studerande vill diskutera relationer, studier, ork och livsåskådning med studentprästen.
studerande vill diskutera relationer, studier, ork och livsÄskÄdning med studentprÀsten.

Är du ny och ensam i studiestan?

Studerande.

Att börja studera, kanske på en ny ort, kan vara krävande. Ingen vill vara ensam, men hur hittar man sitt sammanhang?

13.9.2018 kl. 15:03

Studerande som söker hjälp gör det ofta på grund av relationer. Det säger Pia Öhman som jobbar som socialhandledare på yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors, där studerandena är i åldern 16 till 19 år.

– De vill diskutera relationer till kompisar, familjen, klassen och såklart relationen till det egna jaget. Och sedan allt som detta kan leda till – stress över att relationer inte funkar eller ensamhet då man inte har en flickvän eller pojkvän.

Jessica Högnabba som är studentpräst i Helsingfors, och jobbar bland studerande på universitet och yrkesutbildningar, har samma erfarenhet. Det är ensamhet och relationer de vill diskutera.

– Men också studier, ork, hälsa och livsåskådningsfrågor. Tröskeln att prata om psykiska problem har blivit mycket lägre, säger Högnabba.

Pia Öhmans jobb är förebyggande studerandevård och hon jobbar med trivselfrågor i hela skolan.

– Jag har en aktiv kontakt till våra studerande och de vet att de kan komma till mej i vilka frågor som helst.

Studerande kan kontakta studentprästen om precis vad som helst som de går och funderar över.

– Man kan knacka på under mottagningstid, ringa, e-posta, facebooka eller rycka oss i ärmen när vi rör oss på campus. Nu nyligen har vi dessutom öppnat en chatt och hoppas att den ytterligare ska lyckas sänka tröskeln; du kan sitta hemma i soffan och kontakta studentprästen anonymt.

Jessica Högnabba är studentpräst och jobbar på Hanken, Arcada och Helsingfors universitet.

En studentpräst är anställd av kyrkan och arbetet går ut på att vara med i vardag och fest på olika campus.

– I min vardag kan jag vara klädd i långklänning och sjunga snapsvisor på årsfest, vara med och föra sorgebudskap till en studiegrupp, sjunga julsånger utanför lunchrestaurangen, ha meditationsövning åt en grupp trötta studenter eller stå på ett infotorg och servera kaffe, säger Högnabba.

Festa eller inte?

Hur lätt är det att hitta sammanhang om man inte vill dricka alkohol?

– Studentföreningar och nationer börjar i högre grad ta hänsyn till att alla inte dricker alkohol. Det ordnas mer och mer program som inte kretsar kring alkoholen, säger Jessica Högnabba.

Pia Öhman upplever att det finns unga som känner ett socialt tvång att dricka.

– Men likaväl finns det unga som stolt berättar att de inte dricker något. Jag märker att vi numera har mer av en ”antingen eller-attityd”: antingen är du hälsosam eller så är du en som inte bryr sig.

Hon nämner idrottande som ett sammanhang där alkolholen inte har någon plats.

– Och så finns det e-sportare (dataspelare) och de dricker inte heller alls, åtminstone inte då de spelar. Virtuella sammanhang är också sociala sammanhang!

Om man som icke-troende vill delta i kristna sammanhang behöver man inte automatiskt känna sig som en främmande fågel.

– Jag tänker ju att det där utrymmet att tänka ”annorlunda”, tro eller tvivla och att få komma som den man är borde finnas i all församlingsverksamhet, säger Högnabba.

Trygghet i vardagen

Det finns inga universallösningar för studerande som känner sig ensamma, men det finns de som specialiserat sig på trivsel i studiemiljö.

– Alla skolor har tutorer, vän-elever och personal som är utbildade att hjälpa och vara trygga personer i ett nytt sammanhang. Sök upp dem! Och försök bjuda på dej själv i ett nytt sammanhang, troligen finns det andra som också är osäkra på den nya skolstarten, säger Pia Öhman.

Jessica Högnabba är försiktig med att dela ut hobbytips till någon som känner sig ensam. Det är viktigt att ta ensamheten på allvar, betonar hon.

