Sonja Jakobsson känner redan att hon är på rätt plats som studentpräst.
Sonja Jakobsson känner redan att hon är på rätt plats som studentpräst.

Studentprästen erbjuder andningshål i högskolans vardag

studentpräst.

Sonja Jakobsson är ny studentpräst i Helsingfors. Hon vill erbjuda en prestationsfri zon där man kan prata om vad som helst och finns till för både studerande och personal på högskolor och universitet.

2.9.2020 kl. 00:01

Sonja Jakobsson har flyttat tillbaka till Finland efter att ha jobbat tio år i Sverige. Hon har nyss börjat jobba som svenskspråkig studentpräst i Helsingfors.

– Jag har nyss börjat, men det känns redan som om jag är på rätt plats. Jag ser fram emot att coronatiden ska gå över så att jag kan komma till min fulla potential på arbetsplatsen.

En likhet mellan studentprästens uppdrag och det uppdrag hon hade som präst bland finländare i Dalarna är att båda till stor del genomförs på andra platser än i kyrkor.

– Jag har länge varit prästen utanför kyrkans murar och prästen bland folket eftersom jag jobbade på fem församlingars område och sökte mig till de platser där finländare fanns.

I Helsingfors rör hon sig bland annat på Hanken, Soc&kom och Arcada, och därutöver finns hon till för de svenskspråkiga på universitetets centrumcampus.

– Studentprästen erbjuder en prestationsfri zon dit man kan komma och prata om vad som helst. Alla präster har absolut tystnadsplikt, så det är tryggt att komma och prata med oss.

Även om hon är präst behöver man inte prata om tro med henne. Studentprästen finns till för de behov som varje enskild människa har.

– Man ska inte söka sig till studentprästen för att prata om det man tror att prästen vill prata om. Prästen är lyhörd för det som personen vill prata om.

Studentprästen finns till för universitetets och högskolornas studerande och personal, oavsett om man definierar sig som kristen eller inte. Alla trossätt och religioner är välkomna.

– Jag har bott i Israel och Palestina en tid och samarbetat mycket med andra religioner, så det är inte främmande för mig.

Förstår studiestressen

Sonja Jakobsson gick först en utbildning i översättning och tolkning till spanska innan hon sadlade om, studerade teologi och blev präst. Med andra ord har hon tillbringat mycket tid i högskolemiljö.

– Jag har varit där och vet hur det känns – både hur kul det är att vara studerande samt hur tungt det kan vara och hur värdefullt det är med människor som då stöttar en.

Vem var du som studerande?

– Jag var passionerad inför det jag studerade och en flitig student. Men jag har lärt mig med åren att man inte alltid behöver vara så samvetsgrann och inte alltid måste prestera så mycket. Det går bra för en i livet i alla fall.

– Jag förstår studiestressen, och det är ofta så lite man kan göra åt den, man kan bara följa med strömmen så gott det går. Men jag finns där för att vara ett andningshål.

I Helsingfors finns sju studentpräster som har ett aktivt samarbete.

– Vid behov kan jag också komma till andra högskolor. Då kan man ta kontakt med den finskspråkiga studentprästen som förmedlar kontakten till mig. Vi kan också förmedla kontakt till andra samfund ifall man vill komma i kontakt med mera likasinnade.

Sonja Jakobsson är på Hanken på tisdagar, på Soc&kom på onsdagar och på Arcada på torsdagar. Man kan också e-posta (sonja.jakobsson@evl.fi), ringa (050-3800662) eller kontakta henne på instagram där hon använder kontot studentprasten.

Erika Rönngård

HALLÅ DÄR. Hon är ny ungdomsarbetare i Johannes församling. 22.1.2024 kl. 08:00
Pauliina Kittilä är konstnär och jobbar som informatör i Petrus församling.

Kolumn. Hur mår ditt hjärta? Jag tycker vi borde börja ställa den frågan åt oss själva och varandra oftare. 22.1.2024 kl. 08:00
Välkomna till vardagsrummet! Hälsar projektansvariga Gun Geisor och församlingsrådsmedlem Pia Öhman, som är glada åt ny verksamhet på en nygammal plats på församlingens område.

Helsingfors. I dagens samhälle är verksamhet där olika generationer möts viktig, säger Pia Öhman, medlem i Johannes församlingsråd. Men sådana mötesplatser finns det inte många av. Där kan församlingen göra en stor insats. 22.1.2024 kl. 08:00
Laura Leipakka vill fira jul med gudstjänst på julaftonskvällen, Patrick Koski längtar efter gemenskap och brädspel.

Helsingfors. Laura Leipakka ser fram emot en fridfull jul ensam i stan. Patrick Koski satsar fullt ut på gemenskap. 18.12.2023 kl. 08:00

Kolumn. Vet du vad ordet ”oväld” betyder? Eftersom du läser KP har du säkert hört eller läst juldagens profetia ur profeten Jesajas bok många gånger. Orden blir bekanta och hör till julbönen, men deras exakta innebörd känns ofta inte så viktig. I år lyser ändå Jesaja-textens ord som neonljus: med oväld skipar han rätt åt de fattiga i landet. 18.12.2023 kl. 08:00

HALLÅ DÄR!. Han firar i år juldagen i Petruskyrkan med julgröt och julsånger. 18.12.2023 kl. 08:00

matteus. De övar inför luciadagen tillsammans med sin kör. – Vi har nog varit med i luciatåget förut som tärnor, en gång blev jag nästan lucia på dagis, berättar Isabella Tran. 4.12.2023 kl. 00:00

Kolumn. Gör porten hög, gör dörren bred – tiden före och omkring jul fylls våra kyrkor med advents- och julmusik. 4.12.2023 kl. 00:00
Kororgeln i Johanneskyrkan hör till en av många orglar i Finland som Sixten Enlund varit med om att jobba fram. Piporna är handmålade och går i samma färgskala som kyrkorummet ursprungligen målats i.

Helsingfors. Under Sixten Enlunds drygt 50 år som kyrkomusiker har han fått se både vigslarna och de övriga förrättningarna ändra karaktär. ”Men sorgen vid jordfästningarna är fortfarande densamma. 4.12.2023 kl. 00:00

julkalender. – För mig behövs både mys och mening, annars blir det inte jul, säger Maria Sundblom Lindberg, som i år skrivit texterna till adventskalendern som kommer med KP till församlingsmedlemmarna i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Borgå. 20.11.2023 kl. 08:00

Kolumn. Har också du någon gång tänkt att du ska stilla dig inför julen? Vänta på den, ta in budskapet, erfara det. 20.11.2023 kl. 08:00

HALLÅ DÄR. Hon brukar spela ängel i församlingens julvandring för barn i Johanneskyrkan. 20.11.2023 kl. 08:00
Evenemanget är öppet för alla och gratis att delta i.

allhelgona. Evenemanget "Dödens trädgårdar" bjuder in personer i alla åldrar att njuta av en minnesvärd alla helgons dag på Malms och Sandudds begravningsplatser. 25.10.2023 kl. 15:18

Helsingfors. Legobygge, nya snabbspårvagnen, Tinder och Tallinn – det var några av samtalsämnena runt bordet vid senaste träff med ”Kaffe på stan”. 6.11.2023 kl. 16:05

Kolumn. Jag slogs en morgon av hur mycket det finns att förundras över när sommar går över till höst och höst till vinter. Färgerna, dofterna, tystnaden. Det är något speciellt när naturen skiftar och går in i en annan säsong. Det påminner mig om att världen och livet har en rytm att följa. 6.11.2023 kl. 08:00