Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Som ett nytt språk

09.02.2015 12:52

I den skola jag gick i fanns inget skolkök eller ens kök och matsal. Eleverna gick hem och åt på mellantimmen. Ett femtioårigt perspektiv öppnar ett otroligt faktum: Under hela skoltiden hade jag en personlig kock! Min farmor med trettiofem år som prästgårdshusmor i bagaget – aldrig under tio personer till bords – hade kvar sitt matkunnande också på gamla dar. Jag söker fortfarande efter receptet på hennes strömmingslåda.

Vad annat kunde det bli än en helt traditionell rollfördelning när jag bildade familj?

Tidningar innehåller ofta lättlagade recept i mängd. Men för den som inte kan läsa är bokstäver bara krumelurer. Recepten ger en matlagningsanalfabet Stendhalska sjukan, ni vet det där som händer med folk som åker till Florens för att titta på konst och drabbas av den chockerande mängden.

Förändringen började med två artiklar. Den ena lärde mig att ju fler kontaktytor med din vardag du har, dess bättre lever du. En av ytorna är just matlagning. Den som har matlagning på vardagsagendan klarar övergången till pensionstillvaron bättre.

Den andra var skriven av en profet i gymbranschen. Hans budskap var att all träning är dömd att misslyckas för den som äter fel. Boven i hans värld är mat som genomgått för många processer.

Men man går inte ostraffad in på det som varit en kärestas obestridliga revir i tiotals år. Min plats i köket erövrades med ett Pirkkahäfte – och ett kvällsgymnasium. Häftet innehöll recept av typen ”tag en påse pirkkapotatis, en påse pirkkastrimlade rotfrukter, koka upp och lägg i några pirkkakorvar”. Inte kokkonst precis, men det gav en helt ätbar soppa.

Kvällsgymnasiet då? Det höll min fru borta från köket under de timmar som behövdes för att under okontrollerade former få pirkkamaten att vandra till matbordet. Färdiga varma måltider genast efter att hon hållit fyra, fem intensiva kvällslektioner, på bordduk med servetter i färg och någorlunda enhetlig servis, gav resultat.

EU gav den första röda tråden i samlingen av recept. Paella för Spanien, Krakowgryta för Polen. Cypern har sin halloumi, osten som traditionellt görs på fårmjölk och får en krispig yta när den steks.

Halloumireceptet kräver tjugo minuter. Att koka bulgur, Mellanösterns pasta, tar tio–tolv minuter. Bulguren ska stå och dra och under tiden borde man hinna blanda kikärter och soltorkade tomater och klippa ner krukorna med basilika och persilja.

Som dessert kan man att röra ner en burk småbarnsmango i naturell yoghurt, hälla upp i dricksglas och varva med farinsocker. Sista klicken mango överst i glaset är pricken på i:et.

Halloumiost med bulgursallad

Ett paket
halloumiost
2 dl bulgur
3/4 grönsaksbuljongtärning
ca tio soltorkade
tomater i olja
3 dl kikärter
1 kruka persilja
1 kruka basilika
En pressad vitlöksklyfta
3 msk av tomatlagen
vinäger och peppar

Koka bulgur med buljongtärningen i 4 dl vatten. Låt dra en stund.
Skär tomaterna i mindre bitar, hacka eller klipp ner persiljan och basilikan.
Tillsätt de kokta kikärterna i bulgurröran och blanda ner med resten av ingredienserna i en stor skål.
Skär upp halloumi, stek i olja och lägg överst i skålen.

Rolf af Hällström

Frysgrönsaker är helt okej

12.01.2015 12:45

I den bästa av världar skulle jag äta ekologiskt, närproducerat och färskt varje dag. Men i den näst bästa av världar svänger jag ihop överblivet ris och frysta grönsaker till en på alla sätt skaplig måltid.

Jag älskar att baka, men när det kommer till matlagning är jag ganska lat. Det är sällan jag får till några stordåd till middagar. Och faktum är att jag inte skäms ett dugg över det. Jag har helt enkelt bestämt mig för att det är alldeles underbart att det finns människor som älskar att stå i köket i timmar och tillreda trerättersmiddagar, men att det är lika okej att inte göra det. Dessutom brukar ”snabbmaten” jag lagar oftast bli alldeles tillräckligt god för både mig och dem jag äter med.

