En hjärtlig hälsning från Ungdomens Kyrkodagar 2019.
En hjärtlig hälsning från Ungdomens Kyrkodagar 2019.

UK 2019 har något att berätta

ungdomens kyrkodagar.

Hållbar konsumtion, ensamhet och psykisk ohälsa, sexuella trakasserier och vem som ska jobba i kyrkan i framtiden – Ungdomens kyrkodagar vidrör många brännande teman.

25.1.2019 kl. 19:34

Fredag på 2019 års upplaga av Ungdomens kyrkodagar. På torsdagskvällen anlände delegaterna från stiftets alla hörn. I morse presenterades ärendena på föredragningslistan, ordförande och sekreterare valdes. Under dagen har alla jobbat med frågorna i utskotten och snart ska de första motionerna tas upp i plenum.

Utanför matsalen står Hanna Wiklund och Petra Gripenberg och väntar på mellanmålsfrukten. De är båda på UK för tredje gången.

Hanna Wiklund tycker att årets UK-ärenden fokuserar på rätt saker, och lyfter upp frågorna om att motverka ensamhet och att sänka tröskeln för unga som mår dåligt att vända sig till kyrkans själavård.

– Det är bra att det diskuteras, det är verkligen något som behövs just nu.

Petra Gripenberg, som själv studerar till diakon, tycker också det ska bli intressant att diskutera varför unga inte vill jobba inom kyrkan och höra vad andra tror om det.

Vad händer utanför plenumdiskussionerna, vad pratar ni om i korridorerna?

– Det som talas i plenum fortsätter ganska naturligt ut i korridorerna, säger Petra Gripenberg. Sen blir det lite skoj också.

– Det blir ganska mycket diskussion om olikheter i församlingarna. Det är kanske där de bästa diskussionerna kommer, säger Wiklund.

"Jag har något att berätta"

Temat för UK 2019, "Jag har något att berätta", kan tolkas på flera sätt. Ett tema i fokus är ungas psykiska välmående.

På initiativ från ungdomar i Matteus församling i Helsingfors funderar ett av utskotten på hur församlingen kan bidra till att motverka ensamhet.

Utskottsmedlemmar delar erfarenheter av hur man i deras församlings ungdomsarbete jobbar med att se och välkomna alla. Någon lyfter upp vikten av en konkret plats, till exempel en ungdomsgård, dit det är låg tröskel att komma och träffa andra – det skulle vara tråkigt om församlingarnas ekonomiska situation gör att sådana inte finns i framtiden.

Att kyrkan har telefonjour och chatt för den som behöver någon att tala med lyfts upp som en bra sak.

Det tycker också Jamika Sandbäck och Jakob Nylund, som tillsammans med Emma Björklund och Mirjam Salo skrivit ett diskussionsinitiativ om hur man kan sänka tröskeln för unga att vända sig till själavård och förbön.

Sandbäck och Nylund tänker sig att själavård och kyrkans samtalstjänst kunde vara ett första steg på vägen för den som mår dåligt och behöver någon som lyssnar – på så sätt en väg till att motverka psykisk ohälsa bland unga. Men då behöver den bli mer tillgänglig och mindre främmande för unga.

– Världen ska inte behöva gå under tre och en halv gånger innan man far till en själavårdare eller präst, säger Jamika Sandbäck.

Hon säger att de vill sänka tröskeln och normalisera företeelsen bakom det främmande ordet “själavård” – att diskutera med en annan människa om det man funderar på – och göra det tillgängligt för unga.

– Diskussionen i utskottet blev väldigt bra, det kom många bra idéer och förslag. Nu skulle idéerna ännu behöva komma ut till församlingarna, säger Jakob Nylund.

Hållbar konsumtion och internationellt utbyte

Första frågan i fredagens plenumsession handlar om hållbar klädkonsumtion, som också är temat för årets Ekofasta-kampanj. Temat syntes redan under dagen, när kläder bytte ägare under UK:s första klädbytartorg.

Sofia Liljeström presenterar utskottets ekologiska drömförsamling "där det finns ett kollektiv med ekobutik, elbilar, solpaneler, respektfulla klimatdiskussioner, återanvändbara kaffefilter, kläd- och sopsortering, oråddiga loppisar och mindre ha-begär".

I talarstolen bjuds på inspiration: Sandra Häggblom berättar om Missionsstugan i Pedersöre församling, där donerade loppisvaror blir till pengar för diakoni och mission. Andreas Andersson lyfter upp den slow fashion-brunch som ordnats för unga vuxna i Åbo svenska.

Samtidigt tangerar diskussionen även de känslor av oro och skam som miljö- och klimatfrågor lätt väcker.

UK besluter att uppmuntra församlingarna att lyfta upp Ekofasta-kampanjen och vikten av hållbar klädkonsumtion på olika sätt – genom kunskap, evenemang och uppmuntran till mer allmän ekomedvetenhet.

