Ylva Perera drivs av socialistiska ideal, solidaritet, feminism och miljöengagemang. – Det här finns ju också i kristendomen, men jag glömmer ofta bort att det är så.
Ylva Perera drivs av socialistiska ideal, solidaritet, feminism och miljöengagemang. – Det hĂ€r finns ju ocksĂ„ i kristendomen, men jag glömmer ofta bort att det Ă€r sĂ„.

Ylva Perera: "En chimÀr att tro att vi ska kunna vÀlja helt och hÄllet"

Bok. Att ta sin konst på allvar, att försöka välja sitt liv och ibland inse att det inte går. Ylva Pereras debutroman Dödsdalsdansösen handlar om att leva i en värld som kunde vara magisk men ofta blir tragisk. – Jag tror vi alla längtar efter att misslyckas men ändå märka att det bär. 17.10.2016 kl. 13:09

Den amerikanska balettdansösen Marta Becket Äker genom öknen tillsammans med sin följeslagare Ed. Vid Highway 395, i Death Valley Junction, dödsdalens korsning, hittar de en övergiven teater, och dÀr grundar Becket Amargosa Opera House, en scen dÀr hon upptrÀder varje kvÀll, ibland enbart inför den publik hon sjÀlv mÄlat pÄ vÀggarna.

I Åbo: Miranda kokar te i sitt studentkök och det skrĂ€mmer skiten ut henne att hon anvĂ€nder en mugg som hon fĂ„tt av sin moster till konfirmationen eller studenten. Den har blivit hennes utan samtycke, och hon vill vara nĂ„gon med en egen Stil. En Marta Becket, en kvinna som gör allt för konsten och inte vĂ€jer undan ens för de mest megalomaniska planer.

En balettsdansös i öknen. Studerande i Åbo. Historierna vĂ€vs ihop till en helhet i Ylva Pereras debutroman Dödsdalsdansösen, nyss utkommen pĂ„ nya Vilda förlag.

– Boken Ă€r vĂ€ldigt prĂ€glad av tjusningen i att gripa en ovĂ€ntad chans och medvetet försöka göra nĂ„got hĂ€ftigt av den. Jag tĂ€nker ganska ofta: tĂ€nk om vĂ€rlden skulle vara lite mer magisk, tĂ€nk om vĂ€rlden skulle vara lite mer som en konstig film, sĂ„ att allt Ă€r nĂ€stan som vanligt men Ă€ndĂ„ lite skevt, sĂ€ger Ylva Perera.

SÄ vill hon försöka skriva: om folk som faktiskt svarar pÄ sÄdana impulser.

"Men det finns ocksÄ nÄnting emancipatoriskt och ansvarstagande i det: att livet Àr en gÄva, att man vill finnas pÄ jorden för att göra den bÀttre. Ta sin plats pÄ jorden pÄ allvar utan att det blir ett navelskÄdande projekt."

– Och tar sig sjĂ€lva pĂ„ sĂ„ otroligt stort allvar, och sin konst pĂ„ sĂ„ stort allvar, vilket jag sjĂ€lv tycker Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt.

DĂ„ hon var sjutton–arton var Ylva Pereras största rĂ€dsla att missbruka livet, att inte ta livet pĂ„ det allvar det förtjĂ€nar.

– För mig Ă€r det invĂ€vt i duktighets- och prestationskomplex, och det Ă€r jag vĂ€ldigt kritisk till. Men det finns ocksĂ„ nĂ„nting emancipatoriskt och ansvarstagande i det: att livet Ă€r en gĂ„va, att man vill finnas pĂ„ jorden för att göra den bĂ€ttre. Ta sin plats pĂ„ jorden pĂ„ allvar utan att det blir ett navelskĂ„dande projekt.

Hur vara icke-perfekt

Vissa scener började hon skriva dĂ„ hon var 21–22, nu Ă€r hon 27. Bokens Miranda tycker det Ă€r viktigare att vara nĂ„gon och göra nĂ„got unikt Ă€n att verkligen komma fram till vad som skulle vara meningsfullt att göra och vara.

– NĂ€r jag var yngre upplevde jag kravet att inte missbruka livet som en konkret press. För mig Ă€r det ocksĂ„ kopplat till en konstig dygdmoral. NĂ€r jag började studera hade jag jĂ€ttehĂ„rda krav pĂ„ mig att engagera mig i mina studier men ocksĂ„ vara ute tillrĂ€ckligt sent pĂ„ kvĂ€llen, tillrĂ€ckligt mĂ„nga gĂ„nger i veckan. Jag ville verkligen leverera pĂ„ alla punkter – och det var ju bara en ny form av pliktkĂ€nsla, idĂ©n av den hĂ€ftiga unga kvinnan.

I boken stÄr Miranda i sitt kök och har Ängest över muggen hon inte valt sjÀlv.

