Linda Jordas och Bettina Stenbäck uppskattar närheten till församlingsborna efter att församlingens personal flyttade från tredje våningen till gatunivå.
Linda Jordas och Bettina Stenbäck uppskattar närheten till församlingsborna efter att församlingens personal flyttade från tredje våningen till gatunivå.

Flytten ner till gatuplan gav mer kontakt med församlingsborna

Lokaler.

Om du kikar in genom de stora fönstren i Högbergsgården ser du en del av det som är Johannes församling. Och dörren är öppen för alla.

16.8.2018 kl. 00:00

Samfällighetens sparkrav blev startskottet för minskat utrymme för Johannes församling. Tredje våningen på Högbergsgatan 10 gav man upp i sin helhet, och sedan juni sitter de flesta anställda nu och jobbar i nyinredda rum i gatuplan.

– Vi fick mer synlighet, säger informationssekreterare Bettina Stenbäck.

– Och vi har kommit närmare församlingsborna, egentligen närmare hela Helsingfors, säger församlingssekreterare Linda Jordas.

Jordas har jobbat i församlingen i fyra år.

– Under den korta tiden sedan flytten har kansliet haft betydligt mer besökare än någonsin förr.

– Det blir enklare för folk att komma in och ställa en fråga i stället för att ringa.

Besökarna har varit av många slag.

– Både svensk- och finskspråkiga har stuckit sig in. Sådana som har bott länge i kvarteren har kommit in för att välkomna oss, och fler kommer in och bokar dop och vigsel, berättar Jordas.

Lokalen är öppen under kanslitid.

– Och om den som kommer in vill ha kaffe så kokar vi, tillägger Jordas.

En kaffemaskin är också beställd så det blir ännu enklare för besökare att slå sig ner med en kopp vid långbordet.

Att för många ska titta in under arbetsdagen är inget de oroar sig för.

– Det är i så fall ett positivt problem. Det är roligt om folk känner att de kan komma in, säger Bettina Stenbäck.

De nya rummen är smakfullt inredda i vilsamma färger.

– Det finns en nordisk känsla i inredningen. Asiatiska turister är intresserade av designen så de står med näsan mot rutan och kikar in ibland. Då vinkar vi till varandra, säger Jordas.


Andra våningen kvar

Den så kallade Hörnan finns fortfarande kvar, där bland annat sommarkaféet brukar hålla till. Också andra våningen i Högbergsgården tillhör församlingen, där finns Högbergssalen, ungdomslokalen Tian samt några arbetsbord och datorer.

Ingen, utom församlingssekreteraren, ekonomisekreteraren och kyrkoherden, har sin egen plats utan det är tänkt att personalen får rotera och sätta sig där det är ledigt.

– I och med sommarledigheterna har inte alla anställda jobbat samtidigt än, så det återstår att se hur det fungerar. Det får hitta sina former med tiden, säger Linda Jordas.

Ulrika Hansson
När han mådde så dåligt att färgerna försvann ur hans liv började Matti Aspvik fotografera.

Depression. Vi är alla beroende av något, vi är alla missbrukare, säger Matti Aspvik. 13.12.2019 kl. 17:25
Han kallar sig en rastös rebell som hittat hem. Magnus Persson, tidigare pastor i partykyrkan United är nu lutherska präst.

präst. Han var pastor i en uppmärksammad och framgångsrik pingstförsamling i Malmö. Men ändå saknades något. Det var startskottet för en resa som ledde till Luther och till Evangeliska-Fosterlands Stiftelsen, EFS. Idag är Magnus Persson prästvigd och anställd av EFS. 13.12.2019 kl. 16:05

Esse. En donation på ett sexsiffrigt belopp av två privatpersoner har gett församlingshemmet i Esse en orgel. 13.12.2019 kl. 11:12

film. I Guds namn är en film om den lilla människan som farit illa i den ståtliga institutionen – och som trettio år senare kämpar för upprättelse och för att rättvisa ska skipas. 13.12.2019 kl. 15:28
Måste julklappen vara något man kan paketera?

julklappar. Julklapparna måste inte vara ett hot mot miljön eller plånboken, säger den gröna bloggaren Julia Degerth. Men hon vet att det inte är en enkel fråga. 12.12.2019 kl. 15:11
Jonas Jansson gillar jobbet på Intek i Jakobstad. Men ibland längtar han efter omväxling.

profilen. Jonas Jansson tycker om att prata med Gud och med sina grannar. Han skulle vilja att alla fick känna sig duktiga och fina. – Det viktigaste är att visa omtanke och bära varandras bördor. 13.12.2019 kl. 12:56
Stina Lindgård har tilldelats Pro ecclesia-medalj.

förtjänstmedalj. Kyrkostyrelsen har beviljat Pro ecclesia-utmärkelse till fyra personer. En av dem är Stina Lindgård som är kyrkoherde i Agricola svenska församling. 10.12.2019 kl. 17:28

lediga tjänster. Två tjänster har varit lediganslagna i stiftet och en sökande vardera. 10.12.2019 kl. 16:45
Välkommen till Matteus för att fira jul med bland andra diakoniarbetare Mari Johnson och frivilligarbetarna Marina Alén och Annica Söderström, eller till Petrus där julaftonen firas hemma hos Rebecka och Daniel Björk med familj.

julafton. I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden. 12.12.2019 kl. 00:01
I butiken Lundagård i Jakobstad. Aja Lunds samlande är både jobb och hobby.

samlare. Man ska inte samla skatter på jorden, men tänk om sakerna är terapi, lek, möten och känslobehållare? 7.12.2019 kl. 11:13
Slutet nått