Var finns framtidens präster?

"Hur kan man göra arbete i kyrkan mera lockande för unga som funderar på vad de ska ta sig för i livet?" frågar Benjamin Häggblom och Isak Edman, som skrivit ett initiativ för att väcka diskussion om den prästbrist som kyrkan står inför ifall fler inte börjar utbilda sig.

– Vi har funderat på varför det är så få som söker in och studerar teologi, men även diakoni och andra kyrkliga yrken, säger Benjamin Häggblom. Vi hoppas uppmuntra till en diskussion om varför det inte är fler som studerar till dem.

Häggblom tror UK är ett bra forum för en sådan diskussion, här finns unga som småningom ska söka studieplats och här finns de som kanske kan ge svar på frågan varför ett yrke inom kyrkan inte känns relevant för dem.

Diskussionen i utskottet ledde till ett förslag om att skicka bollen vidare till församlingarna – att ta situationen på allvar, att uppmuntra unga i församlingen att studera till ett kyrkligt yrke och att berätta vilka arbetsuppgifter som finns – och till utbildningslinjerna, att informera om olika vägar till ett jobb i kyrkan.

… som drivs av Finska Missionssällskapet.
… som drivs av Finska Missionssällskapet.
Benjamin Häggblom ser till att motionerna kommer upp på skärmen, Tonje Lindeman är sekreterare, ordförande Jonas Hellman matchar med vice ordförande Axel Kaaro.
Benjamin Häggblom ser till att motionerna kommer upp på skärmen, Tonje Lindeman är sekreterare, ordförande Jonas Hellman matchar med vice ordförande Axel Kaaro.
Här ska det bli en hjärtformad hälsning.
Här ska det bli en hjärtformad hälsning.
Jamika Sandbäck och Jakob Nylund vill göra själavård mer tillgängligt för unga.
Jamika Sandbäck och Jakob Nylund vill göra själavård mer tillgängligt för unga.
Petra Gripenberg och Hanna Wiklund är både tredje gången på UK.
Petra Gripenberg och Hanna Wiklund är både tredje gången på UK.
Toivo hälsar välkommen till Café 160 …
Toivo hälsar välkommen till Café 160 …
UK föregår med exempel och ordnar klädbytartorg.
UK föregår med exempel och ordnar klädbytartorg.
Utskottet funderar på vad församlingen kan göra för de som känner sig ensamma.
Utskottet funderar på vad församlingen kan göra för de som känner sig ensamma.
Varför beror församlingstillhörigheten på min adress? Utskottet diskuterar parokialprincipens för- och nackdelar.
Varför beror församlingstillhörigheten på min adress? Utskottet diskuterar parokialprincipens för- och nackdelar.
Emelie Wikblad



På påsken får man släppa sin glada mask och bara vara sorgsen, säger Jaana Kettunen från Kyrkslätt.

PÅSK. När Jaana Kettunen var barn var påsken den tråkigaste högtiden, idag är den bottenlöst sorglig och underbart glad. 28.3.2024 kl. 08:00
Annika Kuivalainen, som jobbar för Frälsningsarmén, ber varje dag att hon ska få vara till välsignelse för någon.

FÖRLÅTELSE. På påsken brukar frälsningssoldaten Annika Kuivalainen tänka på att hon fått mycket förlåtet och därför kan förlåta andra. 27.3.2024 kl. 08:00
Janne Saarikivi är språkforskare och författare.

PÅSK. Vad lär de kristna värderingarna oss, som inte dagens poserande och utstuderande ledare lär oss? frågar språkforskaren och författaren Janne Saarikivi i en essä till påsk. 22.3.2024 kl. 20:00
Ani Iivanainen skriver en bok om hur församlingar kan möta regnbågspersoner på ett rättvist sätt.

REGNBÅGSFRÅGOR. – Församlingarna måste bemöta sexuella minoriteter och könsminoriteter rättvist. Det kan handla om småsaker, men om man påverkas av dem varje dag är de inte längre småsaker, säger Ani Iivanainen som är diakoniarbetare i Esbo svenska församling och jobbar med en bok som ska handla om hur församlingsanställda ska bemöta regnbågspersoner. 22.3.2024 kl. 16:39
Kyrkvaktmästare Anders Granvik i Jakobstad bereder altaret till påsk

PÅSK. Livet och det goda segrar! I Kyrkpressens påsk­enkät vinner de ljusa och glada tonerna. Men traditionsforskaren Anne Bergman ser också spännande nya drag i vad som är viktigt i påsktid i gemenskapen kring kyrkan. 20.3.2024 kl. 20:00
Åtta väckelserörelsers ledare skrev på.

homosexualitet. Tjugo ledare inom några av kyrkans väckelserörelser säger nej till biskoparnas kompromiss i frågan om samkönat äktenskap. Uttalandet tar avstånd från homosexualitet helt och hållet. 21.3.2024 kl. 09:21
Enligt Björn Vikström är religion en stor ingrediens i bland annat politik i dag.

