Du räcker till för ett gott föräldraskap, är budskapet i årets kampanj.
Du räcker till för ett gott föräldraskap, är budskapet i årets kampanj.

Stöd för föräldraskapet i fokus för Gemensamt Ansvar

familjevardag.

Det är lättare att vara förälder om det finns någon att vända sig till när man behöver hjälp. Det här har Gemensamt Ansvar tagit fasta på i årets insamling.

12.2.2020 kl. 00:01

I år samlar Gemensamt Ansvar-insamlingen in pengar för att stöda barnfamiljer.

Många upplever en stor osäkerhet kring om de kommer att räcka till som föräldrar. Insamlingschef Tapio Pajunen säger att man genom sociala medier lätt kan tro att alla ens bekanta har barn som sover och äter bra, alltid gör som föräldrarna säger och att barnen dessutom växer upp i vackra och välstädade hem.

Gemensamt Ansvar samarbetar nationellt med Mannerheims barnskyddsförbund och Rädda barnen, och Pajunen berättar att det gemensamma målet är att göra det lokala samarbetet mellan olika aktörer smidigare. Han berättar om ett fall där redan de inledande diskussionerna ledde till en konkret förbättring.

– På en ort ordnade Mannerheims barnskyddsförbund familjecafé i ett utrymme som fungerade väldigt dåligt för ändamålet. Det visade sig att församlingen hade ett utrymme som passade bättre för familjecaféet, och att förbundet kunde använda det i stället.

Hur de insamlade medlen kommer att användas beror alltså på hur de lokala behoven ser ut, men Pajunen säger att det handlar om att understöda förebyggande barnskyddsarbete.

– Det handlar om stödåtgärder till dem som upplever att de har problem, men inte så svåra problem att man skulle behöva hjälp av barnskyddet.

40 procent av de insamlade medlen används i Finland, hälften av dessa 40 procent stannar kvar i den församling som samlat in dem och understöder deras projekt.

Alla behöver en livboj

I Matteus församling kommer den egna andelen att gå till diakonin.

– Vi drömmer om att kunna sponsorera gemensamma lovaktiviteter för barn och deras föräldrar, säger diakoniarbetare Mari Johnson.

Hon upplever att temat för årets insamling är väldigt aktuellt, inte minst för att Matteus församling har en stor andel ensamstående föräldrar på sitt område.

I Petrus församling har man ännu inte fattat beslut om hur pengarna kommer att användas, men de har sedan en tid tillbaka projektet Framåt tillsammans som stöder barnfamiljer. Kajsa Sjöberg är projektledare för Framåt tillsammans och berättar att de sammanför barnfamiljer och frivilliga familjevänner.

– Behovet av stöd är hur stort som helst, vi har knappt behövt göra någon reklam alls och våra frivilliga räcker inte till för alla de familjer som önskat få en familjevän.

Sjöberg säger att hon märkt att det inte alltid handlar om så stora hjälpinsatser.

– För många gör det stor skillnad att man får bli del av en gemenskap. Om det inte finns någon att ringa till när det kör ihop sig blir det tungt.

Också Tapio Pajunen talar om vikten av att föräldrar kan känna trygghet i att det går att få hjälp.

– När man vet att man kan få hjälp blir det lite som en livboj, man vågar simma längre ut.

60 procent av de insamlade pengarna används utomlands, och där samarbetar Gemensamt Ansvar med Kyrkans utlandshjälp.

– Utmaningarna ser helt annorlunda ut i deras arbete. Där handlar föräldrarnas oro ofta om hur de ska säkerställa att de har mat till barnen eller att barnen kan gå i skolan, därför fokuserar man på dessa frågor, säger Pajunen.

Fakta: Gemensamt ansvar

  • Gemensamt Ansvar är en insamling som genomförts i församlingarna i februari, mars och april sedan 1950.
  • I år används de insamlade medlen för att stöda föräldraskap både här hemma i Finland och utomlands via Kyrkans Utlandshjälp.
Erika Rönngård
Lars Lundsten är docent och förtroendevald i Johannes församling.

