Ylva Perera drivs av socialistiska ideal, solidaritet, feminism och miljöengagemang. – Det här finns ju också i kristendomen, men jag glömmer ofta bort att det är så.
Ylva Perera drivs av socialistiska ideal, solidaritet, feminism och miljöengagemang. – Det hĂ€r finns ju ocksĂ„ i kristendomen, men jag glömmer ofta bort att det Ă€r sĂ„.

Ylva Perera: "En chimÀr att tro att vi ska kunna vÀlja helt och hÄllet"

Bok. Att ta sin konst på allvar, att försöka välja sitt liv och ibland inse att det inte går. Ylva Pereras debutroman Dödsdalsdansösen handlar om att leva i en värld som kunde vara magisk men ofta blir tragisk. – Jag tror vi alla längtar efter att misslyckas men ändå märka att det bär. 17.10.2016 kl. 13:09

Den amerikanska balettdansösen Marta Becket Äker genom öknen tillsammans med sin följeslagare Ed. Vid Highway 395, i Death Valley Junction, dödsdalens korsning, hittar de en övergiven teater, och dÀr grundar Becket Amargosa Opera House, en scen dÀr hon upptrÀder varje kvÀll, ibland enbart inför den publik hon sjÀlv mÄlat pÄ vÀggarna.

I Åbo: Miranda kokar te i sitt studentkök och det skrĂ€mmer skiten ut henne att hon anvĂ€nder en mugg som hon fĂ„tt av sin moster till konfirmationen eller studenten. Den har blivit hennes utan samtycke, och hon vill vara nĂ„gon med en egen Stil. En Marta Becket, en kvinna som gör allt för konsten och inte vĂ€jer undan ens för de mest megalomaniska planer.

En balettsdansös i öknen. Studerande i Åbo. Historierna vĂ€vs ihop till en helhet i Ylva Pereras debutroman Dödsdalsdansösen, nyss utkommen pĂ„ nya Vilda förlag.

– Boken Ă€r vĂ€ldigt prĂ€glad av tjusningen i att gripa en ovĂ€ntad chans och medvetet försöka göra nĂ„got hĂ€ftigt av den. Jag tĂ€nker ganska ofta: tĂ€nk om vĂ€rlden skulle vara lite mer magisk, tĂ€nk om vĂ€rlden skulle vara lite mer som en konstig film, sĂ„ att allt Ă€r nĂ€stan som vanligt men Ă€ndĂ„ lite skevt, sĂ€ger Ylva Perera.

SÄ vill hon försöka skriva: om folk som faktiskt svarar pÄ sÄdana impulser.

"Men det finns ocksÄ nÄnting emancipatoriskt och ansvarstagande i det: att livet Àr en gÄva, att man vill finnas pÄ jorden för att göra den bÀttre. Ta sin plats pÄ jorden pÄ allvar utan att det blir ett navelskÄdande projekt."

– Och tar sig sjĂ€lva pĂ„ sĂ„ otroligt stort allvar, och sin konst pĂ„ sĂ„ stort allvar, vilket jag sjĂ€lv tycker Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt.

DĂ„ hon var sjutton–arton var Ylva Pereras största rĂ€dsla att missbruka livet, att inte ta livet pĂ„ det allvar det förtjĂ€nar.

– För mig Ă€r det invĂ€vt i duktighets- och prestationskomplex, och det Ă€r jag vĂ€ldigt kritisk till. Men det finns ocksĂ„ nĂ„nting emancipatoriskt och ansvarstagande i det: att livet Ă€r en gĂ„va, att man vill finnas pĂ„ jorden för att göra den bĂ€ttre. Ta sin plats pĂ„ jorden pĂ„ allvar utan att det blir ett navelskĂ„dande projekt.

Hur vara icke-perfekt

Vissa scener började hon skriva dĂ„ hon var 21–22, nu Ă€r hon 27. Bokens Miranda tycker det Ă€r viktigare att vara nĂ„gon och göra nĂ„got unikt Ă€n att verkligen komma fram till vad som skulle vara meningsfullt att göra och vara.

– NĂ€r jag var yngre upplevde jag kravet att inte missbruka livet som en konkret press. För mig Ă€r det ocksĂ„ kopplat till en konstig dygdmoral. NĂ€r jag började studera hade jag jĂ€ttehĂ„rda krav pĂ„ mig att engagera mig i mina studier men ocksĂ„ vara ute tillrĂ€ckligt sent pĂ„ kvĂ€llen, tillrĂ€ckligt mĂ„nga gĂ„nger i veckan. Jag ville verkligen leverera pĂ„ alla punkter – och det var ju bara en ny form av pliktkĂ€nsla, idĂ©n av den hĂ€ftiga unga kvinnan.

I boken stÄr Miranda i sitt kök och har Ängest över muggen hon inte valt sjÀlv.

