Liisa Tuovinen vill viga homosexuella par – men inte förrän lutherska kyrkan ger grönt ljus.
Liisa Tuovinen vill viga homosexuella par – men inte förrän lutherska kyrkan ger grönt ljus.

Jobbar för homosexuellas rättigheter i kyrkan men väntar med att viga

äktenskapet. Viga eller inte viga? Det frågar sig många präster nu, då det framkommit att prästerna ur juridisk synvinkel torde ha rätt att viga också homosexuella par när den nya lagen träder i kraft – oberoende av kyrkans linje i frågan. 28.4.2016 kl. 00:00

På finskt håll har många präster redan gått ut i offentligheten och deklarerat att de är redo att viga homosexuella och därmed frångå kyrkans lära. Det här ledde till reaktioner av bland annat ärkebiskop Kari Mäkinen och Borgå stifts biskop Björn Vikström. Båda två gick tidigare i april ut med uppmaningen att prästerna ska ha tålamod och inte gå händelserna i förväg.

– Min åsikt är att kyrkans praxis ska bygga på kyrkans egna beslut. Därför är min ståndpunkt att präster inte enbart på grund av riksdagens beslut ska börja viga par av samma kön, sa Vikström till Kyrkpressen för några veckor sedan.

Fortsätter välsigna

Liisa Tuovinen är pensionerad prost och började tidigt jobba för homosexuellas rättigheter i kyrkan och samhället. Hon var med då Gemenskapsrörelsen, en kristen rörelse som verkar för sexuella minoriteter, grundades år 2000.

image

Tuovinen har vid flera tillfällen i praktiken egentligen välsignat homosexuella par efter att de registrerat sitt partnerskap, trots att kyrkan saknar ett formulär för det och officiellt bara godkänner en så kallad förbönsstund för homosexuella par.

– På den punkten kan man säga att jag frångått kyrkans regler, säger Tuovinen.

Eftersom det inte finns något formulär har hon tillsammans med paret utformat ceremonin.

– Ofta har jag läst ur skapelseberättelsen om hur Gud efter att han skapat människan konstaterar att det inte är gott för henne att vara ensam. Jag har talat till paret om betydelsen av deras kärlek och förbund. Jag har frågat dem vilka deras förhoppningar är inför ett liv i gemenskap och vad de vill lova varandra, varpå de svarat. De har gett varandra nån form av gåva, en ring eller en blomma. Vi har bett och jag har välsignat dem och alla närvarande.

Allt det här är hon beredd att fortsätta med.

– Men jag tvekar ändå att som ämbetsman förrätta en vigsel, även om jag respekterar de präster som gör det.

– Jag vill att kyrkan först besluter vilka den viger – alla dem som staten Finland anser vara berättigade att ingå äktenskap eller bara dem som uppfyller kyrkans villkor.

Orsaken att hon tvivlar har inte med rädsla för eventuella följder att göra.

– Jag är pensionerad, så det här innebär ingen risk för mig, säger Tuovinen.

LÄS OCKSÅ: Emma Audas: "Det handlar om hur prästerna förstår sitt uppdrag"

Is i magen

Karl af Hällström, kyrkoherde i Lovisa svenska församling, har också han gjort sig känd som förespråkare för de homosexuellas rättigheter inom kyrkan. Han säger att han var lite besviken på biskoparnas uppmaning till tålamod.

– Det lämnade inte så mycket spelrum som jag tycker att det kunde ha gjort. Det här betyder att det fortfarande är förbönen för samkönade som gäller.

image

Han tar själv inte ställning till hur han kommer att göra om han ställs inför en situation där ett homosexuellt par ber honom om vigsel. Som kyrkoherde och kontraksprost tänker han inte göra några oövertänkta beslut.

– Jag tror att de flesta vill fundera både en och två gånger. Om man begår tjänstefel så kan det få ganska digra följder.

Biskoparna har inte sagt något om vilka följderna eventuellt kunde tänkas vara.

– De har säkert is i magen också på den fronten.

När af Hällström kom till Lovisa svenska församling för ett antal år sedan var det en del som uttryckte sin oro över att det nu skulle bli ”homovigslar i Lovisa kyrka”.

– Men jag måste säga att jag tycker att vi kunde ha flera heterovigslar i Lovisa kyrka. Vi har nämligen ganska få.
Han kan räkna de gånger han haft förbönsstund för homosexuella par på ena handens fingrar, vilket också tyder på att det inte kommer att vara någon stor rusning till altaret när den nya äktenskapslagen träder i kraft. Registrerade partnerskap övergår dessutom i äktenskap, om paret så önskar.

Hur tror du att de präster som nu gått ut med att de tänker viga homosexuella resonerar?