– Samtidigt Ă€r det en chimĂ€r att tro att vi ska kunna vĂ€lja helt och hĂ„llet, att tro att om jag bara kan vĂ€lja mina muggar sjĂ€lv sĂ„ blir jag en egen person. Jag Ă€r ju Ă€ndĂ„ en produkt av min familj, slĂ€kt och kultur.

Men din bok handlar ocksÄ om integritet, om omöjliga val som ÀndÄ mÄste göras. Varför Àr den tematiken intressant för dig?

– Det skriver jag om för att vi lever med tanken att vi kan vĂ€lja vĂ„ra liv, iscensĂ€tta vĂ„ra liv, men i min berĂ€ttelse blir det tydligt att det inte Ă€r ett val alla mĂ€nniskor kan göra. Jag Ă€r irriterad över att man förvĂ€ntas kunna göra vad som helst bara genom att sjĂ€lv ta ansvar och rycka upp sig. Det kan man inte.

Bokens Ed försöker rÀdda en ung kvinna som inte vill bli rÀddad, rÀdda henne pÄ sitt eget sÀtt, enligt sin plan.

– Det har varit en del av min egen utmaning i mitt ”rĂ€dda vĂ€rlden”-projekt, att inte ta det som en frĂ€lsningsmission och bli en hjĂ€lpare. Vi hamnar vĂ€ldigt lĂ€tt in i det nĂ€r vi lever som privilegierade vita vĂ€sterlĂ€nningar. Vi vill hjĂ€lpa, men har svĂ„rt att vara lyhörda för hur set ser ut för en annan mĂ€nniska.

FortsÀtt lÀsa

Text: Sofia Torvalds
Foto: Carolina Husu

flyktingar. Utvisningshotet mot den kristna afghanska konvertiten som suttit i polisförvar i Krämertskog i Helsingfors är avvärjt, åtminstone tillfälligt. 22.11.2017 kl. 11:26
Itohan Okundaye vill berätta sin historia och sprida kunskap om vad människohandel är.

RĂ€dsla. Itohan Okundaye från Nigeria älskade skolan som liten flicka. Hon drömde om att bli läkare. Aldrig någonsin hade hon trott att hon skulle bli ett offer för människo- och sexhandeln. 18.11.2017 kl. 12:11

BorgĂ„. Fastighetsdebatten fick en överraskande vändning när gemensamma kyrkorådet förkastade förslaget till fastighetsstrategi. Nu är Svenska församlingshemmet fredat åtminstone en tid framåt. 17.11.2017 kl. 11:59
Genom utställningen vill Barbara Savolainen stöda kyrkans arbete för invandrare och deras välmående.

PĂ„verka. Just nu pågår en konstutställning i Johanneskyrkans krypta. Det är journalisten och konstnären Barbara Savolainen som ställer ut sina verk under rubriken Face, ansikte. 17.11.2017 kl. 10:28

FMS. Finska Missionssällskapets styrelse valde vid sitt möte idag Rolf Steffansson till ny verksamhetsledare. Han inleder sin tjänst den 1 januari 2018. 15.11.2017 kl. 13:25
Gun- Maj Näse är också medlem i stiftsfullmäktige i Borgå stift.

pro ecclesia. Pro ecclesia till mångårig församlings- och stiftstrotjänare. 15.11.2017 kl. 13:03

eutanasi. Viktigt att god vård i livets slutskede finns i hela landet för alla. 10.11.2017 kl. 09:58
Höstens kyrkomötessession avslutades på torsdagen och budgeten var ett av de sista ärendena på agendan.

Kyrkomötet. Nästa år betalar församlingarna sammanlagt 6,5 miljoner mindre till kyrkans gemensamma verksamhet och förvaltning. 9.11.2017 kl. 11:41
Pia Ingström har just nu inga planer på att åka till Istanbul. – Av ren feghet, säger hon. Det är en stor sorg.

Istanbul. Pia Ingströms bok om de grekiska, armeniska och judiska minoriteterna i Istanbul är en berättelse om förlusten av språk, identitet och tradition. 9.11.2017 kl. 09:14
Ärkebiskop Kari Mäkinen fick än en gång sitta ordförande i långköraren om kyrkans vägval i äktenskapsfrågan.

Kyrkomötet. Remissdebatten kring vigselrätten tog plats i ett annars luftigt kyrkomöte. 8.11.2017 kl. 14:15
Slutet nÄtt

kvinnliga prĂ€ster. När Nordens största kristna ungdomsfestival Maata näkyvissä ägde rum i Åbo förra veckoslutet blandades flödet av festivalbilder på sociala medier med foton av kvinnliga präster i sin prästutstyrsel. 23.11.2017 kl. 14:58

BorgĂ„ stift. Åtta präster i Borgå stift är redo att viga samkönade par. 16.11.2017 kl. 10:00

teemu laajasalo. Helsingfors nya biskop, Teemu Laajasalo, har vigts till tjänst. 15.11.2017 kl. 13:52