En kyrklig vigsel kan, till skillnad från vad många tror, vara ytterst enkel att genomföra.
En kyrklig vigsel kan, till skillnad frÄn vad mÄnga tror, vara ytterst enkel att genomföra.

Enkel vigsel lockar allt fler

Par.

Många väljer i dag magistraten för en snabb vigsel. Är kyrkan för krånglig också för sina egna medlemmar?

12.4.2018 kl. 00:00

I dag väljer många par att gifta sig borgerligt. Också i de fall där båda hör till kyrkan gifter sig dryga 40 procent vid magistraten. Enligt Juhana Laine, som undersökt fenomenet i sin pro gradu-avhandling i teologi, beror det dels på praktiska orsaker, dels på missuppfattningar gällande kyrklig vigsel. ”Vi ville gifta oss snabbt och enkelt. Ingen planering, ingen stress, inga gäster, inte ens vittnen”, kommenterar en av de 50 respondenterna i Laines undersökning. ”Eftersom jag var höggravid kändes borgerlig vigsel som det enklaste alternativet. Vi bestämde oss för att sköta undan den officiella biten innan barnet föddes”, svarade en annan.

Är en kyrklig vigsel besvärligare att ordna än en borgerlig?

– Nej, kyrklig vigsel är definitivt inte besvärligare att ordna. Det är kanske till och med enklare då prästerna i regel är väldigt flexibla med tidpunkten och platsen för vigseln.

Det säger Johan Terho som är församlingspastor i Johannes församling.

Han tror att missuppfattningen gällande kyrkliga vigslar beror på ordet kyrka och att man lätt associerar kyrkobyggnaden med stora festligheter.

– Men en vigsel i kyrkan kan vara väldigt liten med endast brudparet, prästen och två vittnen på plats. Och en kyrklig vigsel måste ju inte alls ske i kyrkan, den kan äga rum i princip var som helst. Det enda som måste förberedas är hindersprövningen som också behövs vid borgerlig vigsel.

Tio minuter mitt i skogen

En av de enklaste vigslar Johan Terho själv förrättat var ute i naturen.

– Brudparet hade i förväg utsett en plats vid en naturstig där de önskade att vigseln skulle äga rum. Det var vacker utsikt över området just där. Vigseln tog cirka tio minuter och stämningen var mycket familjär. På plats var brudparets närmaste vänner och föräldrar.

Terho tror att kyrkan kan vara precis lika smidig som magistraten.

– Och mycket personligare, om du vill det. Före vigseln får man träffa prästen som viger och då kan man tillsammans fundera på hur vigseln ska se ut för att passa just en själv.

En kväll i nöd och lust

Mer information om såväl snabba vigslar som stora kyrkbröllop blir det onsdagen den 18 april klockan 18-20 i Högbergsgården när församlingarna bjuder på Nöd och lust-kväll. Där finns det möjlighet att lyssna till vigselmusik, gå igenom vigselformuläret och ställa de frågor som man går och grunnar på när det gäller vigsel och bröllop.

– Det är ett perfekt tillfälle att ställa frågor och få reda på exakt vilka möjligheter det finns för en kyrklig vigsel, säger Johan Terho som själv deltar i kvällen.

Det är också möjligt att anhålla om hindersprövning under kvällen.

Vill du veta mer?

  • En infokväll om vigsel ordnas onsdag 18.4 kl. 18–20, i Högbergsgården, Högbergsgatan 10.
  • Från kl. 17.30 finns det möjlighet att anhålla om hindersprövning.
  • Det bjuds på kaffe och bröllopstårta.
Nina Österholm

Helsingfors pride. Kyrklig vigsel av samkönade par är ett aktuellt tema som lyfts fram under årets Helsingfors Pride-vecka. Församlingar och kristna organisationer deltar också aktivt i programmet. 26.6.2018 kl. 12:52
På lekholmen samlas många ungdomar och barn, men holmen välkomnar alla. I år satsar man dessutom på mer program för vuxna.

Holmliv. Känns sommarlovet för långt och tråkigt? På Lekholmen ordnar församlingarna program hela sommaren. 7.6.2018 kl. 00:00
Som familj måste man fundera på vad man vill göra och vad man har råd med. En dag på stranden är ett billigt semesternöje.

FörvĂ€ntningar. Ledig tid triggar lätt stora förhoppningar om att få lite av allt: innehållsrikt program, tillräckligt med vila och tid för att odla våra relationer. Men om det inte blir som man tänkt då? 7.6.2018 kl. 00:00
Edith Kortekangas från Helsingfors har ljusa minnen från Lekholmen.

lĂ€ngtan. "Den dagen i den röda stugan förändrade allt för mig." 7.6.2018 kl. 00:00
Se Freja Pontán och Pia Öhman i det stora faddertestet på www.helsingforsforsamlingar.fi. Du kan också testa ditt eget fadderskap där.

Kontakt. Det är aldrig för sent att bli en bra fadder, menar Pia Öhman och Freja Pontán som hållit kontakten i 17 år. 24.5.2018 kl. 00:00
My Ström-Rantamäki är diakonarbetare i Matteus församling.

Faddrar. "Förebilder hjälper oss att förstå vem vi är." 24.5.2018 kl. 00:00
Mikaela Steffansson jobbar i Helsingfors i sommar. Hon gillar stadssomrar och den variation de bjuder på.

UpptĂ€cka. Många stannar kvar i stan över sommaren, antingen av egen vilja eller som ett måste. Storstan kan också vara ett smultronställe. 24.5.2018 kl. 00:00

ekonomi. Vem som helst kan drabbas av ekonomiska utmaningar. Gör upp en realistisk budget och förbered dig på otrevliga scenarier. Numera erbjuder också Helsingforsförsamlingarna ekonomisk rådgivning. 9.5.2018 kl. 16:03
Monica Heikel-Nyberg är kaplan i Johannes församling.

Sprickor. "Jesus tar steget ut ur tidens begränsning och finns inte längre tryggt mellan sidorna i evangelierna." 9.5.2018 kl. 15:57

HavsnĂ€ra. Strand, mat, bastu och andaktsliv. Det är lätt att besöka Lekholmen, ensam eller i grupp. 9.5.2018 kl. 15:49
Slutet nÄtt