Hjälp, Gud! Vad ska jag göra?

Guds ledning. Att fatta stora livsbeslut hör till det mest skrämmande som finns. 15.2.2018 kl. 12:44

Vem ska jag leva tillsammans med? Var ska jag bo? Vad ska jag jobba med?
Vad ska jag göra med resten av mitt liv? Har vi tur går det lätt: vi blir stormförälskade i en person, en stad, en arbetsplats, vi vill ha dem och de vill ha oss.

Andra beslut är svåra. Jag trivs inte med mitt jobb men vet inte vilket jobb jag skulle trivas bättre med. Jag är inte säger på om jag vill leva ensam, men jag orkar inte börja dejta igen. Jag lever i ett tungt och svårt förhållande som jag mår dåligt av, men om jag tar mig ur det vet jag inte hur jag ska klara mig ekonomiskt.

Dessutom kan jag blanda in Gud i den cocktailen. Vad vill han? Tänk om han vill något jag inte vill? Hur ska jag veta?

Elina Koivisto, präst, författare och en av krafterna bakom Blomma-konferensen, har fattat alla sina stora livsbeslut efter bön.
– Till exempel när jag längtade efter en pojkvän. Jag var jättekär i en pojke, och jag bad att Gud skulle visa om vi ska bli ett par vid en fest. När festen kom fanns där en man som jag varit intresserad av, men som jag tyckt var för bra för mig. Han kom fram till mig och började tala med mig. Då blev jag intresserad av honom i stället, sedan blev vi ett par och nu är vi gifta. Senare berättade han att han till och med sagt till sin kompis att om han inte hinner till festen i tid måste kompisen reservera plats åt honom vid samma bord där jag satt. Så mina böner blev verkligen hörda.

Elina Koivisto berättar att hon sällan har en känsla av att allt kommer att gå vägen medan hon tvekar mellan olika beslut, tvärtom. Många av de viktigaste besluten i hennes liv har föregåtts av en känsla av misslyckande och besvikelse. Ofta kommer inget tydligt svar.
– Ibland väntar jag och ibland gör jag själv något. Det är inte lätt. När jag mår bra är jag jättemodig och tar modiga beslut och när jag hamnat i svårigheter tänker jag att jag gjort fel och inte lyssnat på Gud som jag borde ha gjort. När jag mår bra igen brukar jag inse att jag inte har gjort fel. Men det behövs ofta tid för att nå den insikten. Och Guds planer är ganska långsamma.

Hon gillar bilden av att våra liv är en mosaik som Gud bygger.
– Varje bit har en mening, men det är svårt att se meningen då den biten läggs på plats. Därför känns det ofta som om allt går åt skogen om man vill följa Jesus. Själv har jag efteråt sett att sådant som kändes som en katastrof har lett till bra saker i mitt liv.
Hon har aldrig känt att Gud kommit med ett konkret tilltal till henne, som en röst från ovan.
– Men jag får idéer. Jag tror att det har med personligheten att göra, jag är en sådan som tänker mycket, därför får jag tankar. Mer visuella människor får bilder. Det är viktigt att vi inte tänker att Gud borde tala till alla på samma sätt. Det är viktigt att vi är lyhörda, att vi inte försöker pressa fram något.

Hon påminner om att Guds ande alltid är frihetens och kärlekens ande. Känner du dig tvingad att ställa upp på sådant som ”Gud vill” har något gått snett.
– Jag har många gånger upplevt att det som är Guds vilja inte låter så bra i andras öron, andra tycker kanske att jag gör fel. Gud är mycket mer liberal än vi människor. En viktig bild jag fått av kyrkoherde Stefan Forsén är att den egna bägaren måste vara full innan du kan ge något till andra. Gud är inte den som kräver utan den som ger.

Tomas Nygren, svensk präst och författare, påminner om att vi ber om Guds ledning varje gång vi överlåter våra liv till honom eller ber bönen Fader vår. Brottas vi med en konkret fråga måste vi be om konkret ledning.
– Den kan bestå i att en visshet om vad jag behöver göra växer fram, en känsla av vilket beslut jag behöver fatta eller vilka faktorer jag behöver komma ihåg att beakta. Det kan också handla om att dörrar stängs eller öppnas på ett tydligt sätt.

