Så här klarar du av konfirmationen med glans – läs våra samlade tips!

Förberedelse.

Kom i tid till kyrkan, ta inte för tjocka kläder och ät en ordentlig frukost! Här är tipsen ni inte vill missa om konfirmationen närmar sig.

25.8.2017 kl. 10:40

Det är konfirmationstider för många församlingar. En rutinprocedur på många sätt, men också helt unikt för varje ny ungdom. Och kanske också lite spännande och ovant.

Ta del av tipsen som passar både konfirmander och familjemedlemmar. De som ger goda råd är ungdomsarbetsledaren i Matteus församling Daniel Jakobsson och fjolårskonfirmanderna Matilda Hätinen (Petrus) och Alexander Brummer (Johannes).

Kläder

Daniel: – Ta inte de allra varmaste kläderna för det blir ofta varmt.

Det finns inte heller några krav från kyrkans håll att man ska ha snyggaste klänningen eller kostymen. Man ska ha något man trivs med.

Hela skriban handlar om att hitta sin egen identitet, inte ta någon roll som en förälder eller far- eller morförälder tvingar på en.

Matilda: – Som flicka är det bra att tänka på skorna. Om man bestämmer sig för att ha klackar men inte är van vid det så kan det vara ganska stressande att gå uppför trappor till altaret och nerför gången till sin egen sittplats.

Alexander: – Ta kläder för alla väder, man vet aldrig om det regnar.

Mat

Daniel: – Ät en ordentlig frukost, en oblat blir man inte mätt på. Det kan också vara bra att ta med något att dricka om det blir varmt.

Matilda: – Ett tips för festen efteråt är att bjuda på sådan mat som redan är färdigt lagad så att gästerna nästan genast kan börja äta. Det är också bra att veta om någon gäst är vegetarian eller vegan.

I kyrkan

Daniel: – Vi har försökt korta ner konfirmationen i Matteus så mycket som möjligt så den tar ungefär en timme och en kvart.Vi brukar sjunga sånger (Matteusungdomar kan tjuvträna på ”Det finns en plats i Guds stora famn” som alltid är med), och predikan är anpassad till ungdomarna. Sen brukar konfirmanderna uppträda med något. Jag vill också tipsa om att ta tillfället i akt och fira nattvard, även om man kanske tycker det känns ovant. Missa inte chansen att få en gemensam erfarenhet med konfirmanderna.

Fotande

Daniel: – Se till att ha laddat batteri i kameran eller telefonen. I Matteus församling har vi den restriktionen att man får fota från sin plats, inte gå runt och fota. Så kom i god tid, cirka en halvtimme före, om du vill ha en bra plats. Konfirmationen är en av de gånger då det är rusning efter sittplatser.

Nervositet

Alexander:

– Tänk på att det är över om tolv timmar och försök se det som en rolig grej, för det är det!

Alltid kan man ju be om stöd av andra konfirmandkompisar. Och så är det bra att gå på övningarna före där man får veta hur man ska göra när dagen är inne.

Matilda: – Man måste bara försöka hålla sig lugn och ta djupa andetag. Själv var jag nervös för nattvarden men sist och slutligen var det ingeting att oroa sig för.

Daniel: – Det är bara en gång man konfirmeras. Försök att njuta och känn att du är viktig och värdefull och står i fokus. Alla de som är där har kommit för din skull. Och det är viktigt att komma ihåg att det inte går att göra bort sig. Om man börjar fnissa under nattvarden är det inte så farligt, det kan höra till.

Gåvor

Matilda: – Pengar är alltid bra att ha, men jag tyckte också om de smycken jag fick.

Daniel: – Halsband med kors har vi märkt att har uppskattats bland våra ungdomar. Det håller ännu. Det är ett väldigt tydligt och beständigt tecken. Pengar är också en vanlig gåva, och det går hand i hand med att öka ungdomarnas självständighet. De vet bäst vad de behöver nu. Upplevelser tillsammans med vuxna, inte minst faddrar, är ett fint sätt att visa att man vill lära känna konfirmanden som vuxen. Det kan till exempel vara teaterbiljetter eller någon konsert.

Alexander: – Jag var otroligt tacksam för allt jag fick, väldigt omtänksamt av dem som gav.

Känslan efteråt

Alexander: – Jag nådde ett av mina många mål i livet, det kändes festligt och högtidligt. Plus att det var helt super att träffa alla släktingar och vänner som kom på besök.

