studerande vill diskutera relationer, studier, ork och livsåskådning med studentprästen.
studerande vill diskutera relationer, studier, ork och livsÄskÄdning med studentprÀsten.

Är du ny och ensam i studiestan?

Studerande.

Att börja studera, kanske på en ny ort, kan vara krävande. Ingen vill vara ensam, men hur hittar man sitt sammanhang?

13.9.2018 kl. 15:03

Studerande som söker hjälp gör det ofta på grund av relationer. Det säger Pia Öhman som jobbar som socialhandledare på yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors, där studerandena är i åldern 16 till 19 år.

– De vill diskutera relationer till kompisar, familjen, klassen och såklart relationen till det egna jaget. Och sedan allt som detta kan leda till – stress över att relationer inte funkar eller ensamhet då man inte har en flickvän eller pojkvän.

Jessica Högnabba som är studentpräst i Helsingfors, och jobbar bland studerande på universitet och yrkesutbildningar, har samma erfarenhet. Det är ensamhet och relationer de vill diskutera.

– Men också studier, ork, hälsa och livsåskådningsfrågor. Tröskeln att prata om psykiska problem har blivit mycket lägre, säger Högnabba.

Pia Öhmans jobb är förebyggande studerandevård och hon jobbar med trivselfrågor i hela skolan.

– Jag har en aktiv kontakt till våra studerande och de vet att de kan komma till mej i vilka frågor som helst.

Studerande kan kontakta studentprästen om precis vad som helst som de går och funderar över.

– Man kan knacka på under mottagningstid, ringa, e-posta, facebooka eller rycka oss i ärmen när vi rör oss på campus. Nu nyligen har vi dessutom öppnat en chatt och hoppas att den ytterligare ska lyckas sänka tröskeln; du kan sitta hemma i soffan och kontakta studentprästen anonymt.

Jessica Högnabba är studentpräst och jobbar på Hanken, Arcada och Helsingfors universitet.

En studentpräst är anställd av kyrkan och arbetet går ut på att vara med i vardag och fest på olika campus.

– I min vardag kan jag vara klädd i långklänning och sjunga snapsvisor på årsfest, vara med och föra sorgebudskap till en studiegrupp, sjunga julsånger utanför lunchrestaurangen, ha meditationsövning åt en grupp trötta studenter eller stå på ett infotorg och servera kaffe, säger Högnabba.

Festa eller inte?

Hur lätt är det att hitta sammanhang om man inte vill dricka alkohol?

– Studentföreningar och nationer börjar i högre grad ta hänsyn till att alla inte dricker alkohol. Det ordnas mer och mer program som inte kretsar kring alkoholen, säger Jessica Högnabba.

Pia Öhman upplever att det finns unga som känner ett socialt tvång att dricka.

– Men likaväl finns det unga som stolt berättar att de inte dricker något. Jag märker att vi numera har mer av en ”antingen eller-attityd”: antingen är du hälsosam eller så är du en som inte bryr sig.

Hon nämner idrottande som ett sammanhang där alkolholen inte har någon plats.

– Och så finns det e-sportare (dataspelare) och de dricker inte heller alls, åtminstone inte då de spelar. Virtuella sammanhang är också sociala sammanhang!

Om man som icke-troende vill delta i kristna sammanhang behöver man inte automatiskt känna sig som en främmande fågel.

– Jag tänker ju att det där utrymmet att tänka ”annorlunda”, tro eller tvivla och att få komma som den man är borde finnas i all församlingsverksamhet, säger Högnabba.

Trygghet i vardagen

Det finns inga universallösningar för studerande som känner sig ensamma, men det finns de som specialiserat sig på trivsel i studiemiljö.

– Alla skolor har tutorer, vän-elever och personal som är utbildade att hjälpa och vara trygga personer i ett nytt sammanhang. Sök upp dem! Och försök bjuda på dej själv i ett nytt sammanhang, troligen finns det andra som också är osäkra på den nya skolstarten, säger Pia Öhman.