Sänkta krav, tack

En söndag eftermiddag kom jag hem klockan tre från kyrkan, efter att ha varit där sedan elva på gudstjänst och årsmöte. Varken tidpunkten eller hungernivån var lämpade för några stordåd i köket, så jag tog några påsar frysta grönsaker ur frysen, några deciliter överblivet ris som stod djupfryst i en kastrull på trappan och stekte upp alltihop med lite kryddor medan jag slarvade ihop en sallad av det jag råkade hitta i kylskåpet – kanske ungefär som Bibelns Maria hade gjort om hon inte hade haft Marta som lagade maten. Det blev väldigt okej. Till och med så gott att jag bestämde mig för att börja steka frysta grönsaker lite oftare.

Jag njuter av somrarna då squashen, broccolin, bönorna, gurkorna och morötterna kommer från famos ekologiska grönsaksland, tjugo kilometer från oss. Men i vardagen, då tiden ska räcka till för allt möjligt och inspirationen inte alltid är på topp vare sig i köket eller annars, kungör jag härmed att det är fullt acceptabelt att ta fram en påse importerade wokgrönsaker ur frysen och steka upp dem på femton minuter. Även när man ska ha gäster. Hellre frysgrönsaker i trevligt sällskap än att aldrig våga bjuda hem någon för att kraven blev för höga.

Bianca Holmberg

Femton minuter tog det att laga en både vitaminrik och riktigt god söndagsmiddag.
Femton minuter tog det att laga en både vitaminrik och riktigt god söndagsmiddag.

Godaste jullimpan bakar du själv

01.12.2014 13:04

Denna kryddiga jullimpa som jag ofta bakar redan till lillajul har hört till mitt julbord sedan jag bakade den första gången för ett par decennier sedan. Limpan sprider underbara juldofter medan den gräddas, och den är lika god riktigt ugnsvarm som den är som djupfryst. Müslin gör limpan både saftig och god tack vare både torkad frukt och nötter, men vill man inte ha dessa ingredienser kan man använda enbart havregryn.
Degen räcker till en stor eller avlång limpa eller till två mindre.

KRYDDIG JULLIMPA

5 dl vatten, mjölk eller surmjölk (eller en blandning av dessa)
50 gram jäst (= en bit)
1 msk salt
50 gram smält smör eller margarin
1 dl mörk sirap
2 tsk mald pomerans
1 tsk stött fänkål
1 tsk mald ingefära
4 dl rågmjöl (fint eller grovt)
ca 9-10 dl vetemjöl
2 dl müsli eller havregryn

Smält smöret i en kastrull. Häll över degvätskan och låt den bli fingervarm (inte över 37 grader).

Smula jästen i hushållsmaskinens bunke. Häll över lite av degspadet så jästen löses upp. Tillsätt resten av degspadet, sirapen, saltet, kryddorna, müslin och mjölet. Låt maskinen arbeta degen ca 7-8 minuter. Strö över lite vetemjöl och låt stå och jäsa på varmt och dragfritt ställe i en timmes tid.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till två mindre limpor (runda eller avlånga) eller till en enda stor limpa. Snitta ytan med en vass kniv och strö över lite mjöl. Flytta limporna över till en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt ytterligare jäsa i ca en halv timme.

Sätt ugnen på 225 grader och grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt brödet svalna på ugnsgaller utan bakduk för en knaprigare yta. Vill du ha mjuk yta på ditt bröd låter du limporna svalna under bakduk.

Lycka till med dina jullimpor och god jul!

Gunnevi Winberg

En god focaccia ska simma i olja

17.11.2014 08:54

Jag och min familj flyttade förra veckan. Mina goda vänner, hjälpte till, och bar in låda efter låda. Jag hade tidigt planerat att då vi är klara så äter vi, förstås något hemgjort. Men ett flytt är ett kaos utan like, så istället blev det en lokal pizzerias utbud vi njöt av.

