksamhet på en nygammal plats på församlingens område.

Helsingfors. I dagens samhälle är verksamhet där olika generationer möts viktig, säger Pia Öhman, medlem i Johannes församlingsråd. Men sådana mötesplatser finns det inte många av. Där kan församlingen göra en stor insats. 22.1.2024 kl. 08:00
Laura Leipakka vill fira jul med gudstjänst på julaftonskvällen, Patrick Koski längtar efter gemenskap och brädspel.

Helsingfors. Laura Leipakka ser fram emot en fridfull jul ensam i stan. Patrick Koski satsar fullt ut på gemenskap. 18.12.2023 kl. 08:00

Kolumn. Vet du vad ordet ”oväld” betyder? Eftersom du läser KP har du säkert hört eller läst juldagens profetia ur profeten Jesajas bok många gånger. Orden blir bekanta och hör till julbönen, men deras exakta innebörd känns ofta inte så viktig. I år lyser ändå Jesaja-textens ord som neonljus: med oväld skipar han rätt åt de fattiga i landet. 18.12.2023 kl. 08:00

HALLÅ DÄR!. Han firar i år juldagen i Petruskyrkan med julgröt och julsånger. 18.12.2023 kl. 08:00

matteus. De övar inför luciadagen tillsammans med sin kör. – Vi har nog varit med i luciatåget förut som tärnor, en gång blev jag nästan lucia på dagis, berättar Isabella Tran. 4.12.2023 kl. 00:00

Kolumn. Gör porten hög, gör dörren bred – tiden före och omkring jul fylls våra kyrkor med advents- och julmusik. 4.12.2023 kl. 00:00
Kororgeln i Johanneskyrkan hör till en av många orglar i Finland som Sixten Enlund varit med om att jobba fram. Piporna är handmålade och går i samma färgskala som kyrkorummet ursprungligen målats i.

Helsingfors. Under Sixten Enlunds drygt 50 år som kyrkomusiker har han fått se både vigslarna och de övriga förrättningarna ändra karaktär. ”Men sorgen vid jordfästningarna är fortfarande densamma. 4.12.2023 kl. 00:00