Han säger att Guds ledning har två dimensioner: en inre kallelse – en längtan, visshet eller insikt – men också en yttre bekräftelse – som kan komma från en annan kristen eller från omständigheter, till exempel att en dörr öppnas eller stängs.
– Det är en säkerhetsfunktion, för vi kan få väldigt många intressanta tankar som inte alls är Guds ledning. Och det kan finnas människor som gör profetiska anspråk som inte stämmer överens med vad Gud vill. Där är det viktigt att komma ihåg att när Gud leder brukar han alltid också tala med den person han leder, inte bara med andra. Minns vi det här blir vi varken offer för våra egna önskedrömmar eller andras maktutövning.

Själv blev kan konkret ledd av Gud när han skulle välja yrkesbana. Han hade aldrig tänkt bli förkunnare eller teolog, han var intresserad av naturvetenskaper.
– Någon gång i 15–16-årsåldern minns jag att jag tänkte att jag absolut inte vill bli pastor eller präst. Det var en jättekonstig tanke eftersom ingen hade en tanke på att jag skulle bli något sådant. Ingen hade frågat mig, ingen hade tryckt på. Det var en andlig tanke som dök upp helt omotiverat.

Efter gymnasiet sökte han till en naturvetenskaplig utbildning och fick småningom ett jobberbjudande.
– Men när jag stod inför den konkreta situationen ställdes allt på sin spets och då sökte jag in till en teologisk utbildning här på Johannelunds teologiska högskola, där jag jobbar idag. Det fanns människor som bekräftade att jag skulle göra mer nytta som förkunnare och teolog, och då blev det tydligt för mig vad mitt hjärtas längtan var. Det var en process. Det handlar om att rodret i ens liv måste läggas om. Man märker inte åt vilket håll riktningen går om man inte har styrfart. Jag tror att man oftast måste ta små steg för att märka vad Gud vill.

Läs hela artikeln i papperstidningen.

En känsla av frid kan vara ett tecken på att du är på rätt väg.
En känsla av frid kan vara ett tecken på att du är på rätt väg.
Sofia Torvalds



TIDSKRIFTER. Förbundsarenan i samarbete med Åbo Akademi gjorde i början av året en undersökning där man kartlade finlandssvenskarnas läsvanor av tidskrifter. I rapporten som presenterades i mitten av april framgick att Kyrkpressen är den i särklass mest lästa tidskriften i Svenskfinland. 23.4.2024 kl. 15:15
– För kortare resor ska Svenska kyrkan vara restriktiv med flygandet, tycker biskop Fredrik Modéus. 

sverige. Efter att ha mottagit kritik har Växjö stiftsstyrelses arbetsutskott nu föreslagit att den planerade studieresan till Rom i stället ska gå till Finland. Dessutom har de beslutat att avstå från att flyga, skriver svenska Kyrkans tidning. 23.4.2024 kl. 12:46
Olja kan bli ett element vid konfirmation och vigsel i framtidens kyrkohandbok.

BISKOPSMÖTET. Bikt på webben, välsignelse med olja och tydligare förbön vid konfirmation kan det bli i kyrkohandboken. Det föreslås också bli mer formuleringar om barnfostran, livsmognad tillsammans, kropp och sexualitet när man gifter sig. Temana är många i förarbetet till en ny kyrkohandbok för kyrkan. 19.4.2024 kl. 09:34
Boken "Otillräcklig" har blivit en försäljningsframgång i Danmark. Den har utkommit på svenska och norska, och översätts nu till engelska.

KRAVKULTUREN. Den danska folkhögskolläraren och teologen Christian Hjortkjaer skrev en bok om hur det är att växa upp i ett samhälle där vi får höra: ”Just do it.” 17.4.2024 kl. 15:24
Lina Teir spelar många instrument, men närmast henne är ändå fiolen.

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05
Sirpa Tolppanen betonar vikten av inkludering i arbetet med att bygga gemenskap från grunden.

profilen. Prästen Sirpa Tolppanen har precis landat i Vanda där hon ska bygga upp en helt ny gemenskap – från grunden. 16.4.2024 kl. 15:34
Tidigare kände sig Beni Karjalainen ensam. Idag har han goda vänner och en sambo. FOTO: PRIVAT

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56
32 euro per dygn – det får hjälpledarna i snitt betalt enligt KP-enkät.

HJÄLPLEDARE. Sommarjobb eller frivilligkul? Kyrkpressen tittade på vad hjälpledarna får betalt på sommarens konfirmandläger, där de har en viktig roll. På Åland har församlingarna en arvodeskultur som sticker ut. 19.4.2024 kl. 15:53
Harry Holmberg finns i dag till för andra människor – i vården.