Med lite planering hade jag lätt kunnat bjuda på en annan italiensk brödprodukt. I focaccians hemland bakas den i otaliga variationer, nedan mitt välprövade recept.

Focaccia med oliver och rosmarin

Fördegen
5 gr jäst
4 dl kallt vatten
4 dl vetemjöl

Deg / bortnötning
20 gr jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
8–10 dl vetemjöl

Fördegen
1 msk salt
Olivolja
Flingsalt
Svarta oliver (skurna i bitar)
Rosmarin

Fördeg
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl och salt. Rör tills den ganska lösa degen är jämn. Låt degen vila i en lätt oljad plastbunke i minst tre timmar, helst ett dygn i kylskåp.

Bortgörning
Lös upp jästen i vattnet. Blanda fördegen med ca 8 dl vetemjöl och olivoljan. Knåda i ungefär tio minuter och sätt i saltet. Fortsätta jobba med degen ännu ett par minuter. Degen skall nu vara ganska lös, men det är riktigt bra.

Nu får degen jäsa och växa i närmare tre timmar i en väloljad bunke. En god focaccia skall simma i olja, men för jäsningen räcker det med att bunken har lite mer än bara olje-glänsande sidor.

Vik ihop degen försiktigt, dubbelt mot sig själv, varje heltimme, alltså tre gånger.

Häll rikligt med olja i en plåt och lyft ut degen på den. Jobba försiktigt med degen så du inte trycker ut luften, som blir vackra hål i det färdiga brödet. Vik degen än en gång på den oljade plåten och häll på lite mer olja. Sväng om degen en så den är ordentligt oljad på alla sidor.

Värm ugnen till 250°. Medan ugnen når rätt temperatur, låter du brödet ännu en sista gång jäsa. Just före du skall sätta in brödet, dekorera den med flingsalt, svarta oliver och rosmarin.

Tryck gropar med jämna mellanrum på hela brödet, gärna så att oliver och rosmarin sjunker ner.

Spruta in lite vatten i ugnen med en blomspruta före du lyfter in brödet. Grädda i 25-30 minuter, tills ytan är gyllenbrun. Låt brödet svalna en aning innan servering. Brödet är bäst samma dag.

Text och foto:
Chribbe Aarnio

Grynen gör brödet gott

03.11.2014 11:25

Havre är mitt favoritsädesslag och jag blandar havregryn i allt från plättar och smulpajer till bröd och kex. Men när jag, till min förtjusning, fick en stor påse ekologiska speltgryn av min mommo, då bytte jag ut en del av havregrynen mot spelt och fick variation på ett av mina favoritbröd, igen ett snabbt och enkelt bröd i långpanna. Att det är så mycket gryn i brödet kan göra det smuligt, men även härligt poröst och själv föredrar jag absolut smulighet framför kompakta och torra bröd. Den som vill kan naturligtvis öka mängden mjöl och minska mängden gryn eller byta ut spelten och havret mot andra grynsorter. Som vanligt favoriserar jag ekovarianter.

Jag vill understryka att sirapen faktiskt står inom parentes, för enligt min åsikt är det helt onödigt att söta det här brödet.

Bröd med spelt och havre

1,5 dl (ekologiska) havregryn
2,5 dl (ekologiska) speltgryn
6 dl vetemjöl
1 påse torrjäst
eller 50 g färsk
½ l vatten
(1 msk sirap)
½–1 tsk salt
½ dl olja

Pensling: vatten
På ytan: havre- eller speltgryn

Blanda torrjästen med de torra ingredienserna, tillsätt olja, eventuellt sirap och vatten (42°). Om du använder färskjäst, lös då upp den i fingervarmt vatten (37°) och blanda i olja, salt och eventuellt sirap. Blanda sedan i mjölet och grynen.

Bred ut degen i en långpanna och låt den jäsa i cirka 30 minuter. Pensla med vatten och strö över gryn. Skär den i 24 fyrkanter och grädda i 225° i 15–20 minuter.