Kolumn. Då jag skriver dessa ord är det några dagar kvar tills valet till kyrkomöte. Då du läser dessa ord är valet över och vi har fått en ny samling människor som får fatta beslut om kyrkans framtid. 19.2.2024 kl. 08:00

Helsingfors. Nicolina ”Ninni” Grönroos ska gifta sig i sommar och funderar på att delta i Nöd och lust-kvällen för att bekanta sig med bra vigselmusik och provpromenera fram till altaret. 19.2.2024 kl. 08:00

Helsingfors. Saga Brummer vikarierar kanslisekreteraren i Johannes församling tills vidare. 19.2.2024 kl. 08:00
Katarina Gäddnäs, Sören Lillkung, Silja Sahlgren-Fodstad och Jani Edström diskuterade vilka krockar som uppstår när kyrkan möter konsten. Undergräver det trovärdigheten som konstnär eller kritiker att vara troende?

Konst. – Mycket hellre analyserar jag en film som handlar om tvivel jämfört med en färdigtuggad berättelse om tro, säger filmkritikern Silja Sahlgren-Fodstad. 5.2.2024 kl. 15:15

Kolumn. Vad får dig att orka? Orka med vardagen och brådskan, eller det långa ensamma veckoslutet? Vad får dig att orka när du inte kan undvika de dagligen återkommande deprimerande nyheterna om allt elände i världen? 5.2.2024 kl. 15:09

HALLÅ DÄR. Onsdagen den 14.2 firar vi vändagen. 5.2.2024 kl. 15:04

HALLÅ DÄR. Hon är ny ungdomsarbetare i Johannes församling. 22.1.2024 kl. 08:00
Pauliina Kittilä är konstnär och jobbar som informatör i Petrus församling.

Kolumn. Hur mår ditt hjärta? Jag tycker vi borde börja ställa den frågan åt oss själva och varandra oftare. 22.1.2024 kl. 08:00
Välkomna till vardagsrummet! Hälsar projektansvariga Gun Geisor och församlingsrådsmedlem Pia Öhman, som är glada åt ny verksamhet på en nygammal plats på församlingens område.

Helsingfors. I dagens samhälle är verksamhet där olika generationer möts viktig, säger Pia Öhman, medlem i Johannes församlingsråd. Men sådana mötesplatser finns det inte många av. Där kan församlingen göra en stor insats. 22.1.2024 kl. 08:00
Laura Leipakka vill fira jul med gudstjänst på julaftonskvällen, Patrick Koski längtar efter gemenskap och brädspel.

Helsingfors. Laura Leipakka ser fram emot en fridfull jul ensam i stan. Patrick Koski satsar fullt ut på gemenskap. 18.12.2023 kl. 08:00

Kolumn. Vet du vad ordet ”oväld” betyder? Eftersom du läser KP har du säkert hört eller läst juldagens profetia ur profeten Jesajas bok många gånger. Orden blir bekanta och hör till julbönen, men deras exakta innebörd känns ofta inte så viktig. I år lyser ändå Jesaja-textens ord som neonljus: med oväld skipar han rätt åt de fattiga i landet. 18.12.2023 kl. 08:00

HALLÅ DÄR!. Han firar i år juldagen i Petruskyrkan med julgröt och julsånger. 18.12.2023 kl. 08:00

matteus. De övar inför luciadagen tillsammans med sin kör. – Vi har nog varit med i luciatåget förut som tärnor, en gång blev jag nästan lucia på dagis, berättar Isabella Tran. 4.12.2023 kl. 00:00

Kolumn. Gör porten hög, gör dörren bred – tiden före och omkring jul fylls våra kyrkor med advents- och julmusik. 4.12.2023 kl. 00:00
Kororgeln i Johanneskyrkan hör till en av många orglar i Finland som Sixten Enlund varit med om att jobba fram. Piporna är handmålade och går i samma färgskala som kyrkorummet ursprungligen målats i.

Helsingfors. Under Sixten Enlunds drygt 50 år som kyrkomusiker har han fått se både vigslarna och de övriga förrättningarna ändra karaktär. ”Men sorgen vid jordfästningarna är fortfarande densamma. 4.12.2023 kl. 00:00