Teologiska fakulteten. – Det finns en stark längtan efter att tro på något mer. Vad ”mer” är, det är vad vi försöker ta reda på inom teologin. Det säger Björn Vikström. 18.3.2024 kl. 10:42
Domkapitlet klubbade tjänstefrågor.

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Domkapitlet sammanträdde på måndagen. 18.3.2024 kl. 16:47
Här jobbar Marika Salomaa med sina änglar i Överby, Esbo.

Änglar. Marika Salomaa pausade anställningen som personaladministratör och satsade på att bli keramiker. Nu tillverkar hon tröstänglar som Matteus församling delar ut till personer som förlorat en anhörig. 18.3.2024 kl. 08:00
Biskopen är på väg - installationsmässan i Saltvik hålls 15.30

kyrkoherdeinstallation. Hård vind gjorde att förrättarna vid kyrkoherdeinstallationen i Saltvik inte kom i land på Åland. 17.3.2024 kl. 11:15
Pastor PJ, Per-Johan Stenstrand, får ofta avgörande tankar eller tilltal från Gud i vildmarken. Foto: Ur boken

VILDMARK. I vildmarken stänger Per-Johan Stenstrand ut bruset och tankar kraft. Årligen gör han två större turer, en rejäl fiskevecka i augusti och en vecka runt påsk med snöskoter, tält och isfiske uppe i Lappland. 16.3.2024 kl. 13:34
Vilka saker hör samman med tro och religion, frågar ÅA-projekt.

Bidrag. ÅA Vasa-lett projekt om demografi i kyrkor och samfund toppar Svenska kulturfondens utdelning i år. 15.3.2024 kl. 15:21
Oeniga biskopar. Lappobiskopen Matti Salomäki ville ha ny beredning om samkönad vigsel.

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP. Samkönad vigsel föreslås bli möjlig i alla församlingar, men parallellt står den äldre traditionen kvar. Biskopsmötet tog oenigt beslut om kompromiss. 13.3.2024 kl. 11:15
Alla ska få samkönad kyrklig vigsel. Men prästerna frihet att välja bort dem.

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP. Kyrkan kan komma att få två syner på samkönat äktenskap inskrivna i kyrkoordningen. Beredningen till biskoparnas extra biskopsmöte på tisdag har blivit offentlig. 8.3.2024 kl. 14:21
Då du känner dig övergiven av Gud, då är du nära Jesus. Det konstaterar teologen Joanna Öland.

tvivel. I små stunder eller långa decennier av tvivel finns det något tröstande i frågan ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. Det finns flera tolkningar av dessa Jesus ord på korset. En av dem är att till och med Jesus tvivlade. 7.3.2024 kl. 18:23

På påsken får man släppa sin glada mask och bara vara sorgsen, säger Jaana Kettunen från Kyrkslätt.

PÅSK. När Jaana Kettunen var barn var påsken den tråkigaste högtiden, idag är den bottenlöst sorglig och underbart glad. 28.3.2024 kl. 08:00
Annika Kuivalainen, som jobbar för Frälsningsarmén, ber varje dag att hon ska få vara till välsignelse för någon.

FÖRLÅTELSE. På påsken brukar frälsningssoldaten Annika Kuivalainen tänka på att hon fått mycket förlåtet och därför kan förlåta andra. 27.3.2024 kl. 08:00
Janne Saarikivi är språkforskare och författare.

PÅSK. Vad lär de kristna värderingarna oss, som inte dagens poserande och utstuderande ledare lär oss? frågar språkforskaren och författaren Janne Saarikivi i en essä till påsk. 22.3.2024 kl. 20:00
Ani Iivanainen skriver en bok om hur församlingar kan möta regnbågspersoner på ett rättvist sätt.

REGNBÅGSFRÅGOR. – Församlingarna måste bemöta sexuella minoriteter och könsminoriteter rättvist. Det kan handla om småsaker, men om man påverkas av dem varje dag är de inte längre småsaker, säger Ani Iivanainen som är diakoniarbetare i Esbo svenska församling och jobbar med en bok som ska handla om hur församlingsanställda ska bemöta regnbågspersoner. 22.3.2024 kl. 16:39
Kyrkvaktmästare Anders Granvik i Jakobstad bereder altaret till påsk

PÅSK. Livet och det goda segrar! I Kyrkpressens påsk­enkät vinner de ljusa och glada tonerna. Men traditionsforskaren Anne Bergman ser också spännande nya drag i vad som är viktigt i påsktid i gemenskapen kring kyrkan. 20.3.2024 kl. 20:00