Jessica Högnabba är försiktig med att dela ut hobbytips till någon som känner sig ensam. Det är viktigt att ta ensamheten på allvar, betonar hon.

– När jag på hösten går runt och presenterar mig på olika infosamlingar brukar jag betona att även om de glömmer bort allt det andra jag sagt så hoppas jag de kommer ihåg följande: Ta hand om varandra, lämna inte varandra ensamma. Säg ”god morgon” när ni kommer till campuset, ryck med varandra till olika fester och evenemang, se till att ingen äter lunch ensam.

Och att inte bli ensam med sina tankar är viktigt.

– Man kan söka upp någon att prata med, studiepsykologen, socialhandledaren, studenthälsan eller studentprästen. Jag tror klumpen i magen blir mindre om vi delar det vi grubblar på, säger Högnabba.

Här får du tag på studentprästen!

Ulrika Hansson

kyrkoherdetjĂ€nst. Fred Wilén, som för tillfället jobbar som kaplan i Borgå domkyrkoförsamling, har valts till tf kyrkoherde i Matteus församling i Helsingfors. 13.11.2018 kl. 22:00
Semjon Aleksandrovskij och Ksenja Peretruchina tror att vi behöver övning i att våga se det som sker i det fördolda.

teater. Döden är det som allt levande har gemensamt, men vi måste öva oss på att vara i närheten av det vi är mest rädda för. 13.11.2018 kl. 09:53

församlingsvalet. De första siffrorna från församlingsvalet visar att valdeltagandet i förhandsröstningen i många större församlingar stannar på en lägre nivå än för fyra år sedan. Ett undantag är de svenska församlingarna i Helsingfors. 12.11.2018 kl. 10:05

kyrkoherdetjĂ€nst. Den lediganslagna tjänsten som kyrkoherde i Kvevlax församling har lockat en sökande. Det är Fredrik Kass som för närvarande jobbar som sakkunnig inom ungdomsarbete på Kyrkans central för det svenska arbetet i Helsingfors. 9.11.2018 kl. 18:28
Bröderna Vilpanen som ettåringar. De föddes i en finsktalande familj, men växte upp på svenska och är i dag helt svenskspråkiga.

livshistoria. Ett barnhem där barnen får utstå hot, misshandel och hårt fysiskt arbete. En ängel som kommer på besök i natten. Det låter som en otrolig berättelse, för bröderna Vilpanen var det verklighet. 9.11.2018 kl. 16:21
Harry S Backström

biskopsval . Kyrkoherden i Väståbolands svenska församling, teologie doktor Harry S Backström ställer upp i biskopsvalet i Borgå stift. 8.11.2018 kl. 16:31
Pekka Huokuna är ny kanslichef på kyrkostyrelsen.

Kyrkomötet. Kyrkomötet valde Pekka Huokuna till ny kanslichef för kyrkostyrelsen. 8.11.2018 kl. 12:48
Ann-Mari Audas-Willman är kyrkoherde i Solf sedan 2011.

Vasa. Kyrkoherden i Solf söker tjänsten som samfällighetens förvaltningschef. 8.11.2018 kl. 10:05

pris. Folktingets samvetspris tillfaller någon som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurage under det gångna året. 7.11.2018 kl. 12:32

församlingsvalet. På flera större orter röstades det flitigare under den första förhandsröstningsdagen jämfört med förra församlingsvalet. 7.11.2018 kl. 09:58
Slutet nÄtt

helsingfors bokmĂ€ssa. Biskoparnas författarintervjuer och det traditionella offentliggörandet av årets kristna bok ingår inte i årets bokmässoprogram i Helsingfors. 24.10.2018 kl. 13:22

församlingsval. Sammanlagt 16 200 kandidater har ställt upp i församlingsvalet i november. 4.10.2018 kl. 08:00

församlingsval. Det blir sämjoval också i Tammerfors svenska församling i höst. 3.10.2018 kl. 09:00