Vi tipsar om sommarläger och dagläger för era barn!

läger.

När vintern är som kallast är församlingarnas planering av sommarläger för barn i full gång. Men vad gör man på ett läger? Och måste man vara troende för att delta?

14.3.2018 kl. 10:22

Ett sommarlov är långt, högst antagligen betydligt längre än en mammas eller pappas semester. Det är där som församlingarnas sommarläger kan komma in i bilden. De finns i många varianter: övernattningsläger, dagläger, kortare och längre.

Markus och Anna Lampenius har tre pojkar på 6, 9 och 11 år som deltagit i flera av Matteus församlings barnläger, både dagläger och övernattningsläger.

– De har kommit hem och varit mycket nöjda. Vi har anmält dem till församlingens läger upprepade gånger. Det brukar vara ett betyg på hur bra en tjänst är om man använder den på nytt eller inte, säger Markus Lampenius.

Att de valt församlingens läger har flera orsaker.

– Det har känts som en trygg plats för barnen att vara på. Dessutom har de fått nya kompisar och ett socialt nätverk utöver släkten och skolan. Och praktiskt sett så behöver de inte sitta ensamma hemma när vi jobbar.

Programmet verkar ha fallit killarna i smaken.

– De har tyckt mycket om att få skapa fritt, och de har till exempel kommit hem med egenhändigt gjorda armborst och pilbågar. Det har inte funnits färdiga modeller i stil med att göra ett kort åt mamma eller pappa.

Tror du att församlingens läger kan passa också sådana som inte är troende eller församlingsaktiva?

– Det finns nog inget inträdesprov för det. För oss har lägren inneburit att barnen har fått vara i ett sammanhang där det finns andakter, speciellt med tanke på att söndagsskola inte har passat in i vår rytm, säger Lampenius.

Ett tryggt rum

Utomhuslekar, pyssel och spel är en viktig del av lägerlivet. Nenne Lappalainen är ledare för barnverksamheten i Johannes församling .

Hur ser en vanlig dag på ett dagsläger ut?

– Barnen kommer till lägret klockan 9. Är vädret bra går vi till en park eller strand och ordnar program, såsom lekar, pyssel och kanske simning. Vid lunchtid får barnen äta av stadens lunchservering i parker för ettor och tvåor. I något skede går vi tillbaka till eftis och äter mellanmål och pysslar. Sedan hämtar föräldrarna barnen mellan klockan 16 och 16.30.

– Under barnlägren är vi mycket ute. Eftisledarna har med sig en massa grejer för utespel. På en del läger har vi också en utfärdsdag. Det har varit väldigt kul att åka till exempel till Högholmen.

Har era läger något tydligt andligt program, till exempel andakter?

– Inte direkt. På barnlägren är andligheten mera integrerad i allt vi gör, i hur vi bemöter barnen. Vi skapar ett tryggt rum där varje barn får känna sig sedd och välkommen.

– Om det är möjligt gör vi ett besök till kyrkan och hittar på något program där.

– Många av barnen som deltar hör inte till kyrkan, så vi försöker utforma programmet så att alla kan vara med på allt.

Har du en hälsning till föräldrar som tvekar att skicka sina barn på församlingens barnläger?

– Ta modigt kontakt och fråga över det du undrar! Det är bara att ringa!

Sommarläger i Helsingfors

Johannes församlings läger

1) Dagläger i St Jacob och Humlan 4–21.6. Vardagar kl. 9–16.30. Man kan anmäla sitt barn till en vecka alternativt till två eller tre veckor. 1 v=90 €, 2 v=110 €, 3 v=130 €. Anmälningsblanketter finns att fås på hemsidan: www.helsingforsforsamlingar.fi/johannes. Sista anmälningsdagen är 27.4. Mer information av Nenne Lappalainen, nenne.lappalainen@evl.fi, 050 4010 390.

2) Musiklek och babyrytmik med Helena Hollmérus fortsätter som vanligt t.o.m. vecka 24 (11–15.6).

Petrus församlings läger

1) Barnläger: Nu kan man anmäla sig till församlingens dagläger för barn 6–11 år! Det hålls 4–8.6 på Vespervägen 12 A, kl. 9–16 varje dag. Vi leker, sjunger, pysslar, busar, lär oss mer om Jesus och får förstås massor av nya kompisar. Avgift: 50 €, följande syskon 35 €. Mer info och anmälan på hemsidan: petrusforsamling.net.

2) I sommar ordnas också Sommar Puls på café Torpet varje söndag, barnen är välkomna med! Och dessutom Familjetisdagar ute på Lekholmen. Följ annonseringen i Kyrkpressen.

Matteus församlings läger

Anmälan till alla läger: catarina.barlund-palm@evl.fi.

1) Dagläger 3–6-åringar 4–7.6, dagklubbens lokal, Nordsjö, Sjökortsgränden 6. Dagligen kl. 9.30–12.30. Avgift: 20 €, eget mellanmål med.

Frågor om lägret: Marianne (Ka) Bergström tel. 050-3803995 (vard. kl. 9–13) Anmälan senast 30.4.