– Det som jag tror att ligger närmast är det pastorala ansvaret: att ta hand om kyrkans medlemmar och de människor man kommer i kontakt med. Jag har stor förståelse för det. Men samtidigt tror jag att det lönar sig att vänta på att vi fått gemensamma spelregler. Vi har ändå kyrkans förbön som ett verktyg och kan fortsättningsvis be för dem som viger sig borgerligt. I vissa fall kan det vara en kompromiss som går att leva med.

Liksom Liisa Tuovinen väntar Karl af Hällström på klara besked från kyrkan. Han är försiktigt hoppfull.

– För tio år sedan när jag började engagera mig i den här frågan trodde jag inte att äktenskapslagen i Finland skulle skrivas om så här snabbt. Vi går i rätt rikting, även om jag själv hade önskat lite snabbare steg. Det går att få förändringar till stånd också inom kyrkan, bara man inte stressar.

Han tror att det är viktigt att ta det lugnt och låta så många som möjligt vara med på noterna.

– Jag är inte ute efter att skapa splittring. Sedan betyder det förstås också att andra blir besvikna över att det tar för lång tid.

Liisa Tuovinen är inte lika tålmodig. Hon riktar skarp kritik mot kyrkan för dess långsamhet.

– Varför har kyrkan inte redan definierat sin attityd? Vi har fått en ny lag och i kyrkan vet vi inte vad vi ska göra. Kyrkan är för sent ute. Men visst är det en svår process som pågår.

image

Andra nöjda som det är

Medan många vill skynda på den här frågan finns det en stor grupp, både inom kyrkan och i samhället, som inte under några omständigheter anser att homosexuella ska få ingå äktenskap. Medborgarinitiativet för att förkasta den nya äktenskapslagen samlade över 100 000 namn förra året.

– På kort sikt kommer det vara så att kyrkan bara viger heterosexuella par. Och även om det i framtiden blir så att kyrkan godkänner samkönade äktenskap så kommer antagligen någon form av samvetsfrihet utformas, eftersom det finns många som kommer att vägra att viga, säger af Hällström.

Ett alternativ är också att kyrkan avstår från vigselrätten och i framtiden bara välsignar äktenskap som ingåtts civilt.

– Jag tror att den tanken seglar i motvind just nu, men det är ändå en reell möjlighet.

I januari utsåg biskopsmötet en arbetsgrupp som ska bereda en redogörelse för kyrkans äktenskapssyn. En första version förväntas vara klar efter sommaren, en slutgiltig allra senast i december.

Christa Mickelsson



På påsken får man släppa sin glada mask och bara vara sorgsen, säger Jaana Kettunen från Kyrkslätt.

PÅSK. När Jaana Kettunen var barn var påsken den tråkigaste högtiden, idag är den bottenlöst sorglig och underbart glad. 28.3.2024 kl. 08:00
Annika Kuivalainen, som jobbar för Frälsningsarmén, ber varje dag att hon ska få vara till välsignelse för någon.

FÖRLÅTELSE. På påsken brukar frälsningssoldaten Annika Kuivalainen tänka på att hon fått mycket förlåtet och därför kan förlåta andra. 27.3.2024 kl. 08:00
Janne Saarikivi är språkforskare och författare.

PÅSK. Vad lär de kristna värderingarna oss, som inte dagens poserande och utstuderande ledare lär oss? frågar språkforskaren och författaren Janne Saarikivi i en essä till påsk. 22.3.2024 kl. 20:00
Ani Iivanainen skriver en bok om hur församlingar kan möta regnbågspersoner på ett rättvist sätt.

REGNBÅGSFRÅGOR. – Församlingarna måste bemöta sexuella minoriteter och könsminoriteter rättvist. Det kan handla om småsaker, men om man påverkas av dem varje dag är de inte längre småsaker, säger Ani Iivanainen som är diakoniarbetare i Esbo svenska församling och jobbar med en bok som ska handla om hur församlingsanställda ska bemöta regnbågspersoner. 22.3.2024 kl. 16:39
Kyrkvaktmästare Anders Granvik i Jakobstad bereder altaret till påsk

PÅSK. Livet och det goda segrar! I Kyrkpressens påsk­enkät vinner de ljusa och glada tonerna. Men traditionsforskaren Anne Bergman ser också spännande nya drag i vad som är viktigt i påsktid i gemenskapen kring kyrkan. 20.3.2024 kl. 20:00
Åtta väckelserörelsers ledare skrev på.

homosexualitet. Tjugo ledare inom några av kyrkans väckelserörelser säger nej till biskoparnas kompromiss i frågan om samkönat äktenskap. Uttalandet tar avstånd från homosexualitet helt och hållet. 21.3.2024 kl. 09:21
Enligt Björn Vikström är religion en stor ingrediens i bland annat politik i dag.