Bianca Holmberg

Rundrivna frukostfrallor

20.10.2014 14:51

Vill du få till det där ”köpefralleutseendet” ska du testa det här receptet.

Jag återvänder i det här receptet till min förkärlek till frukostfrallor. Den här gången ska jag beskriva ännu ett enkelt recept på hur man gör frallor, men nu med surdeg i.

Receptet är nästan exakt detsamma som mitt tidigare frallrecept, som ni hittar enkelt på kyrkpressen.fi, men nu har jag vetesurdeg i och det blir ett helt annat utseende och smak.

Nu när ni har fått kläm på det här med brödbakande kan jag rekommendera att ni köper en köksvåg som är ett utmärkt redskap. Det sparar både disk och ger ett bättre resultat då ni får exakta delar av allt. Det ger faktiskt ett bättre resultat!

Rundrivna frukostfrallor

Kvällen innan väger jag upp följande i en bunke på vågen:
250 gr kallt vatten
3 g jäst

Rör ut jästen i vattnet med en träslev så att den löser sig väl. Så får du inte jästklumpar i degen sedan.

Sedan blandar du i och mäter upp följande i bunken:
50 gr vetesurdegsgrund
350 gr ekologiskt specialvetemjöl

Ta nu och arbeta ihop allt med sleven och låt sedan degen vila i bunken under en handduk eller plastlock. Efter 30 minuter blandar du i:
7 gr havssalt

i degen och rör ut saltet ordentligt i bunken. Jag är lite kinkig med att det ska vara havssalt, men tro mig, det blir betydligt godare, även om det är lite dyrare. Saltet är ju egentligen den enda ”kryddan” i brödet så det är viktigt att det är ett gott salt.
På med locket på bunken i 1,5 timme och låt jäsa i rumstemperatur. Sedan är det dags att rundriva bröden.

Detta gör du genom att först fukta handen för att sedan ta ett grepp under ena sidan av degen, luft upp och vik in mot mitten av degen. Detta gör du 4-5 gånger tills du har tagit dig runt degen. För mer information: googla på rundriva frallor. Jag brukar få sex frallor utav degen.

Sedan lägger ni de rundrivna frallorna på ett bakplåtspapper på en bricka som ni ställer in i kylskåpet över natten. Mjöla gärna frallorna innan ni täcker brickan med plastfolie, så fastnar inte folien så lätt i degen.

Efter en god natts sömn sätter ni ugnen på 275 grader och väntar tills ugnen är riktigt varm innan ni föser in bakplåtspappret med frallorna på i ugnen. Sänk direkt till 250 grader och häll lite vatten på den oömma plåten ni har längst ner i ugnen så skjuter frallorna i höjden, och de får en krispig yta. De ska vara inne ca 20 minuter så att de får riktigt fin färg. Nu har ni några riktigt fina gyllenbruna ”köpefrallor”!

Martin Nord

Perfekt för den lata bagaren

06.10.2014 13:46

När brödet är slut men jag känner mig alltför lat för att knåda och forma degen gör jag ofta detta bondbröd. Efter att hushållsmaskinen bearbetat degen stjälper man över den på en ugnsplåt, låter den jäsa ganska länge, och sedan är det bara att grädda. Därför kallar jag det här brödet för ”Latmansbröd”. Det här brödet var det perfekta brödet att baka under de många varma sommarveckorna.

Medan brödet jäser kan du ta fram en god bok eller kanske KP och gå ut och njuta av det vackra höstvädret. Inget kladd på fingrar och bakbord: Det är bara att blanda ihop de få ingredienserna och låta hushållsmaskinen göra jobbet.

STORT BONDBRÖD (Latmansbröd)

25 gram jäst (= en halv bit)
1 ½ tsk salt
1 msk honung
3 dl ljummet vatten
(högst 37 grader)
2 msk matolja
8-9 dl vetemjöl
(beroende på mjölsorten)

Smula ner jästen i hushållsmaskinens bunke. Häll i salt och honung, samt lite av det ljumma vattnet så jästen löser upp sig. Häll över resten av vattnet samt oljan. Häll slutligen i vetemjölet lite åt gången medan maskinen arbetar i ca 5–6 minuter.