– När jag på hösten går runt och presenterar mig på olika infosamlingar brukar jag betona att även om de glömmer bort allt det andra jag sagt så hoppas jag de kommer ihåg följande: Ta hand om varandra, lämna inte varandra ensamma. Säg ”god morgon” när ni kommer till campuset, ryck med varandra till olika fester och evenemang, se till att ingen äter lunch ensam.

Och att inte bli ensam med sina tankar är viktigt.

– Man kan söka upp någon att prata med, studiepsykologen, socialhandledaren, studenthälsan eller studentprästen. Jag tror klumpen i magen blir mindre om vi delar det vi grubblar på, säger Högnabba.

Här får du tag på studentprästen!

Ulrika Hansson

kyrkbrand. Polisen i Joensuu meddelade på tisdagsmorgonen att man gripit fyra personer med anledning av kyrkbranden i Kiihtelysvaara på söndagsmorgonen. 25.9.2018 kl. 10:25

församlingsvalet. Varken den svenska eller den den finska församlingen i Kristinestad har fått ett tillräckligt antal kandidater till församlingsvalet i november. Den svenska församlingen har endast sex kandidater till sina femton platser i gemensamma kyrkofullmäktige. Den finska församlingen har i sin tur för få kandidater till sitt församlingsråd. 20.9.2018 kl. 13:00

biskopsval . När biskop Björn Vikström nu lämnat in sin formella avskedsansökan blir det bråttom för dem som vill bli biskop i Borgå stift att visa sina kort. Väljarna är få och de binds snabbt upp bakom kandidaterna. 18.9.2018 kl. 14:46
Björn Vikström har verkat som biskop i Borgå stift sedan september 2009.

biskopsval . Vid dagens möte beviljade domkapitlet vid Borgå stift biskop Björn Vikström avsked. Samtidigt fastställde man tidtabellen för valet av ny biskop, den 19 mars 2019 blir det biskopsval i Borgå stift. 18.9.2018 kl. 14:19
Zacharias Topelius avporträtterades av F. Kaschenreuter år 1845, då han var 27 år.

dagbok. I dagböckerna möter vi en ung, social, spontan yngling, en man som senare blev den farbror vi kallar Topelius. 17.9.2018 kl. 11:17
Tomas Karf och Jan-Gustav Björk gör podcasten Tror gör man i kyrkan? Det går också att följa podden på Facebook och Instagram.

podd. Mer vardagstro än teologiska frågor när ungdomsarbetsledare och präst gör podcast. 14.9.2018 kl. 13:23

sexualitet. Predikanten levde ett dubbelliv. I över 20 år försökte han förtränga sina känslor och bad till Gud om helande. Idag vill Anthony Venn-Brown berätta öppet om vad självhatet gjorde med honom. Hans berättelse har även hjälpt andra. 13.9.2018 kl. 14:48
Påve Francikus senaste drag är att sammankalla biskopar till möte kring övergreppsskandalerna.

Analys. Katolska kyrkan är i så djup kris att många undrar om den ska överleva. Nu blir kraven på att påven ska avgå allt mer högljudda. 13.9.2018 kl. 10:30

Helsingfors . Ett drömjobb att få vara med om att utveckla kyrkan i Helsingfors. Stefan Forsén är motiverad att jobba för fungerande samarbete mellan församlingar och samfällighet. 7.9.2018 kl. 14:59

bokhandel. Allkristen bokhandel i Jakobstad stänger av ekonomiska orsaker i mars nästa år. Bokhandeln i Karleby fortsätter men på mindre yta. 3.9.2018 kl. 11:40
Slutet nÄtt

Åland. På lördag sänds Helgmålsringning i SVT från Sankt Mikaels kyrka i Finström. 20.9.2018 kl. 10:00

BorgĂ„ stift. Tre diakoner vigdes till tjänst i Borgå domkyrka förra söndagen. 13.9.2018 kl. 09:00

Offer. USKOT-RESA-forumet inleder tillsammans med Brottsofferjouren en insamling av uppgifter om hatbrott i Finland. 12.9.2018 kl. 14:00