Teologiska fakulteten. – Det finns en stark längtan efter att tro på något mer. Vad ”mer” är, det är vad vi försöker ta reda på inom teologin. Det säger Björn Vikström. 18.3.2024 kl. 10:42
Domkapitlet klubbade tjänstefrågor.

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Domkapitlet sammanträdde på måndagen. 18.3.2024 kl. 16:47
Här jobbar Marika Salomaa med sina änglar i Överby, Esbo.

Änglar. Marika Salomaa pausade anställningen som personaladministratör och satsade på att bli keramiker. Nu tillverkar hon tröstänglar som Matteus församling delar ut till personer som förlorat en anhörig. 18.3.2024 kl. 08:00
Biskopen är på väg - installationsmässan i Saltvik hålls 15.30

kyrkoherdeinstallation. Hård vind gjorde att förrättarna vid kyrkoherdeinstallationen i Saltvik inte kom i land på Åland. 17.3.2024 kl. 11:15
Pastor PJ, Per-Johan Stenstrand, får ofta avgörande tankar eller tilltal från Gud i vildmarken. Foto: Ur boken

VILDMARK. I vildmarken stänger Per-Johan Stenstrand ut bruset och tankar kraft. Årligen gör han två större turer, en rejäl fiskevecka i augusti och en vecka runt påsk med snöskoter, tält och isfiske uppe i Lappland. 16.3.2024 kl. 13:34
Vilka saker hör samman med tro och religion, frågar ÅA-projekt.

Bidrag. ÅA Vasa-lett projekt om demografi i kyrkor och samfund toppar Svenska kulturfondens utdelning i år. 15.3.2024 kl. 15:21
Oeniga biskopar. Lappobiskopen Matti Salomäki ville ha ny beredning om samkönad vigsel.

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP. Samkönad vigsel föreslås bli möjlig i alla församlingar, men parallellt står den äldre traditionen kvar. Biskopsmötet tog oenigt beslut om kompromiss. 13.3.2024 kl. 11:15
Alla ska få samkönad kyrklig vigsel. Men prästerna frihet att välja bort dem.

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP. Kyrkan kan komma att få två syner på samkönat äktenskap inskrivna i kyrkoordningen. Beredningen till biskoparnas extra biskopsmöte på tisdag har blivit offentlig. 8.3.2024 kl. 14:21
Då du känner dig övergiven av Gud, då är du nära Jesus. Det konstaterar teologen Joanna Öland.

tvivel. I små stunder eller långa decennier av tvivel finns det något tröstande i frågan ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. Det finns flera tolkningar av dessa Jesus ord på korset. En av dem är att till och med Jesus tvivlade. 7.3.2024 kl. 18:23

På påsken får man släppa sin glada mask och bara vara sorgsen, säger Jaana Kettunen från Kyrkslätt.

PÅSK. När Jaana Kettunen var barn var påsken den tråkigaste högtiden, idag är den bottenlöst sorglig och underbart glad. 28.3.2024 kl. 08:00
Annika Kuivalainen, som jobbar för Frälsningsarmén, ber varje dag att hon ska få vara till välsignelse för någon.

FÖRLÅTELSE. På påsken brukar frälsningssoldaten Annika Kuivalainen tänka på att hon fått mycket förlåtet och därför kan förlåta andra. 27.3.2024 kl. 08:00
Janne Saarikivi är språkforskare och författare.

PÅSK. Vad lär de kristna värderingarna oss, som inte dagens poserande och utstuderande ledare lär oss? frågar språkforskaren och författaren Janne Saarikivi i en essä till påsk. 22.3.2024 kl. 20:00
Ani Iivanainen skriver en bok om hur församlingar kan möta regnbågspersoner på ett rättvist sätt.

REGNBÅGSFRÅGOR. – Församlingarna måste bemöta sexuella minoriteter och könsminoriteter rättvist. Det kan handla om småsaker, men om man påverkas av dem varje dag är de inte längre småsaker, säger Ani Iivanainen som är diakoniarbetare i Esbo svenska församling och jobbar med en bok som ska handla om hur församlingsanställda ska bemöta regnbågspersoner. 22.3.2024 kl. 16:39
Kyrkvaktmästare Anders Granvik i Jakobstad bereder altaret till påsk

PÅSK. Livet och det goda segrar! I Kyrkpressens påsk­enkät vinner de ljusa och glada tonerna. Men traditionsforskaren Anne Bergman ser också spännande nya drag i vad som är viktigt i påsktid i gemenskapen kring kyrkan. 20.3.2024 kl. 20:00