PRÄSTER. I Borgå stift är det på sina håll allvarlig brist på präster. Det som förr ofta blev ett livslångt kall är i dag ett yrke där många slutar och gör någonting annat. Forskningen antyder varför. 5.4.2024 kl. 11:23
Vid det här bordet fattar domkapitlets kollegium beslut om vem som blir herde i Petrus församling. Biskopen tycker det är trist att det gick så här.

kyrkoherdeval. Exceptionellt, jag tror inte det hänt förr i Borgå stift, säger biskop Bo-Göran Åstrand om det oavgjorda kyrkoherdevalet i Petrus församling i Helsingfors. Senast i maj blir det domkapitlet som fattar beslut om vem som blir kyrkoherde. 4.4.2024 kl. 09:56
Petruskyrkan söker ny herde – men vem det blir är fortfarande oklart.

kyrkoherdeval. Kyrkoherdevalet i Petrus församling oavgjort efter ett långt möte – församlingsrådets röster föll lika, 6/6. 3.4.2024 kl. 21:54
Rosanna Fellman vill komma vidare. ”Det Jakobstad ingen vill ha” är delvis en bearbetning, men boken är också ett sätt att ge andra som upplevt liknande utanförskap något att spegla sig i. Och som alltid då Rosanna Fellman är i farten är samhällskritiken genomgående.

litteratur. Då Rosanna Fellman var barn såg hon jämnåriga laestadianer få skit för sin tro. Samtidigt bad hon Gud om att inte längre behöva bli mobbad. I dag är hon motvilligt troende och aktuell med en ny bok. 3.4.2024 kl. 10:59
Ida-Maria Björkqvist är biträdande 
distriktsledare i baptistsamfundet.

profilen. Ida-Maria Björkqvist lämnade drömjobbet som journalist för att på heltid fundera på hur man ska locka personer under femtio till en kristen samling. 2.4.2024 kl. 10:00
Susann Stenberg blev ett viktigt stöd för Monica Björkell, som nyligen flyttat till Lovisa.

sorg. De har bearbetat varsin sorg. Monica Björkell har sörjt sitt drömbarn, Susann Stenberg mamman som valde att lämna sitt liv och sina barn. – Om vi inte jobbar med vår sorg ligger den därunder och äter upp våra batterier. 1.4.2024 kl. 19:30
För Johan Byggningsbacka är glädjen den känsla som fyller hans påsk.

PÅSKDAGEN. Påsksöndagens glädje kör förbi långfredagens sorg för pingstvännen Johan Byggningsbacka. – Glädjen har tagit över. 31.3.2024 kl. 08:00

TIDSKRIFTER. Förbundsarenan i samarbete med Åbo Akademi gjorde i början av året en undersökning där man kartlade finlandssvenskarnas läsvanor av tidskrifter. I rapporten som presenterades i mitten av april framgick att Kyrkpressen är den i särklass mest lästa tidskriften i Svenskfinland. 23.4.2024 kl. 15:15
– För kortare resor ska Svenska kyrkan vara restriktiv med flygandet, tycker biskop Fredrik Modéus. 

sverige. Efter att ha mottagit kritik har Växjö stiftsstyrelses arbetsutskott nu föreslagit att den planerade studieresan till Rom i stället ska gå till Finland. Dessutom har de beslutat att avstå från att flyga, skriver svenska Kyrkans tidning. 23.4.2024 kl. 12:46
Olja kan bli ett element vid konfirmation och vigsel i framtidens kyrkohandbok.

BISKOPSMÖTET. Bikt på webben, välsignelse med olja och tydligare förbön vid konfirmation kan det bli i kyrkohandboken. Det föreslås också bli mer formuleringar om barnfostran, livsmognad tillsammans, kropp och sexualitet när man gifter sig. Temana är många i förarbetet till en ny kyrkohandbok för kyrkan. 19.4.2024 kl. 09:34
Boken "Otillräcklig" har blivit en försäljningsframgång i Danmark. Den har utkommit på svenska och norska, och översätts nu till engelska.

KRAVKULTUREN. Den danska folkhögskolläraren och teologen Christian Hjortkjaer skrev en bok om hur det är att växa upp i ett samhälle där vi får höra: ”Just do it.” 17.4.2024 kl. 15:24
Lina Teir spelar många instrument, men närmast henne är ändå fiolen.

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05