Ett litet tips som gäller all bakning, något som faktiskt min egen hushållslärare lärde mig i tiderna, är att man alltid först mäter upp den mängd mjöl man behöver i ett litermått och häller mjölet därifrån i degspadet i stället för att stå med decilitermåttet och ta mjölet direkt ur mjölpåsen. (Mjölmängden blir alltid större om man häller i 1 dl åt gången.)

Häll degen över till en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och forma kanterna med degskrapan. Låt degen jäsa under bakduk på varmt och dragfritt ställe i ca 40–50 minuter. (Tycker du att du inte har någon speciellt varm plats i ditt kök kan du tappa upp varmt vatten i diskhon och ställa bakplåten att jäsa över vattnet.)

När brödet jäst färdigt gräddas det i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. När brödet är gräddat stjälper du upp det på ett ugnsgaller utan duk så får brödet en härligt god skorpa.

Det här goda bondbrödet smakar utmärkt att äta till en mustig soppa. Det är allra godast som nybakat, men du kan naturligtvis också frysa ner det. Om du skivar brödet före frysning kan du ta fram precis den mängd bröd du behöver. Det här brödet blir också jättegott att rosta i brödrosten. Brödet jäser ganska kraftigt, så det ryms inte fler än ett bröd på plåten. (Jag mätte mitt bröd till ca 30cm x 30 cm.)

Gunnevi Winberg

Lovsång till förbjuden frukt

22.09.2014 10:31

I konsten som beskriver kunskapens träd ser man ofta Adam och Eva med äpple i handen, men det beror helt enkelt på att det latinska ordet för “ond” (malum) och “äpple” (mālum) är sgs identiska. Så när de första latinska Bibel-översättningarna utkom, påstås det, att mänskor började tänka på äpple i samband med berättelsen. Myten om att den förbjudna frukten är äpple var fött, även om äpple inte omnämns i Bibelberättelsen om kunskapens träd.
Brödet med äpple, som nästan kunde klassas som en kaka, behöver inte jäsa, eftersom det bakas med bakpulver, och går rätt fort att tillreda. Jag lägger i lite extra (för mycket?) salt, för att behålla brödkänslan och satsar på att få fram äppelsmaken. Vissa recept använder mer torkade frukter, men tycker det är lämpligare att använda säsongens bästa råvara.

Äpplebröd (1 bröd)

Torra ingredienser:
5 dl mjöl (gärna hälften vete och hälften råg, eller allt spelt)
2 dl havregryn
0.5 dl torkad frukt (t.ex russin, tranbär eller aprikos,i små bitar)
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 tsk salt
2 tsk bakpulver

Övriga ingredienser
rivet äpple (ett stort eller 2-3 mindre)
4 dl naturell yoghurt

Sätt ugnen på 175°

Börja med att lätt rosta havregrynen på en torr panna. Skaka på pannan eller rör på grynen hela tiden så dom inte bränns. När det doftar havregrynsgröt i köket är dom helt säkert klara.
Blanda alla torra ingredienser. Riv äpplet, gärna stort så får brödet lite mer rustik känsla. Rör i äpplet och yoghurten. Du skall sikta på att snarare få ihop en smet än en traditionell bröd-deg, så det får vara lite löst. Verkar det hela för torrt har du kanske för lite äppel, men du kan då ha i lite mer yoghurt.

Smörja en vanlig brödform och häll i smeten. Om du vill dekorera, kan man hälla över lite solroskärnor före limpan åker i ugnen.

Grädda i 60–70 minuter, tills brödet är torrt inuti. Stick i en träpinne för att kolla, om den kommer ur brödet torr, kan man lyfta ut formen ur ugnen.

Låt svalna innan du stjälper ur brödet ur formen.

Chribbe Aarnio

Ekologiskt i långpanna

09.09.2014 14:50

Den här veckans brödrecept fick jag av en kompis efter att jag hade berömt hennes goda bröd. Det första hon sa var att det är så enkelt att baka, och det stämmer faktiskt. I ursprungsreceptet fanns det socker, men jag byter ut det mot en liten mängd honung, som hjälper jästen att arbeta och ger en pikant smak.