– Samtidigt Ă€r det en chimĂ€r att tro att vi ska kunna vĂ€lja helt och hĂ„llet, att tro att om jag bara kan vĂ€lja mina muggar sjĂ€lv sĂ„ blir jag en egen person. Jag Ă€r ju Ă€ndĂ„ en produkt av min familj, slĂ€kt och kultur.

Men din bok handlar ocksÄ om integritet, om omöjliga val som ÀndÄ mÄste göras. Varför Àr den tematiken intressant för dig?

– Det skriver jag om för att vi lever med tanken att vi kan vĂ€lja vĂ„ra liv, iscensĂ€tta vĂ„ra liv, men i min berĂ€ttelse blir det tydligt att det inte Ă€r ett val alla mĂ€nniskor kan göra. Jag Ă€r irriterad över att man förvĂ€ntas kunna göra vad som helst bara genom att sjĂ€lv ta ansvar och rycka upp sig. Det kan man inte.

Bokens Ed försöker rÀdda en ung kvinna som inte vill bli rÀddad, rÀdda henne pÄ sitt eget sÀtt, enligt sin plan.

– Det har varit en del av min egen utmaning i mitt ”rĂ€dda vĂ€rlden”-projekt, att inte ta det som en frĂ€lsningsmission och bli en hjĂ€lpare. Vi hamnar vĂ€ldigt lĂ€tt in i det nĂ€r vi lever som privilegierade vita vĂ€sterlĂ€nningar. Vi vill hjĂ€lpa, men har svĂ„rt att vara lyhörda för hur set ser ut för en annan mĂ€nniska.

FortsÀtt lÀsa

Text: Sofia Torvalds
Foto: Carolina Husu

kyrkbrand. Polisen i Joensuu meddelade på tisdagsmorgonen att man gripit fyra personer med anledning av kyrkbranden i Kiihtelysvaara på söndagsmorgonen. 25.9.2018 kl. 10:25

församlingsvalet. Varken den svenska eller den den finska församlingen i Kristinestad har fått ett tillräckligt antal kandidater till församlingsvalet i november. Den svenska församlingen har endast sex kandidater till sina femton platser i gemensamma kyrkofullmäktige. Den finska församlingen har i sin tur för få kandidater till sitt församlingsråd. 20.9.2018 kl. 13:00

biskopsval . När biskop Björn Vikström nu lämnat in sin formella avskedsansökan blir det bråttom för dem som vill bli biskop i Borgå stift att visa sina kort. Väljarna är få och de binds snabbt upp bakom kandidaterna. 18.9.2018 kl. 14:46
Björn Vikström har verkat som biskop i Borgå stift sedan september 2009.

biskopsval . Vid dagens möte beviljade domkapitlet vid Borgå stift biskop Björn Vikström avsked. Samtidigt fastställde man tidtabellen för valet av ny biskop, den 19 mars 2019 blir det biskopsval i Borgå stift. 18.9.2018 kl. 14:19
Zacharias Topelius avporträtterades av F. Kaschenreuter år 1845, då han var 27 år.

dagbok. I dagböckerna möter vi en ung, social, spontan yngling, en man som senare blev den farbror vi kallar Topelius. 17.9.2018 kl. 11:17
Tomas Karf och Jan-Gustav Björk gör podcasten Tror gör man i kyrkan? Det går också att följa podden på Facebook och Instagram.

podd. Mer vardagstro än teologiska frågor när ungdomsarbetsledare och präst gör podcast. 14.9.2018 kl. 13:23

sexualitet. Predikanten levde ett dubbelliv. I över 20 år försökte han förtränga sina känslor och bad till Gud om helande. Idag vill Anthony Venn-Brown berätta öppet om vad självhatet gjorde med honom. Hans berättelse har även hjälpt andra. 13.9.2018 kl. 14:48
Påve Francikus senaste drag är att sammankalla biskopar till möte kring övergreppsskandalerna.

Analys. Katolska kyrkan är i så djup kris att många undrar om den ska överleva. Nu blir kraven på att påven ska avgå allt mer högljudda. 13.9.2018 kl. 10:30

Helsingfors . Ett drömjobb att få vara med om att utveckla kyrkan i Helsingfors. Stefan Forsén är motiverad att jobba för fungerande samarbete mellan församlingar och samfällighet. 7.9.2018 kl. 14:59

bokhandel. Allkristen bokhandel i Jakobstad stänger av ekonomiska orsaker i mars nästa år. Bokhandeln i Karleby fortsätter men på mindre yta. 3.9.2018 kl. 11:40
Slutet nÄtt

Åland. På lördag sänds Helgmålsringning i SVT från Sankt Mikaels kyrka i Finström. 20.9.2018 kl. 10:00

BorgĂ„ stift. Tre diakoner vigdes till tjänst i Borgå domkyrka förra söndagen. 13.9.2018 kl. 09:00

Offer. USKOT-RESA-forumet inleder tillsammans med Brottsofferjouren en insamling av uppgifter om hatbrott i Finland. 12.9.2018 kl. 14:00