2) Dagläger 7–12-åringar 4–8.6, i Matteuskyrkan. Dagligen kl. 9–16, avgift: 50 €. Anmälan senast 30.4.

3) Sommarläger 7–14-åringar 6–9.8 på Lekholmen. Avgift 80 €.

Anmälan senast 30.4.

4) Familjeläger 24–26.8 på Lekholmen. Mera info Catarina Bärlund-Palm.

Dessutom: Vårutfärd för familjer 22.5 kl. 9–14 (ca) till Rendahls husdjursgård i Kyrkslätt. Pris: 10 euro/vuxna, 5 euro/barn (under 2 åringar gratis). Anm. senast 11.5 till Catarina Bärlund-Palm.

Avgiften får inte vara ett hinder för någon att delta, meddela

Catarina vid anmälan.

Ulrika Hansson och Liisa Mendelin
Lars Lundsten är docent och förtroendevald i Johannes församling.

Kolumn. Då jag skriver dessa ord är det några dagar kvar tills valet till kyrkomöte. Då du läser dessa ord är valet över och vi har fått en ny samling människor som får fatta beslut om kyrkans framtid. 19.2.2024 kl. 08:00

Helsingfors. Nicolina ”Ninni” Grönroos ska gifta sig i sommar och funderar på att delta i Nöd och lust-kvällen för att bekanta sig med bra vigselmusik och provpromenera fram till altaret. 19.2.2024 kl. 08:00

Helsingfors. Saga Brummer vikarierar kanslisekreteraren i Johannes församling tills vidare. 19.2.2024 kl. 08:00
Katarina Gäddnäs, Sören Lillkung, Silja Sahlgren-Fodstad och Jani Edström diskuterade vilka krockar som uppstår när kyrkan möter konsten. Undergräver det trovärdigheten som konstnär eller kritiker att vara troende?

Konst. – Mycket hellre analyserar jag en film som handlar om tvivel jämfört med en färdigtuggad berättelse om tro, säger filmkritikern Silja Sahlgren-Fodstad. 5.2.2024 kl. 15:15

Kolumn. Vad får dig att orka? Orka med vardagen och brådskan, eller det långa ensamma veckoslutet? Vad får dig att orka när du inte kan undvika de dagligen återkommande deprimerande nyheterna om allt elände i världen? 5.2.2024 kl. 15:09

HALLÅ DÄR. Onsdagen den 14.2 firar vi vändagen. 5.2.2024 kl. 15:04

HALLÅ DÄR. Hon är ny ungdomsarbetare i Johannes församling. 22.1.2024 kl. 08:00
Pauliina Kittilä är konstnär och jobbar som informatör i Petrus församling.

Kolumn. Hur mår ditt hjärta? Jag tycker vi borde börja ställa den frågan åt oss själva och varandra oftare. 22.1.2024 kl. 08:00
Välkomna till vardagsrummet! Hälsar projektansvariga Gun Geisor och församlingsrådsmedlem Pia Öhman, som är glada åt ny verksamhet på en nygammal plats på församlingens område.

Helsingfors. I dagens samhälle är verksamhet där olika generationer möts viktig, säger Pia Öhman, medlem i Johannes församlingsråd. Men sådana mötesplatser finns det inte många av. Där kan församlingen göra en stor insats. 22.1.2024 kl. 08:00
Laura Leipakka vill fira jul med gudstjänst på julaftonskvällen, Patrick Koski längtar efter gemenskap och brädspel.

Helsingfors. Laura Leipakka ser fram emot en fridfull jul ensam i stan. Patrick Koski satsar fullt ut på gemenskap. 18.12.2023 kl. 08:00

Kolumn. Vet du vad ordet ”oväld” betyder? Eftersom du läser KP har du säkert hört eller läst juldagens profetia ur profeten Jesajas bok många gånger. Orden blir bekanta och hör till julbönen, men deras exakta innebörd känns ofta inte så viktig. I år lyser ändå Jesaja-textens ord som neonljus: med oväld skipar han rätt åt de fattiga i landet. 18.12.2023 kl. 08:00

HALLÅ DÄR!. Han firar i år juldagen i Petruskyrkan med julgröt och julsånger. 18.12.2023 kl. 08:00

matteus. De övar inför luciadagen tillsammans med sin kör. – Vi har nog varit med i luciatåget förut som tärnor, en gång blev jag nästan lucia på dagis, berättar Isabella Tran. 4.12.2023 kl. 00:00

Kolumn. Gör porten hög, gör dörren bred – tiden före och omkring jul fylls våra kyrkor med advents- och julmusik. 4.12.2023 kl. 00:00
Kororgeln i Johanneskyrkan hör till en av många orglar i Finland som Sixten Enlund varit med om att jobba fram. Piporna är handmålade och går i samma färgskala som kyrkorummet ursprungligen målats i.

Helsingfors. Under Sixten Enlunds drygt 50 år som kyrkomusiker har han fått se både vigslarna och de övriga förrättningarna ändra karaktär. ”Men sorgen vid jordfästningarna är fortfarande densamma. 4.12.2023 kl. 00:00