Jag tycker om att använda ekologiska produkter när det går, men många gånger är de helt enkelt för dyra för studentplånboken. Då är jag tacksam för mjölet – även om ekomjöl kan vara betydligt dyrare än vanligt, är det per definition så billigt att även jag kan köpa det. Det lär dessutom ha bättre bakningsegenskaper än vanligt mjöl.

Det här är även ett bra spontanbröd, eftersom man kan ha torrjäst på lager i skåpet och inte behöver åka till butiken och köpa färsk om man får lust att baka. Dessutom behöver det inte knådas. Enkelt och snabbt.

Ekologiska brödrutor i långpanna

5 dl vatten, 42–45° (lite varmare än fingervarmt)
1 påse (11 g) torrjäst
3 dl ekologiskt semlemjöl
2 dl ekologiskt rågmjöl
1 dl solrosfrön
½ dl olja
½–1 tsk salt
1 msk honung

Blanda mjölet och saltet med jästen. Häll i vattnet och sedan resten av ingredienserna. Blanda ihop. Smeten ska vara ganska lös. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, strö över rågmjöl och låt jäsa i 30–40 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225° i 15–20 minuter. Skär brödet i rutor när det är färdiggräddat.

Bianca Holmberg

Saftigt och fiberrikt surbröd

01.09.2014 12:45

Min vana trogen så bakar jag ett surdegsbröd i dag också. Den här varianten är ett rågsurdegsbröd i grunden men det som gör att du får en väldigt trevlig och nötig smak är skållningen som vi adderar till grundreceptet. Det som är bra med detta bröd är att det är otroligt saftigt, fiberrikt och dessutom lätt att baka. Då kör vi!

På kvällen blandar du ihop surdegsgrunden (finns recept på kyrkpressen.fi om du inte redan har en välmatad grund som står och väntar) med mjöl och vatten enligt denna fördelning:

2 msk rågsurdegsgrund
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 dl ljummet vatten

Detta rör du ihop i en bunke och sätter lock/plastfolie på för att få vila under natten till nästa morgon. Sedan tar du fram en bunke/kastrull med lock för att blanda skållningen.

I kastrullen häller du ner:

1 msk linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl rågkross
2 dl kokande vatten

Rör ihop allt och sätt på locket och låt stå över natten, tillsammans med den andra bunken.

Morgonen därpå blandar du ihop surdegen med skållningen och häller i ytterligare:

1/2 dl ljummet vatten
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 tsk salt
3 dl rågsikt (det var det där mjölet som jag tar med mig från Sverige, eller gör själv genom att sikta rågmjöl och blanda med vetemjöl, med fördelningen 4 delar rågmjöl och 6 delar vetemjöl)

Degen blir ganska kladdig men det gör inte så mycket för vi ska baka allt i brödform sedan, men först får degen jäsa i bunken med locket på i 3 timmar.

Sedan skrapar du ner allt i en brödform som du först har smörat för att degen inte ska fastna. En timme får du räkna med att degen ska jäsa i formen också. Samtidigt som du skrapat ner degen i formen tar du och sätter på ugnen på 250 grader så att den är riktigt varm när du väl skickar in formen.

Efter att degen har jäst färdigt sätter du in formen i mitten av ugnen i 250 grader i 10 minuter. Glöm inte att hälla vatten i plåten som du har längst ner i ugnen så att det blir en härlig ångbildning så degen kan resa sig obehindrat. Efter 10 minuter sänker du temperaturen till 225 grader och låter brödet stå inne i ytterligare 30 minuter. Har du en stektermometer kan du sätta fast den i brödet och låta den stå inne tills brödet når en temperatur på 98 grader.

När brödet är färdigt låter du det svalna på galler inlindat i en handduk. Låt det vila till morgonen därpå så att inte brödet är för kletigt när du skär i det. Ganska lång process innan du kan njuta av brödet, men det är det värt!

Martin Nord