Matilda: – Det kändes nog ganska fint. Man var i en stor och fin kyrka, alla var klädda fint och hela familjen satt i publiken och såg när man blev konfirmerad.

Ulrika Hansson

HALLÅ DÄR. Hon är ny ungdomsarbetare i Johannes församling. 22.1.2024 kl. 08:00
Pauliina Kittilä är konstnär och jobbar som informatör i Petrus församling.

Kolumn. Hur mår ditt hjärta? Jag tycker vi borde börja ställa den frågan åt oss själva och varandra oftare. 22.1.2024 kl. 08:00
Välkomna till vardagsrummet! Hälsar projektansvariga Gun Geisor och församlingsrådsmedlem Pia Öhman, som är glada åt ny verksamhet på en nygammal plats på församlingens område.

Helsingfors. I dagens samhälle är verksamhet där olika generationer möts viktig, säger Pia Öhman, medlem i Johannes församlingsråd. Men sådana mötesplatser finns det inte många av. Där kan församlingen göra en stor insats. 22.1.2024 kl. 08:00
Laura Leipakka vill fira jul med gudstjänst på julaftonskvällen, Patrick Koski längtar efter gemenskap och brädspel.

Helsingfors. Laura Leipakka ser fram emot en fridfull jul ensam i stan. Patrick Koski satsar fullt ut på gemenskap. 18.12.2023 kl. 08:00

Kolumn. Vet du vad ordet ”oväld” betyder? Eftersom du läser KP har du säkert hört eller läst juldagens profetia ur profeten Jesajas bok många gånger. Orden blir bekanta och hör till julbönen, men deras exakta innebörd känns ofta inte så viktig. I år lyser ändå Jesaja-textens ord som neonljus: med oväld skipar han rätt åt de fattiga i landet. 18.12.2023 kl. 08:00

HALLÅ DÄR!. Han firar i år juldagen i Petruskyrkan med julgröt och julsånger. 18.12.2023 kl. 08:00

matteus. De övar inför luciadagen tillsammans med sin kör. – Vi har nog varit med i luciatåget förut som tärnor, en gång blev jag nästan lucia på dagis, berättar Isabella Tran. 4.12.2023 kl. 00:00

Kolumn. Gör porten hög, gör dörren bred – tiden före och omkring jul fylls våra kyrkor med advents- och julmusik. 4.12.2023 kl. 00:00
Kororgeln i Johanneskyrkan hör till en av många orglar i Finland som Sixten Enlund varit med om att jobba fram. Piporna är handmålade och går i samma färgskala som kyrkorummet ursprungligen målats i.

Helsingfors. Under Sixten Enlunds drygt 50 år som kyrkomusiker har han fått se både vigslarna och de övriga förrättningarna ändra karaktär. ”Men sorgen vid jordfästningarna är fortfarande densamma. 4.12.2023 kl. 00:00

julkalender. – För mig behövs både mys och mening, annars blir det inte jul, säger Maria Sundblom Lindberg, som i år skrivit texterna till adventskalendern som kommer med KP till församlingsmedlemmarna i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Borgå. 20.11.2023 kl. 08:00

Kolumn. Har också du någon gång tänkt att du ska stilla dig inför julen? Vänta på den, ta in budskapet, erfara det. 20.11.2023 kl. 08:00

HALLÅ DÄR. Hon brukar spela ängel i församlingens julvandring för barn i Johanneskyrkan. 20.11.2023 kl. 08:00
Evenemanget är öppet för alla och gratis att delta i.

allhelgona. Evenemanget "Dödens trädgårdar" bjuder in personer i alla åldrar att njuta av en minnesvärd alla helgons dag på Malms och Sandudds begravningsplatser. 25.10.2023 kl. 15:18

Helsingfors. Legobygge, nya snabbspårvagnen, Tinder och Tallinn – det var några av samtalsämnena runt bordet vid senaste träff med ”Kaffe på stan”. 6.11.2023 kl. 16:05

Kolumn. Jag slogs en morgon av hur mycket det finns att förundras över när sommar går över till höst och höst till vinter. Färgerna, dofterna, tystnaden. Det är något speciellt när naturen skiftar och går in i en annan säsong. Det påminner mig om att världen och livet har en rytm att följa. 6.11.2023 kl. 08:00